• Haberler
  • KMSB DEN BARAJDAN SU BIRAKMA TEPKİSİ

KMSB DEN BARAJDAN SU BIRAKMA TEPKİSİ

KAPTAN: &ldquoBU UYGULAMADAN DERHAL VAZGEÇİLMELİ&rdquo Küçük Menderes Sulama Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Özay Kaptan, 6 bin...

KAPTAN: “BU UYGULAMADAN DERHAL VAZGEÇİLMELİ”

Küçük Menderes Sulama Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Özay Kaptan, 6 bin hektarlık bölgede kapalı sistemle ücret karşılığı sulama yaparken baraj kapağının bir miktar açılarak nehir yatağına su bırakılmasının projenin geleceği açısından son derece yanlış olduğunu ifade etti.

Kaptan, barajdan su bırakma uygulamasından derhal vazgeçilmesi gerektiğini belirterek “Sulama Projesi 38 yerleşim yerlerini kapsarken bugün 2-3 mahalle için su bırakılıyor. Baraj dolmazsa gelecek yıl ne yapacağız?” dedi.
“4 YILDA 100 MİLYON METREKÜP SALINMIŞTI”

2009-2013 yılları arasında Küçük Menderes Nehri’ne yaklaşık 100 milyon metreküp bırakıldığını geçen yıl ise tepkiler üzerine kapağın açılmadığını hatırlatan Küçük Menderes Sulama Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Özay Kaptan, “Biz birlik olarak suyu rasyonel kullanmaya çalışırken nehir yatağının su salınması akla mantığa aykırıdır. 2009-2013 yılları arasında yatağa yüz milyon metre küpten fazla su bırakıldı. 2013 yılından itibaren Küçük Menderes Suluma birliği olarak bin hektarlık alanda sulamaya başladık. Yeni açılan 5 bin hektarlık alanla birlikte toplam 6 bin hektarlık alanda sulama yapıyoruz. Bölgemizde üç ürün ekiliyor olması suyun önemini kat ve kat arttırıyor. Bugün itibariyle barajdaki doluluk oranı yüzde 48 ve yaklaşık olarak barajda 122 milyon metreküp su bulunuyor. Bölgemizde devam eden toplulaştırma çalışmaları nedeniyle zor zamanlar geçiren üreticimiz dört gözle suyun gelmesini beklemektedir. Küçük Menderes Sulama Birliği olarak 38 yerleşim yeri toplam 19 bin 650 hektarlık alanın Beydağ barajından sulanması planlıyoruz. Beydağ Barajı toplam 248 milyon metreküp su hacmine sahiptir. Beydağ Barajının kendi sulama sahasına yetmeyeceği görülmektedir. Biz de birlik olarak gerekli planlamaları yapmaya çalışıyoruz.  DSİ de barajın su kapasitesini arttırmak için projeler üretiyor. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda barajdan su salınması doğru bir karar değildir” dedi.
“SUYUMUZ SİYASİ KARARLARA KURBAN EDİLMEMELİ”

Baraj kapağının açıldığı 20 Temmuz’da barajdaki su miktarında 1 milyon metreküplük azalmanın yaşandığını vurgulayan Kaptan şöyle devam etti: “Su bırakılmaya devam edilirse seneye çiftçimize su vermekte zorluk yaşayacağız. Suyumuzun siyasi kararlara kurban edilmesini istemiyoruz. Çoğunluğu Ödemiş Ovası olmakla birlikte, Beydağ ve Tirenin doğu köylerindeki tarım arazilerini sulamak, sulama maliyetlerini düşürmek ve tarıma topyekun hayat vermek için inşa edildi. Barajımızı yarım asra yakın beklediğimizi, barajın planlandığı günden bu yana bölgede değişen artan ekim dönemlerini düşünürsek, baraj suyunun kendi sulama sahasını yetmeyeceği aşikardır.  

Bugün sulamadan yararlanmak isteyen birlik üyesi üreticimiz neyi ne kadar ekeceğini beyan edip her yıl 2 ödeme döneminde suyun parasını ödüyor. En hassas olduğumuz konu suyun israf edilmemesidir. Hem suyun idareli kullanması, hem de toprakların aşırı sulamayla verimliliğini yitirmemesi için mücadele ediyoruz. İsrafa karşı yaptığımız uygulamalarda üreticilerimize cezai işlem uyguluyoruz. Biz suyumuzun korunması en iyi biçimde değerlendirilmesi için mücadele ederken 20.07.2015 tarihinde barajdan su salınması bölgemiz açısından yanlış bir karar olmuştur. Tire’nin Bayındır’ın birkaç mahallesi için 38 yerleşim yerinin yok sayılması çok acıdır”
“İSRAFA NASIL CEZA KESECEĞİZ?”

Nehir yatağına su bırakılmasının birlik üyesi üreticilerde soru işareti oluşturduğunu ve karmaşaya yol açtığını aktaran Kaptan, “İlgililere bu durumun yanlışlığını ilettiğimizde “Bize 3 köy susuz mu kalsın” diyorlar. Peki, sulama alanındaki 38 yerleşim alanı ne yapsın? Bu yıl mevsim bol yağışlı geçti. 2013 ve 2014 yıllarındaki gibi mevsim kurak geçerse nehir yatağındaki suyu kim geri getirecek? Tire’deki Bayındır’daki üreticilerimiz için elbette çözüm bulunsun ama böyle değil. Sulama alanı dışına nehir yatağına su salınırken biz üreticimizden nasıl su parası isteyeceğiz? İsraf edenlere nasıl ceza kesip bu cezaları tahsil edeceğiz? Barajdan suyun salındığını duyan üreticilerimiz sürekli bize bu durumu soruyor. Sulama projesinin sağlıklı şekilde hayata geçirilmesi bölgemizde her şeyden önemli.

Biz devletimizin yatırımlarından vatandaşımız en iyi şekilde, en uygun şekilde yararlansın diye uğraşırken bu şekilde siyaset temelli hamleler işimizi zorlaştırmaktan başka bir şeye yaramıyor. Suda siyaset olmaz. Günübirlik kararlar 19 bin 650 hektarlık bu büyük projenin geleceğine zarar verir. Böyle büyük bir projenin yapımında emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ederken bölgemizin geleceği için yanlış olan bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 Başar Uçar

Bakmadan Geçme