Kutsal mabet: Birgi

Aydeniz Çalık Ödemiş 'in Birgi köyünde İslam alimi İmam-ı Birgivi Mehmet efendinin ismini alan ve bir...

Aydeniz Çalık

Ödemiş ‘in Birgi köyünde İslam alimi İmam-ı Birgivi Mehmet efendinin ismini alan ve bir eğitim okulu olan Birgivi Mehmet Efendi Külliyesi özellikle Ramazan ayında yerli turistler tarafından sıkça ziyaret edilen yerlerin başında geliyor.

16. yüzyılın seçkin âlimlerinden

İmam Birgivi döneminin alimleri içerisinde sosyal gelişmelere kayıtsız kalmayan toplum hayatına yönelik isabetli fikirleri ile dikkat çeken bir alim idi. Sadrazam Sokullu Mehmet Paşa’ya memleketteki adaletsizliklerle mücadele etmesi ve rüşvetin engellenmesi yolunda tavsiyelerde bulunan dönemin Şeyhülislam Ebussuud efendinin bazı görüşlerine karşı reddiye kaleme almaktan çekinmeyen Birgivi’nin hayatı büyük ölçüde insanları Kur’an ve sünnete uymaya davet etmekte her çeşit hurafe ve batıl inançları ortadan kaldırmaya çalışmakla geçirmiştir. Ziyaret’ül Kabür adlı risale ile kabir ziyareti konusuna dikkat çekerek kabirler üzerinde mum yakılması ve para karşılığı Kuran okunması gibi gayri İslami uygulamalarla mücadele etmiştir.

Ödemişli İbrahim Çiftçi tarafından daha önce yıkılmış olan bir yapı üzerine 1998 yılında inşa edilen külliyede eski tip Selçuklu-Osmanlı medreselerini örnek alarak oluşturulan yapıda kapısı büyük bir avluya açılmakta ortasında ise şadırvanlı havuz ve etrafında eğitim odaları bulunmaktadır.

Haber

Birgi’nin yerlisi 83 yaşındaki Ayşe teyze İmam-ı Birgivi Mehmet Efendi’nin veba hastalığında 52 yaşında öldüğünü uzun yıllar Birgi’de öğrenci yetiştirdiği için de Birgili anlamına gelen “Birgivi” adı eklendiğini söyledi.  Ayşe teyze ayrıca Birgivi Mehmet Efendi’nin sadece öğrenci yetiştirmekle kalmadığını onlarca kıymetli eserinin de bulunduğunu ekledi.

İnanışa göre Birgivi Mehmet Efendi külliyesinde kuran okuyup dilek dileyen vatandaşlar burada bulunan tesbihlerden birer tane almaktadır. Dilekleri kabul olunca da aldıkları bir tesbihin yerine kırk tesbih getirmektedir.

Türbeyi ziyarete gelen vatandaşlar yöresel halkın üretmiş olduğu özellikle Ödemiş’in meşhur patatesi, karadut özü, ceviz, badem kuru incir gibi yiyeceklerden alıp bölge halkına da destek oluyor.

Bakmadan Geçme