• Haberler
  • Sağlık
  • Mardin İlk biyonik Kulak ameliyatını başarıyla gerçekleştirdi

Mardin İlk biyonik Kulak ameliyatını başarıyla gerçekleştirdi

Mardin'de ilk biyonik kulak ameliyatını, Mardin Artuklu Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof....

Mardin’de ilk biyonik kulak ameliyatını, Mardin Artuklu Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Durucu tarafından  başarıyla gerçekleştirildi. İşitme  problemi yaşayan çocuklar duyma imkânı bulacak, hem konuşamayıp hem işitemeyen çocuklarda konuşup duyabilecek.Doğuştan işitme kaybı olan, işitemeyen ve konuşamayan çocuklar bu ameliyat sayesinde duyabilir ve konuşabilir duruma geliyor. Mardin’de ilk defa başarıyla gerçekleştirilen bu ameliyat sayesinde  her iki kulağında ileri işitme kaybı olan 9 yaşındaki Eymen Aykal, artık işitme sorunu yaşamayacak. Başarılı bir şekilde devam eden  tedavisi sonucunda Eymen’de artık okula gidecek. İşitme kaybına uğrayan çocuklar ve erişkinlerinde  bu ameliyattan yararlanabileceğini aktaran  Prof. Dr. Durucu, sistemin en sık olarak doğuştan işitme kaybı olan 4 yaşından küçük ve mümkünse 3 yaş altında işitme kaybı olan, 1 yaşını tamamlamış ve işitme cihazından yarar göremediği tespit edilmiş çocuklarda uygulanacağını belirtti.

İşitme ve duyma konusunda şanslı olamayanların  duyma sorunu çözüldüğünde  çevresi ile daha yakın  olmasının mümkün olduğunu belirten Durucu, “Trafik, alarm, siren gibi sesleri duyabilir, konuşabilir ve sonrasında bu kişiler toplumla sağlıklı bir etkileşim içinde olurlar. Bu ameliyatın ilimizde yapılmaya başlanmasıyla birlikte işitme kaybı olan bu gibi çocuklarımız ve erişkin hastalarımızın başka şehirlere ameliyat için sevk edilmelerine gerek kalmayacak olup her türlü tedavi ve takipleri de kendi şehirlerinde ücretsiz bir şekilde gerçekleştirilebilecektir” dedi.
Diyarbakır’da ikamet ettiklerini söyleyen Eymen’in babası Devran Aykal, çocuğunun işitme kaybının çok ilerlediğini, kullandıkları işitme cihazlarının artık bir etki etmediğini ve Eymen’in sosyal yaşamdan kopmaya başladığını belirtip biyonik kulak ameliyatı için arayışa girdiklerini kaydetti. Baba Aykal, Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Kulak Burun Boğaz doktoru Prof. Dr. Cengiz Durucu’nun önerilmesinden dolayı Mardin’e geldiklerini ve ameliyata karar verdiklerini açıkladı. Ameliyattan sonra çocuğunun  duyduğu için mutlu olduğunu söyleyen baba, ailece çok mutlu olduklarını kaydedip Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kulak Burun Boğaz doktoru Prof. Dr. Cengiz Durucu ve bütün sağlık çalışanlarına teşekkür etti.

Bakmadan Geçme