- Haberler
- Küçük Menderes Havzası'nın alternatif ürünü: Mısır
Küçük Menderes Havzası'nın alternatif ürünü: Mısır
Ödemiş ve çevresinde son yıllarda patates, karpuz gibi bölgenin en önemli ürünlerinde yaşanan fiyat düşüklüğü sonucunda...
Ödemiş ve çevresinde son yıllarda patates, karpuz gibi bölgenin en önemli ürünlerinde yaşanan fiyat düşüklüğü sonucunda mısır üretimine yapılan tercih, bölge üreticisine hayat veriyor.
Alternatif ürün olarak tercih edilen mısırdaki fiyat dengesinin üreticisini üzmediği de bazı mısır üreticileriyle yapılan röportajlardan anlaşılabiliyor. Özellikle mısır üretimindeki bazı zorlukların yanında yüksek verimin de üreticiler açısından da önemli olduğunu biliyoruz. Sulama da mısır üretiminin bir parçası.
Toprakaltı sulama sistemi
Son yıllarda gelişen sulama tekniklerinin başında toprak altı damla sulama sistemi geliyor. Sistem, özellikle mısır üreticilerine sulama ve ekimde maksimum fayda sağlarken karşılaşılan birçok zorluğun üstesinden gelme imkanı da sunuyor. Bu yönüyle en tercih edilebilir sulama sitemlerinden biri olarak göze çarpıyor.
Günümüzde dünya nüfusu hızla artmasına rağmen nüfusun ihtiyacını karşılayacak tarım alanları ve su miktarı azalıyor. Bu nedenle su kaynaklarının en etkin şekilde kullanılarak tarım alanlarından en yüksek verimin alınması, giderek daha fazla önem kazanıyor. Toprakaltı damla sulama sistemi de tam bu noktada devreye giriyor. Bitkinin köklerine ihtiyaç duyduğu kadar su vererek kaynakların en iyi şekilde kullanılmasına yardımcı olan toprakaltı damla sulama sistemi, işçilik maliyetlerini de en alt seviyeye indirerek üreticisine ekonomik yönden büyük katkı sağlıyor. Tüm bu yönleriyle dünya genelinden hızla yayılan toprak altı damla sulamanın Türkiye’deki serüveni ise uzun bir geçmişe sahip değil. Geniş alanlarda üretimi yapılan ürünler için oldukça faydalı olan bu sistem, özellikle tarla bitkileri için önemli avantaj sunuyor. Bu yüzden Türkiye’de en çok kullanıldığı ürünlerden biri de mısır. Yaklaşık iki yıldır mısır üreticileri tarafından tercih edilmeye başlayan toprak altı damla sulama, şimdiden üreticilerden tam not almış durumda.
Su israfının önüne geçiyor
Toprak altı sulama sisteminin yaygın olduğu ürünlerin başında mısır geliyor. Sistem, mısır üretimi sırasında üreticisine birçok kolaylık sağlıyor. Toprak altında bitkiye ihtiyaç duyduğu kadar su ulaştırması sayesinde toprak üstü sulamaya göre yüzde 46 daha fazla alan ıslanıyor. Toprak yüzeyinin kuru kalması sağlanarak yabancı otların ortaya çıkması ve aşırı sulamadan kaynaklanan hastalıklar engellenebiliyor. Bu durum, hastalık ve zararlılara yönelik mücadelenin de daha kolay yürütülmesine yardımcı oluyor. Toprağın altına yerleştirilen borular sayesinde su, bitki köklerine damla şeklinde ulaştırılıyor. Bu sayede su ve gübreyi kök bölgesinden alan bitkiden elde edilen verim yükselirken su israfının da önüne geçildiği bilinmektedir. Hal böyle olunca, bu alternatif üründeki boy oranlarının da önemli olduğunu bilinmektedir.
Her boyda tohum ekilebilir
Mısır tohumu boylanmasında global anlamda ya da bölgesel olarak herhangi bir standart bulunmuyor. Mısır tohumu kalibrasyonu, bazı ülkelerde 8 ya da 10 boy olmakla birlikte bazı ülkelerde 2-4 ya da 6 boy olabilir. Yine aynı ülke içerisinde bazı tohum firmaları 6 boy, bazı tohum firmaları da 4 boy seçebiliyor. Ülkemizde de tohum firmaları, genel olarak 4 veya 6 boy tercih ediyor.
Tohumun küçük, orta ya da büyük olmasının çimlenme ya da verim üzerine bir etkisi yoktur. Bu konu ile ilgili olarak mısır yetiştiriciliğinin daha geç başladığı ülkelerde “İri tohum daha verimli olur, küçük tohumun verimi düşüktür” şeklinde yanlış bir kanı hakim. Çiftçilerimiz, her boydaki tohumu gönül rahatlığı ile ekebilirler.
Yeni moda mısır
Türkiye mısır üretiminde bölgeler arasında ikinci sırada yer alan Ege Bölgesi, son yıllarda mısır denilince ilk akla gelen bölgelerden biri olmayı başarıyor. Üreticilerin hem birinci ürün hem de ikinci üründe mısıra yöneldiği bölge, bu durumu elverişli ilklim koşulları ve tarım arazilerinin uygunluğuna borçlu. Mısır ekimi denemeleri, yüksek başarı gösterdikçe üreticiler de tercihini mısırdan yana kullanıyorlar. Mısır yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken noktaların başında doğru çeşit seçimi geliyor. Ekilecek toprağa, bölge iklimine ve yaşanma riski bulunan hastalıklara karşı dayanıklı çeşitler, üreticilerin beklediği yüksek verim ve kazancı elde etmelerine yardımcı olacaktır.
Ödemiş’te uzun yıllardan beri patates, karpuz üretmenin yanında alternatif ürün olarak mısırı tercih ettiğini dile getiren Ödemişli üreticilerden Halil Boz, “Mısır üreticileri olarak en büyük çabamız, mevcut arazilerden nasıl daha fazla verim elde edebileceğimiz üzerine. Bunun için sıcağa, sulama düzensizliklerine ve strese dayalı çeşitleri tercih ediyoruz” dedi.
Ödemiş mısır üreticilerinden Hasan Boralı ise, “Patates ve karpuz üretimindeki bir takım fiyat dalgalanmalarından dolayı alternatif ürün olarak mısırı tercih ettik. Mısır ürününü son yıllarda fiyatta çizgisini koruması nedeniyle bölgemizin alternatif ürünü olarak görüyoruz. Mısır üretiminde de önemli olan çok verim almak için bu ürünün üzerinde yoğunlaşıyoruz. Bölgemizde bizim gibi birçok üretici de patates ve karpuzun yanında mısırı tercih ediyor. İlçemizdeki bazı odaların yüksek verim, yüksek kalite almamıza yönelik eğitim seminerleri yapmalarının daha yararlı olacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Bayındır’da da yaygın
Son yıllarda Bayındır ilçe ve yöresinde birçok alanda domates, karpuz, patates gibi ürünlerin yanında mısır üretimine karşı bir farkındalığın oluştuğunu dile getiren Bayındır Ziraat Odası Başkanı Mümtaz Almışlar, “Geçtiğimiz günlerde özel bir firmanın tarla gününde gördüğümüz gibi mısır üretiminde yoğunlaşmalar yaşanmaktadır. Biz de Bayındır Ziraat Odası olarak bütün üreticilerimize gerekli desteğimizi veriyoruz. Bugün çiftçi olmazsa, Türkiye’de ekonomi diye bir şey olmaz. Çiftçi, yalnız Bayındır ilçesinin değil, Türkiye’nin lokomotifidir. Mısır üretiminde bir takım etkenler, üretimin daha verimli olmasını neden olmaktadır. Bu konuda çiftçilerimizin bilinçlendirilmesi gerekirse oda olarak eğitim seminerleriyle bu buluşmaları sağlayabiliriz” dedi.
Seval KONURALP