• Haberler
  • Gündem
  • Konya Model Fabrika Öğren-Dönüş Projeleri 1. Lansman Toplantısı yapıldı

Konya Model Fabrika Öğren-Dönüş Projeleri 1. Lansman Toplantısı yapıldı

  Konya Model Fabrika Öğren-Dönüş Projeleri Lansmanı'nın ilki Konya Ticaret Odası (KTO) Teknoloji ve Eğitim Kampüsü'nde...

 

Konya Model Fabrika Öğren-Dönüş Projeleri Lansmanı’nın ilki Konya Ticaret Odası (KTO) Teknoloji ve Eğitim Kampüsü’nde yapıldı. Toplantının açım konuşmasını işleyen Konya Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Büyükeğen, KSO’nun ortağı bulunduğu Konya Model Fabrika kabilinden meydana gelen öğren-dönüş projelerinin sanayicilere, şehre ve ülkeye âlâ olmasını diledi. Konya’nın bugün Türkiye’nin en ehemmiyetli işleyim istihsal merkezlerinden biri durumuna geldiğini tamlayan Başkan Mustafa Büyükeğen, “12 düzenli işleyim bölgemiz, rakamları 100’e vasıl işleyim sitelerimiz, uygulayım bilimi ihya bölgelerimiz, uygulayım bilimi uran bölgelerimiz, ARGE ve dizayn merkezlerimiz ve topu topu bunlarla baş başa erdemli girişimcilik ekosistemimizle Türk endüstrisine çelim vermekteyiz. Geçtiğimiz sene 190’dan müşterek tomar ülkeye 3 bilyon 262 milyon dolar müstesna satım gerçekleştirdik. Bu senenin önce 8 ayında ise 2 bilyon 181 milyon dolarlık müstesna satım yaptık. İnşallah yılsonunda da toy müşterek müstesna satım rekoruna hazırlanıyoruz. İhracatçı şirket sayımız da 3 bin 500’e erişmiş durumdadır. Kilogram başına sakıt müstesna satım miktarlarımızı da akıbet 5 yılda yüzdelik 34 arttırarak 1,63 dolardan 2,19 dolara çıkarmayı başardık. İnşallah bu rakamı elan da yükseklere çekmeye çaba edeceğiz. Türk sanayisinin en ehemmiyetli sorunlarından birisi de maatteessüf verimlilik. İşletmelerimizde insanoğlu kaynağından enerjiye, üretimden finansmana denli az elan değme bölgede gürlük açıklarımız bulunmaktadır. Konya Model Fabrika’mız burada işletmelerimizin en çelimli destekçisi ve en yaklaşan hal ortağı olacak. İşletmelerimiz Model Fabrika’mızdaki öğren-dönüş programındaki öğrendikleri törensiz istihsal prensipleriyle göz boncuğu arttırma envestisman yapmaksızın aşırı ağırbaşlı gürlük artışları yakalamaktadır. Dolayısıyla hem gürlük açıklarını kapatıyorlar tıpkı zamanda istihsal maliyetlerini düşürerek sonuncu erek bulunan karlılıklarını da artırmaktadırlar. Emeklerinden çevre Konya Ticaret Odamıza altın başkanımız Selçuk Öztürk ve kadrosuna de başkaca teşekkürname ediyorum” dedi.

“Konyalı firmalarımızın rekabette arka kalmamasını istiyoruz”

KTO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk de, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının cemaat bulunduğu vizyonuyla, hususi bu sektörün teknolojik inkılap ve gürlük yolculuğunda çelimli müşterek biçim arkadaşı bulunduğunu anlatım ederek, “Bu global manzara memleketimiz ve şehrimiz hususi alanının emek özgülemek azmini kamçılamaktadır. Öncelikle, Model Fabrika’nın Konya’ya kazandırılmasında iri yardımı ve gayreti bulunan eski devre Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank’a, Bakan Yardımcımız Dr. Çetin Ali Dönmez’e, Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürü Prof. Dr. İlker Murat Ar’a ve emeği sabık etraflı eş ve kuruluşlara şükranlarımı sunuyorum. KOBİ’lerin global hazırlık zincirine rahat bütünleşmiş olabildiği, dünyalık ticaretinin serbestçe yapılabildiği günümüzde, Konyalı firmalarımızın rekabette arka kalmamasını istiyoruz. Çünkü kaynaklarımız kısıtlı, maliyetler yüksek. Elimizdeki kaynakları en dişi biçimde kullanarak üretimimizi yapmak mecburiyetindeyiz. Bugün esasen verimliliği keşfediyoruz. Elbette nice faaliyetlerimiz beli lakin Model Fabrika’nın kurulması evresinde önce evrede KTO Başkanı kendisine bazısı çekincelerim de oldu. Nasıl hususi sektörümüzün kaynaklarını kısıtlanmış ve aşırı akıllıca görmek zorundaysak odalarımızda da benzeşim biçimde kısıtlanmış kaynakları aşırı akıllıca görmek zorundayız. Ancak cümle bittikten ahir gördüm ki KTO’nun en ehemmiyetli yatırımlarından müşterek tanesi oldu. Çünkü değme sabık çağ küsurat maliyetlerle üzerine karşıyayız. Her sabık çağ iş maliyetlerimiz artıyor ve artmaya bitmeme edecek, anca görünüyor. Arsa maliyetlerimiz değme sabık çağ artıyor. Yatırım, yapım yatırımlarına bulunan maliyetlerimiz değme sabık çağ artıyor artmaya bitmeme ediyor. O devir kesinlikle rakiplik edeceğiz? Geriye müşterek tane müşterek nesne kalıyor o da verimlilik. Yani bire müşterek imkanlarla elan müşterek tomar elde etmek zorunluluğu mevcut hepimizin. Bizim ihtimal de en aşırı üstündeki çalışacağımız madde bu. Bu noktada da şimdiye denli manken fabrikalarının meydana getirdiği faaliyetlerden gördük, hakkıyla aşırı ehemmiyetli gürlük artışlarına tanık olduk. Hem araziden artırım ettik, binadan artırım ettik, otomobil yatırımından artırım ettik. Beraber çalıştığımız arkadaşlardan ünite başına elan müşterek tomar istihsal almaya başladık ve aşırı güzel neticelerle bugüne denli geldik. Mutlaka filhakika sanayici arkadaşlarımız bunun olağandan bilincinde. İstirhamım lütfen bunu öteki sanayici arkadaşlarımızı da bu sistemin içine kabul etmek ki hem şehrimiz kazansın, hem memleketimiz kazansın. Çünkü bu dünya elan iyisini doğruluk ediyor. Bu site elan iyisini doğruluk ediyor” biçiminde konuştu.

“Memleketin refahı artsın, asliye kaygımız bu”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Yardımcısı Çetin Ali Dönmez ise, Konya’da dehşetli müşterek işleyim gelişimi bulunduğunu kaydederek, “İnşallah bunun erdemli uygulayım bilimi bilhassa peyda etmek üzere, en azından ılımlı yüksekliği peyda etmek şartıyla taçlandırmamız lazım. Daha da müşterek tomar artırmamız lazım. Artık yatırımda seçici peyda etmek lazım. Konya da müdahale bazısı şehirlerimizde hakkıyla bundan böyle ‘sanayici olsun da ne olursa olsun’ dememek lazım. Biraz elan erdemli teknolojiye ağırbaşlılık özgülemek lazım. Katma altın üretime ağırbaşlılık özgülemek lazım. Çalışanlara da dobra mangır vermenin anahtarı buradan geçiyor. Artık az elan sanayide minimal ücretle etkin bulunmayan kabil müşterek şey. Artık işleyim maşallah minimal ücretin üstünde parayı ferah ferah verebilecek durumda. Bu bizim açımızdan aşırı övünülecek müşterek durum. İnşallah işçiler de aşırı kazansın, elan müşterek tomar olanak sahibi olsunlar. Memleketin refahı artsın, asliye kaygımız bu. Bu çerçevede bu manken üretimevi Türkiye’deki öteki manken fabrikalardan müşterek tanesi lakin güzel olanlardan müşterek tanesi, dobra yolda gidenlerden müşterek tanesi” ifadelerini kullandı.

“Büyükçe müşterek yeşil inkılap motivasyon çağrısına çıkacağız”

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kendisine müşterek uygulayım bilimi odaklı işleyim hamlesi çağrılarının bulunduğunu hatırlatan Dönmez, “O çerçevede müşterek hayli müşterek motivasyon verdik. Şimdi onun devamında da çağrılar gelecek. Bu defa süreçlerimiz elan sadeleşmiş, elan aceleci yanıt verecek biçimde adım çağrısına açacağız. Bunu ilk önce buradan duyurmuş olayım. Verimli olmazsanız taayyüş şansınız yok. Hem iç ticarette tıpkı zamanda aut ticarette düzgün olmayan müşterek rakiplik var. Özellikle Uzak Doğu kaynaklı iri müşterek rakiplik var. Türkiye’nin işleyim şirketlerinin dişi olması geçişsiz ki karlı olsunlar. İşçiye de elan kendini altın hissettirir esasında. İşi dişi bulunan elan müşterek tomar mangır alır. Daha işe yaradığını hisseder. Bu manada da önemli. Bizim anahtarımız istihsal ve satış. Başka çaremiz yok. Çünkü şayet bu biçimde giderse bu akan açıkça sürdürülebilir değil. Herkes farkında. Dolayısıyla beklenir bulunduğu denli yatırımı arttırmamız lazım. Üretim çıktılarımızı artırmamız lazım. Çevreyi de minimum kirleterek bunu yapmamız lazım. Artık malları satarken karbon hesaplaması yapacaksınız. Bu karbon hesaplamasının doğrulamasını yapacaksınız. Aksi biçimde sınırda mevhibe vereceksiniz. Bu mevzular müşterek güzel ticarette bariyer olmaya başladı. Dolayısıyla kabaca müşterek yeşil inkılap motivasyon çağrısına çıkacağız. 3305 stratejik kararda müşterek farklılık yaptık. Orada yeşil inkılap bilhassa tanımlandı. Onun haricinde Dünya Bankası’ndan 450 milyon dolar güven aldık. 175 milyon doları TÜBİTAK’tan, 250 milyon doları KOSGEB üstünden dağıtılacak. 25 milyon dolar da nezaret yeşil dönüşümle ilgilendiren bu manken fabrikalara benzeşim öğren-dönüş kabil programlarda müdahale onları yapacak” diyerek konuştu.

Kaynak: IHA

Bakmadan Geçme