• Haberler
  • KÜÇÜK MENDERES SULAMASI’NDA SAYAÇ DÖNEMİ BAŞLADI

KÜÇÜK MENDERES SULAMASI’NDA SAYAÇ DÖNEMİ BAŞLADI

 Başar Uçar – Beydağ, Ödemiş ve Tire&rsquode toplam 19 bin 500 hektarlık tarım arazisini Beydağ Barajı&rsquonın...

 Başar Uçar – Beydağ, Ödemiş ve Tire’de toplam 19 bin 500 hektarlık tarım arazisini Beydağ Barajı’nın suyuyla buluşturacak Küçük Menderes Sulama Birliği, elektronik kartlı sayaç uygulamasının ilk örneğini Ödemiş’in Alaşarlı köyünde gerçekleştirdi.

 Yeni sulama sezonunda tarlalardaki tüm hidrantlara sayaç takılacağını ve sayaç olmadan su verilmeyeceğini kaydeden Birlik Başkanı Özay Kaptan, sulamada yeni bir dönemin başladığını ifade etti.

Üreticilerin uygulama hakkında bilgi sahibi olması ve elektronik sayacı yerinde incelemeleri adına Alaşarlı köyünde karayolu kıyısında yer alan bir hidranta dün sayaç montajı gerçekleştirildi. Sulama Birliği Başkanı Özay Kaptan, birlik yöneticileri Aydan Davran Güler, Bülent Eker ve Erşan Köseoğlu’nun da katıldığı ilk uygulamada hidranta dört çıkışlı T boru monte edilerek sayaç bağlandı. Aydan Davran Güler’in sayaca elektromanyetik kartı okutması ile birlikte su açıldı.

Sistemin çalışma şeklinin görülmesi ve sayacın incelenmesi adına Alaşarlı köyünde üreticilerin rahatlıkla görebileceği bir noktaya ilk sayacın montajını yaptıklarını ifade eden Birlik Başkanı Özay Kaptan, köylerde kahve toplantılarıyla elektronik sayaçla ilgili tüm soruları yanıtlayacaklarını aktardı.

“SAYAÇLAR ORTAKLAŞA ALINABİLECEK”

Kaptan yaptığı açıklamada, “Bugün ilk sayacımızı monte ederek hidrantlardaki sayaç dönemini resmen başlattık. Elektronik kartı okuttuğumuzda açılan ve kapanan, kartımızdaki kontör kadar su veren, kontör bitince suyu kesen bu sistem ile suyun boşa akmasını önlerken, sulamadaki denetimi de kendiliğinden sağlamış olacağız. Hidrant başında sıra kargaşasını önleyecek bu sistem ile üretici beyanı doğrultusunda kontör alacak ve arazisini sulayacak.

Sayaçlar birkaç üretici tarafından ortaklaşa alınabilecek. Sayacın sabit fiyatı bin lira olup, bölgedeki bayilerden temin edilebilecek. Sayaçların alınmasının ardından birlik onayıyla hidrantlara montaj yapılacak. Hidrant çıkışlarında dörtlü çıkışlarla farklı arazilerin de aynı anda sulanması sağlanacak” dedi.

“SAYAÇ OLMAYAN HİDRANTTAN SU YOK”

2015 sulama sezonunda kesinlikle sayaçsız hidrantlardan su verilmeyeceğini sözlerine ekleyen Kaptan, “Bölgemizde hali hazırda 2 bin hektara yakın bir bölge sulanıyor. Buradaki tüm hidrantlarda bu sayaç sistemi olması meclis kararıyla zorunludur. Yeni sulama alanları açılması halinde o bölgelerde de sayaç kullanılması gerekecektir. Suyun her damlasını en iyi şekilde değerlendirmek adına önemli çözümlerden birisi sayaçtır.

İlerleyen aylarda damlama ve yağmurlama sulama sistemleriyle de bölgede arazi yollarından boşa akıp giden baraj suyu miktarını azaltacağız. Üreticilerimizi sayaç konusunda bilgilendirmek üzere köy ve beldelerde kahvehane toplantıları düzenleyeceğiz. Üreticilerimizden bu toplantılara katılmalarını ve akıllarında oluşan soruları bize aktarmalarını istiyoruz. Yeni sayaç sistemi bölge üreticimiz açısından hayırlı uğurlu olsun ve bereket getirsin” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme