Kızlarda ve erkeklerde ergenlik ne zaman başlar?

Ortalama olarak, kız çocuklarında ergenlik genellikle 8-13 yaş arasında başlar, erkek çocuklarda ise 9-14 yaş arasında...

Ortalama olarak, kız çocuklarında ergenlik genellikle 8-13 yaş arasında başlar, erkek çocuklarda ise 9-14 yaş arasında başlar. Ancak bu yaş aralıkları yaklaşık olarak verilmiştir ve bireysel farklılıklar nedeniyle değişebilir.

Kız çocuklarında ergenlik belirtileri arasında meme büyümesi, vücut şeklinde değişiklikler, adet döngüsünün başlaması, kıllanma artışı, cilt yağlanması, akne gibi belirtiler bulunabilir. Erkek çocuklarda ise ergenlik belirtileri arasında testislerin büyümesi, kıllanma artışı, sesin kalınlaşması, cinsel dürtülerin artması, vücut şeklinde değişiklikler gibi belirtiler bulunabilir.

Ergenlik süreci fizyolojik, duygusal ve sosyal açıdan karmaşık bir dönemdir. Her çocuk farklı bir hızda ergenliğe girer ve belirtiler farklılık gösterebilir. Çocukların ergenlik dönemine geçiş sürecinde destekleyici bir yaklaşım ve sağlıklı bir yaşam tarzı, fiziksel ve duygusal sağlıklarını korumalarına yardımcı olabilir. Ergenlik dönemi hakkında daha fazla bilgi almak için bir pediatri uzmana danışmanız önerilir.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme