KIŞ GÜNÜNDE YAZ SAATİ

Elektrik tüketiminde tasarruf sağlamak ve gün ışığından daha fazla yararlanmak maksadıyla tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde...

Elektrik tüketiminde tasarruf sağlamak ve gün ışığından daha fazla yararlanmak maksadıyla tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaz-kış saati uygulaması yapılıyordu. Ancak Bakanlar Kurulu, 2016 yılında aldığı bir kararla yaz saati uygulamasını kalıcı hale getirerek kış aylarında da yaz saati uygulamasını sürdürmeye başladı.

Bu uygulamanın sakıncaları okulların açılması, kışın yaklaşması ile birlikte yeniden hissedilmeye başladı. Yurt genelinde okullarda ikili üçlü eğitim öğretim yapıldığı için çocuklarımız sabah karanlığında yollara düşüp gece karanlığında da evlerine dönüyorlar. En büyük zorluğu da küçük öğrenciler ve velileri çekiyor.

Evimiz, 50. Yıl Ortaokulu’na yakın olduğu için her gün görüyorum. Çocuklar hava karardıktan, akşam ezanı okunduktan sonra saat 19.40’ta okuldan çıkıyorlar.

Bu durum, vatandaşlar tarafından şikayet konusu edildi. Muhalefet partilerinin sözcüleri, iktidar partisine cevaplamaları için soru önergeleri verdiler. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, eleştirilere verdiği yanıtta “uygulama ile elektrikte tasarruf sağlandığını, uygulamadan kesinlikle vazgeçilmeyeceğini” duyurdu.

Bu arada bir velinin başvurusu üzerine Danıştay 10. Dairesi, hükümet uygulamasının iptali istemini reddetti. Ancak karara yapılan itirazı değerlendiren Danıştay Dava Daireleri Kurulu, “Bakanlar Kurulu’na verilen yetkinin sınırlı olduğunu, Bakanlar Kurulu’nun uygulamayı kalıcı hale getirmekle kendisine tanınan yetki sınırını aştığı” gerekçesi ile yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ama ne yazık ki kendisini hukukun üstünde gören hükümet, gerekli yasada değişiklik yaparak sorunu aşacaklarını, yaz saati uygulamasının aynen süreceğini tekrarladı.

Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı ise bakanın açıklamalarının doğru olmadığını, uygulamayla elektrik tüketiminin azalmadığını, aksine arttığını açıklayarak; “Geçen yılki uygulama ile elektrik tüketiminde % 17’lik bir artış yaşandı. Tasarruf yok” dedi.

Demokrasilerde hükümetler, halkın yaşamını her alanda kolaylaştırmak için çalışırlar. Bunun için gerekli düzenlemeleri yaparlar. Ama bizim hükümetimiz halkın bunca yakınmasına, yüksek yargının bu konudaki Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesine rağmen (hem de yürütmeyi durdurma istemli) kış gününde yaz saati uygulamasını sürdürmekte ısrarcı. Bu ısrarda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın saraya damat olması mı etkili oluyor, yoksa özel enerji şirketlerinin çıkarlarımı korunuyor bilemiyorum.

Hükümet, milyonlarca minik yavrumuzun sabahın ve akşamın kör karanlığında yollara düşüp azap çekmesini önlemeli; çocuklarımızın, velilerimizin ve yargının sesine bir an önce kulak vererek bu yanlıştan dönmelidir.

 

Bakmadan Geçme