Madran Dağı kuvars ocaklarına feda edilebilir

Ege’de SonSöz gazetesinden Metehan Ud’un haberine göre Ege’nin cennetlerinden biri sayılan Madran Dağı, açılmak istenen kuvars...

Ege’de SonSöz gazetesinden Metehan Ud’un haberine göre Ege’nin cennetlerinden biri sayılan Madran Dağı, açılmak istenen kuvars ocaklarının tehdidi altında.

Bölgede incelemeler yapan arkeolog ve çevre hakları savunucusu Selahattin Aydın, bölgede açılmak istenen bir ocağın, bir tümülüsün hemen yanı başında olduğunu belirtti.

Yaptığı açıklamalarda Aydın, “Madran Dağları Latmos gibi maden yağması tehdidi altında. Burada da kuvars madeni tehdidi var. Kuvars madeni 2 bin 500 yıllık bir tümülüsün etrafına kurulmaya çalışılıyor. Alana tırmanırken gördüğümüz kadarıyla şimdiden ağaçları kesmişler. Sanırım 5-10 keserek ileride para ödememek için bunu yapmışlar” dedi.

Bölgedeki yaşlı ağaçların tamamının şimdiden kesildiğini de belirten Aydın, Murtad Tümülüs olarak bilinen mezarın hem Lidya, hem Pers, hem de Karya döneminden izler taşıdığını belirtti; bölgede bir eleme tesisinin kurulmak istendiğini sözlerine ekledi.

Kaya resimleri var

Dağdaki pek çok kültürel varlık henüz gün ışığını çıkarılmamış vaziyette. Dağda 8000 yıllık kaya resimleri bulunuyor. Bu resimlerin bir kısmı, henüz gün yüzüne çıkarılmadan maden faaliyetleri ile yok edilebilir.

“Bu madenin durdurulması için hukuksal süreci başlatmak için bugün buradayız. Madran yağmaya açılmaya çalışılıyorsa, şayet başlarsa tuvalet ve lavabo taşı için tüm bu alanlar katledilecek. Daha fecaat bir durumsa, Madran’ın çok çok değerli ve lezzetli kaynak suyu” diyen Aydın, Latmos’taki kaya resimlerine benzer resimlerin ilk kez Madran’da bulunduğunu, bu dağın geçmişte pek çok medeniyette ev sahipliği yapan bir açık hava müzesi olduğunu, bu müzede kale izleri, kaya mezarları, kiliseler, freskler ve tapınaklar bulunduğunu belirtti.

Haber merkezi

Bakmadan Geçme