Kızamık nedir? Kızamığın belirtileri nedir?

Kızamık genellikle kendiliğinden iyileşen bir hastalık olmakla birlikte bazı durumlarda ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir. Bazı durumlarda...

Kızamık genellikle kendiliğinden iyileşen bir hastalık olmakla birlikte bazı durumlarda ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir. Bazı durumlarda akciğer enfeksiyonları, kulak enfeksiyonları, beyin iltihabı, görme kaybı ve ölüm gibi ciddi komplikasyonlar görülebilmektedir.

Kızamık hastalığının başlangıç belirtileri 7-14 gün süren bir kuluçka döneminden sonra hafif grip ile benzer semptomlarla ile başlamaktadır. Hastalığın semptomları; ateş, öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı, gözlerde kızarıklık ve hassasiyettir. Hastalık süresince halsizlik, baş ağrısı, kas ağrıları, iştah kaybı ve bulantı gibi semptomlar da görülebilmektedir. Genellikle bu semptomlardan birkaç gün sonra hastanın yüzünden başlayarak tüm vücudu kaplayan yayılan kırmızı renkte kabarcıklı, kaşıntı yaratan döküntü ortaya çıkmaktadır.  Döküntü genellikle 5-6 gün sürer ve sonra yavaş yavaş kaybolmaktadır.

Kızamık, aşı yoluyla önlenebilmekle birlikte aşı, kızamık enfeksiyonlarına karşı yüksek derecede koruma sağlamakta ve büyük komplikasyonlar gelişmesine engelolmaktadır.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme