KONKORDATO

Değerli okurlar Son haftalarda ana haber bültenlerinde çok sık duyduğumuz, fakat tam olarak ne olduğunu anlayamadığımız...

Değerli okurlar;

Son haftalarda ana haber bültenlerinde çok sık duyduğumuz, fakat tam olarak ne olduğunu anlayamadığımız bir konu seçtim bu hafta sizlere, bu haftaki konumuz konkordato!

Sizler de merak ettiğiniz, öğrenmek istediğiniz konuları iletişim adresime mail atabilirsiniz.

Konkordato süreci

Ülkemizin bulunduğu ekonomik sıkıntılardan dolayı borçlarını ödemekte güçlük çekenlerin mahkeme aracılığıyla konkordato talep ettiklerini son zamanlarda çok sık duyuyoruz. Burada belirtmek istediğimiz önemli bir husus bulunmakta, önceden sadece şirketler için konkordato talebinde bulunula bilirken şu an ki süreçte bireysel borçlar içinde konkordato talebinde bulunulabiliyor. İlk bireysel konkordato talebi Mersin 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 18.09.2018 tarihli kararına göre bir vatandaşımız şahıs konkordatosu için başvurusu ile gerçekleşti. Şahıs başvurusunu değerlendiren mahkeme 3 ay geçici mühlet kararı verdi. Bir diğer şahıs konkordatosu haberi Kuşadası’ndan geldi. Kuşadası 2. Asliye Hukuk (Ticaret) Mahkemesi’ 26.09.2018 tarihli kararına göre bir başka vatandaşımız şahıs konkordatosuna başvurdu. Vatandaşın başvurusuna mahkeme geçici mühlet kararı verdi. Bu süreçte vatandaşın banka vb. diğer yerlere olan borçlarından dolayı konkordatoya başvuru ücretini ödeyerek mahkemeye müracaat ile borçlarının ertelenmesini talep edebilir.Ancak borçlunun talebi yeterli olmamakla beraber alacaklının da konkordatoyu kabul etmesi gerekiyor.O halde konkordato nedir sorusuyla başlayalım ve başvuru işlemleri ile bu süreçte yapılması gerekenleri anlatalım.

Konkordatoyu en basit şekilde tanımlarsak; bir borçlunun alacaklılarına mahkeme aracılığıyla sunduğu ödeme planı ile borcunun en az yarısını veya 2/3’üne denk gelen tutarını Ticaret Mahkemesi’nin de tasdiki ile ödeyerek borçlarının tamamından kurtulmasıdır.

Konkordato talebinde hem alacaklı hem de borçlu bulunabilir. Borçlunun borçlarını vadesi geldiği halde ödeyememesi veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında olması durumunda her iki taraf konkordato talep edebilir.

Borçlu, konkordato talebi için iflasa tabi olma veya borca batıklık şartı aranmaksızın iflası ertelemek amaçlı da konkordato talep edebilir.

Alacaklı ise sadece iflasa tabi borçlu için konkordato talep edebilir. İflasa tabi olmayan borçlu için herhangi bir talepte bulunamaz.

Konkordato talebi iflasa tabi olmayan borçlu için yerleşim yerindeki, iflasa tabi olan borçlu için ise faaliyet merkezinin yerleşim yerindeki Asliye Ticaret Mahkemesi’nden yapılabilir.

Konkordato talebine eklenecek belgeler

*Borçlunun borçlarını hangi oranda veya vadede ödeyeceği, bu kapsamda mallarını satıp satmayacağı ile ilgili olarak mali kaynağını göstere ön projesi,

*Borçlunun mal varlığını ve mali durumunu açıkça gösterir liste ve belgeler (son bilanço, gelir tablosu, nakit akım tablosu)

*Alacaklıları, alacak miktarını ve alacaklıların imtiyaz durumunu gösteren liste.

*Konkordato ön projesinde yer alan teklife göre alacaklıların eline geçmesi öngörülen miktar ile borçlunun iflası halinde eline geçecek muhtemel miktarın karşılaştırmalı olarak gösteren tablo.

*Sermaye Piyasası Kurulu veya yetkili diğer kuruluşlarca Konkordato ön projesinde sunulan tekliflerin gerçekleşmesinin kuvvetle muhtemel olduğunu gösteren finansal analiz raporları ile dayanakları.

Sunulana mali tabloların tarihi başvuru tarihinden en fazla 45 gün önce olabilir.

Bakmadan Geçme