KÜÇÜK MENDERES BAŞKANLARINDAN ANKARA ZİYARETİ

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı, TBB ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun başkanlığında Ankara'da gerçekleştirildi.

Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Ekrem İmamoğlu başkanlığında toplanan Ekim ayı Olağan meclis toplantısında 2025-2029 Stratejik plan, Birlik teşkilat yönetmeliği, 2025 performans programı, mali bütçesi, Brüksel’de Türkiye Belediyeler Birliği irtibat ofisi açılması konu başlıkları görüşüldü.
Toplantıya Muğla, Antalya, Adana, Balıkesir Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, Mardin, Manisa Mersin, Van Büyükşehir Belediye başkanları,. Ödemiş Belediye Başkanı Mustafa Turan, Tire Belediye Başkanı Hayati Okuroğlu, Bayındır Belediye Başkanı Davut Sakarsu, Kiraz Belediye Başkanı Nasuh Coşkun Beydağ Belediye Başkanı Şakir Başaran katıldı.
Toplantıda, çeşitli yerel konular ve belediyelerin iş birliğini artıracak projeler üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu. Başkanlar, alınan kararların hayırlı olmasını dileyerek, birlikteliğin önemine vurgu yaptılar.
Başkanlar, yerel yönetimlerin daha etkin hizmet sunabilmesi için dayanışmanın güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Toplantının sonunda, katılımcılar, alınan kararların yerel halk için faydalı olmasını temenni etti.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İmamoğlu, TBB’de yeni dönemdeki değişim ve dönüşüme dikkat çekerek meclis gündeminin de bu değişim ve dönüşüme uygun şekilde, çağdaş bir yönetim anlayışıyla oluşturulduğunu söyledi.
 Birliğin kurumsallaşma çalışmalarına değinen İmamoğlu şöyle dedi:
“TBB'nin kurumsallaşma çalışmalarına hep birlikte hız veriyoruz. Bununla birlikte yine alınacak kararlarla paydaşlarımızı da sürecin içine katarak çoğulcu bir şekilde yeni kavramlarla Türkiye'nin yerel demokrasisini güçlendirme noktasında ilerici adımlar atmanın başlangıcını birlikte yapıyoruz.  Başta yerel yönetim reformu olmak üzere afet, bütçe, plan, ulaşım, tarım ve gıda güvenliği gibi birçok alanda başta üyelerimiz, akademisyenler, belediyelerden uzmanlar ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan komisyonlarla birlikte Birliğimizin alınacak kararların altyapısını oluşturma konusunda özenli bir gayret içerisinde olduğunu ifade etmek isterim.”
“Yerel yönetimlerin geleceğine yön vermek gibi bir misyonu üstleniyoruz”
Hem dünyada hem ülkemizde klasik belediyecilik anlayışının değiştiğini belirten İmamoğlu, toplumcu, canlı ve çevre odaklı, çok yönlü belediyeciliğe geçiş yapıldığını, halkın beklentilerinin de bu yönde olduğunu belirtti.  “Bu kavramlar ile Türkiye'mizin yerel yönetimlerinin geleceğine yön vermek ve ışık tutmak gibi bir misyonu Türkiye Belediyeler Birliği olarak üstlenmiş durumdayız" diyen İmamoğlu, şunları kaydetti:
"Merkezi idare dünyanın hiçbir yerinde, ileri demokrasilerin olduğu hiçbir ülkede, bütün gücü, tüm yetkileri, bütün kavramları kendi üstüne toplayıp işini zorlaştırma gibi bir yolu asla tercih etmez.  Zaten böyle olduğu zaman bizler de yaşıyor ve görüyoruz ki yerelde insanlarımız birçok hizmeti artık bizlerden bekliyor. Zaten burada bulunan tüm meclis üyelerimiz başta belediye başkanlarımız olmak üzere kamunun önyüzü, devletin önyüzü, devletin en uçtaki yetkilisi ve onu temsil eden birey olarak bütün sorumluluğuyla birlikte vatandaşına hizmet sunuyor. İyi bir çalışma ve reformist bir bakışla, belediyelerimizi güçlendirmenin, insanlarımızın iyi hizmet almalarının ve belediyelerimizi sıkışmış ekonomik yapıdan kurtarmanın adımlarını atacak reform düzenlemesini yapmaya ve bunu hem milletimize hem de devletimizin ilgili kurumlarına sunmaya kararlıyız.”
“Yurttaşlarımızın belediyelerden çözüm beklentileri en üst seviyede”
İmamoğlu, yurttaşların belediyelerden çözüm beklentilerinin de en üst seviyede olduğuna dikkat çekerek “Yurttaşımız belediyelerimizden; okullarımızın, ibadethanelerimizin bakımından onarımına, temizliğinden diğer birçok alana kadar çalışmalarını istiyor. İstihdam ofisleri, öğrenci yurtları, eğitim yardımları, kreşler, belediyelerimizin artık uzmanlık alanına dönüşüyor. Başka hususların da temelde yavaş yavaş bizden istendiğini görüyoruz. Aynı zamanda gelir eşitsizliklerini giderecek, insanımızın kaliteli, ucuz gıdaya erişimini sağlayacak başarılı faaliyetlerin oluştuğunu gördükçe vatandaşımız bu alanda da hepimizden yoğun taleplerde bulunmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.
"Merkezileşme ve tek elden yönetimin çağın gereklerini karşılaması mümkün değildir." diyen İmamoğlu şöyle devam etti:
“Artık teknolojinin bu kadar üst seviyede geliştiği bir ortamda, iletişimin bu kadar hızlandığı ortamda, kararların seriliği, hizmetlerin hızlı bir şekilde vatandaşa gelişimi en öncü tarif şeklindedir. Zaten bu işi siyasi zeminde ve tabanda, bir partiyle ilgili konuşmuyoruz biz. Bugün A partisi merkezi idarede, B partisi yerel idarede, yarın C partisi merkezi idarede olabilir. Bu mesele parti meselesi değil, bu mesele sistem meselesidir. Bu bakımdan izlenen yöntem halkın gerçekleriyle örtüşmüyor. Bu anlayış net olarak ifade edelim; ülkemiz adına arzu ettiğimiz demokrasiye de aykırıdır.
Bugün geçerli en temel yönetsel ilke, denetlenen ve hesap veren kamu yönetimidir. Hiçbir yönetici, vatandaşın vergileriyle hizmet eden hiçbir kamu yöneticisi, bu konuda asla taviz verilmesini istemez. Birlik olarak bizler, tüm bu çağdaş ve medeni kurallara uymayı, belediyelerimize örnek olmayı, bu ilkeleri savunmayı taahhüt ediyoruz.”
TBB’nin yeni vizyonu
Meclis üyelerine TBB’nin yeni vizyonu ile ilgili bilgiler veren İmamoğlu, “Yeni vizyonumuzu, Birliğimizi kurumsallaştırmak, gelecek planı yapmak, birimlerin harcamalarını daha iyi izleyebilmek, yeni birimlerle birlikte daha etkin hizmet sunumu sağlayabilmek, belediyelerimize proje danışmanlığı yapmak, hibe ve fon kaynaklarına erişebilmelerini kolaylaştırmak amacıyla oluşturduk.  Tüm paydaşlarımızın katkılarıyla hazırlanan 2025-2029 dönemi stratejik planımız gelecek 5 yılda olmak istediğimiz yeri tanımlıyor ve inşallah buna hep birlikte erişeceğiz. Birliğimiz yeni bir misyon ve vizyonla hareket edecek. Amaç ve hedeflerimizin yönetim anlayışımız doğrultusunda paydaşlarımızın önerileriyle oluşturulduğunu, gelişime açık inovatif bir metotla yoluna da devam edeceğini sizlerle paylaşmak istiyorum.” dedi.
2025 Yılı Performans Programı ile TBB için bilimsel ölçütler geliştirdiklerini kaydeden İmamoğlu, “Türkiye’ye, belediyelerimize eşit, adil hizmet taahhüdünde bulunuyoruz. Politik saiklerle değil hizmet ve vatandaş odaklı hareket edeceğiz. 2025 mali yılı bütçemizi birim bazlı, yeni birimleri de planlayarak kurguladık. Birliğimizin çalışma yönetmeliğini, kurumsallaşmayı sağlayacak, hizmet kapasitesini artıracak şekilde tasarladık.” diye konuştu.

Bakmadan Geçme