• Haberler
  • Dünya
  • Macron’dan, isyanın bastırılması için görevlilere tam yetki!

Macron’dan, isyanın bastırılması için görevlilere tam yetki!

Fransa’da Cezayir asıllı 17 yaşındaki genç Nael’in, “dur” emrine uymadığı için polis kurşunuyla katledilmesiyle başlayan eylemler...

Fransa’da Cezayir asıllı 17 yaşındaki genç Nael’in, “dur” emrine uymadığı için polis kurşunuyla katledilmesiyle başlayan eylemler dizginlenemiyor. Eylemlerin 6. gününde Fransa’nın her yerini yayılmış kundaklama, yağma, talan ve diğer şiddet eylemleri devam ediyor. Protestocular, şimdiye kadar pek çok kamu binasını ve mülkünü kundaklayarak binlerce yangın çıkarmış bulunuyor. Protestoların Fransa ekonomisine maliyeti 100 milyon euro’yu aşmış durumda.

Daha önce Cumhurbaşkanı Emanuel Macron’un aldığı sokak yasaklarını ve toplu taşıma yasaklarını genişletme, kolluk kuvvetleri sayısını arttırma önlemleri henüz fazla bir işe yaramadı. Protestocuların kimliklerinin saptanması için sosyal medya uygulamalarının yöneticilerinden yardım istendi.

Daha önce olayları “iç savaş” olarak nitelendiren polis sendikaları ve aşırı sağcı siyasetçiler, görevlilerin yetkilerinin arttırılmasını ve olağanüstü hal ilan edilmesini talep etmişti. Yapılan bir araştırmaya göre Fransa halkının %69’u da olağanüstü hal ilan edilmesini bekliyor.

Macron, Fransa’da huzurun ve sükunetin sağlanması için “gerekenin yapılması” talimatını verdi. Fransız basınına göre Elysee Sarayı’nda geçtiğimiz günlerde kabinesi ile toplanan ve karışıklık hakkında görüşmeler yapan Macron, bu toplantıda “ülkede düzenin ve sükunetin yeniden tesis edilmesi için her şeyi yapma” talimatı verdi. Başkan, ayrıca Fransa’da olup bitenlerle ilgili uzun süreli bir çalışma başlatılmasını istedi.

haber merkezi

Bakmadan Geçme