• Haberler
  • Çevre
  • Kozak Yaylası’ndaki madenlerin büyümesi için, mahkeme tarafından iptal edilen başvuru yeniden yapıldı

Kozak Yaylası’ndaki madenlerin büyümesi için, mahkeme tarafından iptal edilen başvuru yeniden yapıldı

Duvar’dan Cihan Başakçıoğlu’nun haberine göre, bölgede faaliyet gösteren İdeal Stone isimli madencilik şirketi, granit ocakları için...

Duvar’dan Cihan Başakçıoğlu’nun haberine göre, bölgede faaliyet gösteren İdeal Stone isimli madencilik şirketi, granit ocakları için daha önce mahkemenin izin vermediği kapasite artışı başvurusunu tekrar etti. Ayvalık Tabiat platformu ve Bergama Çevre Platformu gibi ekoloji örgütlerinin verdiği mücadele sonucu ilk başvuru, şirketin aleyhine sonuçlanmıştı. Şirket, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yeniden başvuruda bulundu. ÇED süreci tekrar başladı.

Bu sefer başvuruda şirkete izin verilmesi halinde granitler dinamitle aranacak. Şirket üretimi yıllık 10.534 tondan 189.466 tona çıkarmak istiyor. Arama yapılması istenen yer tarım arazisi olarak geçiyor ve Aşağıcuma isimli köyün 1500 metre uzaklığında bulunuyor. Ayvalık ve Burhaniye’ye bağlı köyleri de etkileyecek bu gibi projelerin on yıllardır devam etmesi nedeniyle çam fıstıklarının verimi, eskisine kıyasla onda bire düşmüştü.

İzmir 6. İdare Mahkemesi, maden açılmak istenen alanı “benzersiz özelliklerde jeolojik ve jeomorfolojik niteliğe sahip bölge” olarak tanımlıyor. Mahkeme ise daha çok bölgedeki yeraltı sularının kirlenme tehlikesine vurguda bulunuyor.

Duvar gazetesine konuşan Bergama Çevre Platformu’ndan Erol Engel, gazeteye verdiği demeçte; “Hacıhamzalar ve Aşağıcuma Bergama’nın iki köyü. Burhaniye’nin Hacıbozlar ve Ayvalık’ın Bağyüzü köyü de dahil olmak üzere en başta dört köyü ilgilendiren bir kapasite artışı talebi vardı. Dolayısıyla burada biz konuyu yargıya taşıdık. Hatta Ayvalık Belediyesi de sürece dahil olmuştu. Üç ilçenin Burhaniye, Ayvalık ve Bergama Çevre Platformları olarak dört yıl emek verdik, mücadele ettik. Aldığımız yargı kararına sevinirken bir ay demeden karşımıza 2009/7 sayılı genelgeyi çıkardılar. Orman Bakanlığı’nın bu genelgesiyle firma yargıda çıkan kararın gerekçelerini ortadan kaldıracak bir rapor hazırladı. Nitekim burada da o rapora binaen tekrar ÇED süreci gündeme getirildi. Önümüzdeki günlerde sil baştan tekrar ÇED süreçleri yaşanacak” dedi.

Engel, ayrıca maden şirketlerinin hazırlattığı ve alanın genişletilmesi için kanıt olarak sunduğu raporların, yargı kararlarına ve mevzuatta aykırı olduğuna da dikkat çekti; “Maalesef Türkiye’de şu an diğer alanlarda olduğu gibi dağlarımızı, meralarımızı korumak için yargıya sarıldığımızda artık yargı da etkisiz kalıyor. Şu an Türkiye’de 2009/7 sayılı genelgenin terörü estiriliyor diyebiliriz. Kozak’taki İdeal Granit meselesinde tekrar başa dönmemiz bunun örneklerinden biri” dedi.

Engel ve Bergama Çevre Platformu, yakın tarih içerisinde projenin kapsayacağı köylere ziyarete gitmiş, köy muhtarlarının ve köy halklarının projeye taraftar olmadıklarını söylemişti. ÇED süreci başladığında şirkete karşı Kozak Yaylası’nı korumaya devam edeceklerine dair söz veren Engel, “Bu artık ekokırıma dönüştü. Gelecek kuşakların sağlıklı yaşam haklarını ellerinden alıyorlar. Bu elbet kimsenin yanına kâr kalmayacak.” diyerek sözlerini noktaladı.

Haber merkezi

Bakmadan Geçme