• Haberler
  • KKYDP İLE YATIRIMIN %50Sİ DEVLETTEN

KKYDP İLE YATIRIMIN %50Sİ DEVLETTEN

TARIM VE HAYVANCILIK PROJELERİNE DESTEK İÇİN YENİ ETAP Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı&rsquonın 11. etabı İl...

TARIM VE HAYVANCILIK PROJELERİNE DESTEK İÇİN YENİ ETAP

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı’nın 11. etabı İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Ödemiş Ticaret Borsası işbirliğiyle düzenlenen toplantıda masaya yatırıldı. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin ekonomik ve kırsal ekonomik altyapı programlarında onay alan projelere %50 hibe desteği sunulacağı vurgulandı.

Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı olan Ödemiş’te Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 21 Ekim’de ilan ettiği Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı. Belediye Nikah Salonu’nda yapılan toplantıya Kaymakam Celil Ateşoğlu, Ödemiş Ticaret Borsası Meclis Başkanı Turgut Akın, Ödemiş İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Altıntaş, İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri ile borsa üyeleri ve üreticiler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Ödemiş Ticaret Borsası Meclis Başkanı Turgut Akın, Ödemiş Ticaret Borsası olarak İl Müdürlüğü ile birlikte KKYDP’den Ödemiş’in en iyi şekilde yararlanması için toplantı organize ettiklerini kaydetti.

 

ATEŞOĞLU’NDAN EN YÜKSEK VERİM HEDEFİ

Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Ödemiş’in Milli Tarım Projesi’nin açıklandığı merkez olma özelliğini taşıdığını belirtti. Ateşoğlu, “Hükümetimiz tarıma son dönemde açıkladığı projelerle büyük önem veriyor. Tarıma verilen önem Ödemiş’te bir başka anlam kazanıyor. Böyle bir ilçenin kaymakamı olarak bu toplantının yapılmasından son derece memnunum. Ödemişimiz, Bakanlığımızın sağladığı desteklerden mümkün olduğu kadar fazla istifade ediyor. Geçtiğimiz yıl açıklanan Genç Çiftçi Projesi’nin İzmir kontenjanı 170 iken Ödemiş’ten 1200 genç çiftçimiz başvuruda bulundu, 28’i destek aldı. Bu rakamlar da ilgiyi ortaya koyuyor. Ödemiş’in KKYDP’nin 11. Etabından da azami fayda sağlayacağına yürekten inanıyorum. 2017’de İparc desteklerinin İzmir’i kapsayacağına, daha geniş alanlarda daha fazla destek sağlanacağına da inanıyorum. Ödemiş bu gibi destek programlarından en yüksek verimi alırsa bizim için sevinç kaynağı olur” dedi.

İzmir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğü’nden ziraat mühendisi son başvuru tarihinin 4 Aralık 2016 olduğu program hakkında bilgiler vererek, küçük ve orta ölçekli işletmelerin ekonomik ve kırsal ekonomik altyapı yatırımlarına yönelik projelere %50 hibe desteği sağlanacağını açıkladı.

Ateş, ekonomik yatırımlar destekleme alanlarının tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik yatırımlar ve tarımsal üretime yönelik modern sabit yatırımlar olduğunu ifade etti.

 

ONAY ALAN PROJELERE %50 HİBE DESTEĞİ

Kırsal ekonomik altyapı yatırımları programı hakkında konuşan Ateş, kırsal turizm yatırımları, çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri, el sanatları ve katma değerli ürünler ile bilişim sistemleri ve eğitimi alanlarında onay alacak projelere dest sağlanacağını söyledi.

Üst limitin alanlara göre değişkenlik gösterdiğini ve %50 desteğin KDV hariç olarak verildiğini hatırlatan Ateş, gerçek kişilerle birlikte şirketler, tarımsal amaçlı kooperatifler, birlikler ile bunların üst örgütlerinin tüzel kişilik olarak programlara proje sunabileceğini belirtti.

Ekonomik yatırımlarda yaş sebze-meyve tasnif, paketleme, depolama ve tohum işleme, paketleme ve depolama yatırımları için üst limitin 2 milyon lira, bunun dışında kalan projeler için ise 1,5 milyon lira olduğunu anlatan Ateş, hayvansal ürün işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına ilişkin yatırımlarda da üst limitin 2 milyon lira olarak belirlendiğini ifade etti.

Hayvansal ve bitkisel orijinli gübre işlenmesine yönelik yatırımların 2 milyon lira, yenilenebilir enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımının 2 milyon lira, soğuk hava deposu yatırımının 1,5 milyon liralık üst limite kadar desteklendiğini kaydetti. Ateş, jeotermal ve biyogazdan ısı ve elektrik üreten tesisler ile güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üreten tesis yatırımlarının üst limitinin 2 milyon lira olacağını sözlerine ekledi.

Büyükbaş hayvancılığa yönelik sabit yatırım tesislerinde üst limitin 1,5 milyon lira, çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesi için yapılacak altyapı yatırımlarında, el sanatları yatırımlarında, bilişim sistemleri ve eğitiminde üst limitin 500 bin lira olacağını aktaran Ateş, kırsal turizm yatırımlarında sunulacak projelerde de üst limitin 1,5 milyon lirayı geçemeyeceğini vurguladı.

 

BAŞVURU SÜRECİ 4 ARALIK’TA TAMAMLANIYOR

Projelerdeki gider koşullarını da açıklayan Ateş, üreticilerin 4 Aralık’a kadar sunacakları projelerin öncelikle İl Proje Değerlendirme Komisyonu’nca değerlendirileceğini daha sonra genel değerlendirme raporuyla birlikte Ankara’ya gönderileceğini söyledi. Ateş, bugüne dek İl Müdürlüğü’nce Ankara’ya yolladıkları projelerin tamamının onaylandığına dikkati çekerek, değerlendirme sürecinin ardından desteğe layık görülen proje sahipleriyle en geç 8 Mart 2017 tarihinde sözleşme imzalanacağını, projelerin tamamlanması için tanınan sürenin 1 Aralık 2017 tarihinde dolacağını kaydetti.

Ateş’in sunumunun ardından ABİGEM İzmir adına Dr. Canan Arıkbay, proje yazılım teknikleri hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Toplantı sonunda Ateş ve Arıkbay katılımcıların sorularını yanıtlandırdı.

Başar Uçar

 

 

Bakmadan Geçme