Kurban keserken nelere dikkat etmek gerekiyor

Kurban kesiminin, İslam’a uygun bulunan koşullarda ,güvenli, hijyenik ve hayvan refahı açısından titizlik göstererek gerçekleşmesi gerekmektedir....

Kurban kesiminin, İslam’a uygun bulunan koşullarda ,güvenli, hijyenik ve hayvan refahı açısından titizlik göstererek gerçekleşmesi gerekmektedir. Peki kurban kesimi sırasında nelere dikkat etmek gerekir? 

1.Kurban Seçimi: Kurban seçimi yaparken, sağlıklı, iyi beslenmiş ve uygun yaşta olan hayvanları tercih etmek gereklidir. Hayvanın genel sağlığının iyi, gözlerinin parlak olması, deri ve tüylerinin sağlıklı olması gerekir.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Kurban olmaya uygun hayvanlar ile ilgili paylaştığı kriterler şu şekilde:

  • Kurban olarak ancak koyun, keçi, sığır, manda ve deve kesilebilir. Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemezler.
  • Kurbanlık hayvanlarda kameri yıl esasına göre, devenin 5; sığır ve mandanın 2; koyun ve keçinin ise 1 yaşını doldurması şarttır. Bu yaşları tamamlamayan bir hayvan kurban olmaz. Fakat sadece koyun cinsi için bir istisna söz konusudur. Buna göre 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli/iri olması halinde kurban edilebilir.
  • Koyun veya keçi sadece bir kişi adına kurban edilir. Deve, sığır ve manda ise bir kişiden yedi kişiye kadar ortak olarak kurban edilebilir. Bu durumda her bir kişinin hissesi yedide birden aşağıya düşmemelidir.
  • Kurban edilecek hayvan sağlıklı ve organları tam olmalıdır. Hayvandan beklenen maksadı tümüyle yok eden veya değerini azaltan kusurlar, hayvanın kurban olmasına engel teşkil eder.
  • Belirgin derecede hasta, yürüyemeyecek derecede zayıf veya topal, bir ya da iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, kulaklarının veya memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz.
  • Hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, boynuzunun bir kısmının kırık olması, bir kulağının delik veya yırtılmış olması, hafif hasta ve hafif topal olması kurban edilmesine engel değildir.
  • Etinden ya da hizmetinden yararlanmak amacıyla kısırlaştırılmış/iğdiş edilmiş hayvanlar kurban olarak kesilebilir.

Haber

2.Kesim Yeri Hazırlığı: Kesim ayırma alanının önceden hazırlanması önemlidir. Temiz, düz ve hijyenik bir alanda kesim yapmaya özen gösterilmelidir. Gerekli donanımları (bıçak, kesim tahtası, eldiven, vb.) hazır bulundurun.

Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuda şu uyarıları ekliyor:

  • Kurbanlıklar, mutlaka kurban kesim günleri içerisinde kesilmelidir. Udhiyye kurbanının kesim zamanı, bayram günü bayram namazı kılındıktan sonra başlayıp bayramın üçüncü günü güneş batıncaya kadar devam eder. Şâfiî mezhebine göre ise bayramın dördüncü günü güneş batıncaya kadar da kurban kesilebilir.
  • Kesim gerçekleştirilirken hem kurbanlık hayvanın hem de kesimi gerçekleştirenlerin zarar görmemesi için gerekli tedbirlerin alınması ve çevre temizliği gibi hususlara azami derecede dikkat edilmesi gerekir. Bunun yanı sıra bıçak bileme vb. hazırlıklar hayvanın gözü önünde yapılmamalı, kesim işleminin diğer hayvanların göreceği şekilde gerçekleştirilmemesine de özen gösterilmelidir.

3.Kesim Ekipmanları: Kesim için tutma bıçağın keskin olmasına dikkat edin. Keskin bir bıçak, hızlı ve etkili bir şekilde kesim sağlar. Ayrıca, bıçağın hijyeninden emin olmak için kesim öncesi temizliğini yapın. 

4.Hayvanın Rahatlığı ve Refahı: Kurban kesimi sırasında hayvanın rahatlığı ve refahı büyük önem taşır. Hayvana stres vermemek için sakin bir ortam sağlayın. Aşırı kalabalık, çevre ve hareketli ortamlardan kaçının. Hayvanın serin ve gölgeli bir yerde beklemesine izin verin.

Haber

5.Yetkili Kişilerle İşbirliği: Kurban kesimi konusunda yetkili kişilerle işbirliği yapmanız önemlidir. Bu, hem güvenlik hem de dini kurallara uyum açısından önem taşımaktadır. Yetkili kasaplar veya veterinerlerin yardımına başvurun.

6.Hijyen Kurallarına Uygunluk: Kurban kesim öncesi ve sonrası hijyen kurallarına uymanız çok önemlidir. Ellerinizi ve kesim ekipmanlarınızı sık sık temizleyin. Kesim tahtasını her kullanımdan önce ve sonra dezenfekte edin. “Kesim gerçekleştirilirken hem kurbanlık hayvanın hem de kesimi gerçekleştirenlerin zarar görmemesi için gerekli tedbirlerin alınması ve çevre temizliği gibi hususlara azami derecede dikkat edilmesi gerekir.”

7.Kesim Tekniği: Kurban kesimi sırasında doğru kesim tekniklerini kullanmak önemlidir. Kesim yaparken hayvana zarar vermeye dikkat edin. Hızlı, etkili ve acısız bir kesim için doğru konumlama ve kesim noktalarını bilmek önemlidir.

8.Atıkların Uygun Şekilde İmha Edilmesi: Kesim sonrasında oluşan sakatatı (deri, iç organlar, vb.) kullanmıyorsanız uygun şekilde imha edin. Şehir içine bırakmayın ya da çöpe atmayın bu tür durumlar dış ortamda bakteri üremesine sebep olabilir ve toplum sağlığını etkileyebilir. 

Haber

Kurban Bayramı’nda kurban kesimini yaparken, güvenlik, hijyen ve hayvan refahı konularına dikkat etmek büyük önem taşır. Kurban kesimini uygun bir ortamda, hijyenik şekilde ve yetkili kişilerle işbirliği yaparak gerçekleştirmeniz önemlidir. Bu konulara dikkat etmeniz, sağlıklı ve güvenli bir kurban kesimi sürecini geçirmenizi sağlayacaktır.

Bakmadan Geçme