• Haberler
  • Kooperatiften basına ziyafet

Kooperatiften basına ziyafet

Tire Süt Kooperatifi, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla geçtiğimiz cuma akşamı basın mensuplarına özel yemek...

Tire Süt Kooperatifi, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla geçtiğimiz cuma akşamı basın mensuplarına özel yemek düzenledi. Kaplan Çam Restoran’da gerçekleştirilen organizasyona Tire ile Ödemiş’in basın mensuplarının yanı sıra Tire Süt Kooperatif Başkanı Mahmut Eskiyörük, Tire Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü ve aynı zamanda Başkan Eskiyörük’ün de kızı olan Duygu Eskiyörük Hazırol katıldı.

“Sizinle o kadar çok ortak özelliğimiz var ki…”

Saat 18.30’da başlayan yemekte konuşan Başkan Eskiyörük, “10 Ocak, aynı zamanda Dünya Ziraat Mühendisleri Günü. Çalışan Gazeteciler Günü ile aynı gün kutlanmasına istinaden düşündüm. Sizinle o kadar çok ortak özelliğimiz var ki. Biz, insanları besliyoruz. Basın mensupları da insanları fikir ve bilgileriyle besliyor. Bizim tatilimiz yok. İnekleri bayramın birinci günü sağmasanız olur mu? Gazetecilerin de sağacak ineği yok ama yetiştireceği haberler var. Gece-gündüz, sabah-akşam demeden, tatil yapmadan çalışıyorlar.

“Gazetecilik, kolay bir iş değil”

Düşündükçe daha çok ortak nokta buldum. Üçüncü ortak özelliğimiz, ikimiz de emeğimizle para kazanıyoruz. Sofralarımızda az sonra yiyeceğimiz ürünlerin hepsi emekle yetişiyor. Gazeteciler de yazı yazıyor, derliyor, topluyor, kamuoyuna sunuyor. O iş, karşıdan bakıldığı kadar kolay değil. Düşünmeye devam ettim. Dördüncü ortak özelliğimiz, eziliyor olmamız. Dünyada için büyük tehlike yaratan kapitalizmin her geçen gün vahşileştiği bu süreçte artık bütün sektörler, tekelleşmeye doğru gidiyor.  Bu tekelleşmeden en çok mağdur olanlar da biziz yani küçük işletmeler. Ben, tam 28 yıldır bu vahşi sisteme karşı mücadele veriyorum. Basın da aynı şekilde. Artık yerel televizyonlar, gazeteler kalmadı. Bütün herkes, birkaç kanalın başına kilitleniyor. Siz yazıp uğraşıyorsunuz ama insanlar okumuyor. Biz bir kavganın içindeyiz. Ben Anadolu’yu dolaşırken gittiğim her yerde şunu söylüyorum: ‘Ya büyüyeceksiniz ya birleşeceksiniz ya da yok olacaksınız.’ Bu, basın içinde aynı. Ne zamanki hep birlikte hareket etmeyi öğrenirseniz, o zaman kendinizi korursunuz” dedi.

“Ödemiş’te sütçülük adı altında tefecilik yapılıyor”

Eskiyörük, konuşmasının devamında Ödemiş’in de süt açısından çok zengin ve nitelikli olduğuna vurgu yaparak, “Ödemiş’te kooperatifleşmeyi çok daha önce oluşturmamız gerekiyordu çünkü Türkiye’nin en büyük süt üretim merkezi Ödemiş. Ödemiş’te Tarımsal Kalkınma Kooperatifi adı altında bu sütleri Ödemiş markasıyla raflara koyabilirsek orada çiftçinin yüzü gülecek. Ben her zaman söylerim. Biz, esnafın sorunlarını konuşmayalım. Çiftçide para varsa herkeste para var.

Ödemiş’in ekonomisine yön veren ürün eskiden patatesti, şimdi ise süt. O sütün yarattığı katma değeri, onu üreten insanın cebinde bırakabilirsek Ödemiş esnafı ihya olur ve Ödemiş canlanır. Ödemişlilere en başta bunu anlatmamız gerekiyor. Ödemiş’te sütçülük adı altında tefecilik yapılıyor. Bunun için de Ödemiş sütçüsünü sömürüden kurtarmalıyız. Kooperatifçilik de bunun için çok değerli. Kooperatif olursanız kendiniz kazanırsınız. Kooperatif olamazsanız başkalarına kazandırırsınız” ifadelerini kullandı.

Yemeğin son bulmasının ardından basın mensuplarına Tire Süt Kooperatifi’nden hediye paketler de verildi.

Ece Köseoğlu  

 

 

Bakmadan Geçme