• Haberler
  • Kış aylarında koronavirüse ve gribe dikkat

Kış aylarında koronavirüse ve gribe dikkat

Ödemiş İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Kipici, kış aylarına girilirken artış göstermesi gereken grip ve soğuk...

Ödemiş İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Kipici, kış aylarına girilirken artış göstermesi gereken grip ve soğuk algınlığı ile Mart ayından beri etkisini yitirmeyen koronavirüs belirtileri hakkında bilgi karışıklığı olmaması için açıklamada bulundu.

Tüm bu hastalıklardan korunmak adında vatandaşları bilgilen Kipici, açıklamasına şu ifadelere yer verdi: “Tüm dünyada olduğu gibi ilçemizde de sekiz aydır koronavirüs ile mücadele etmekteyiz. İlçemiz bütünlüğünde salgın kontrol altında olsa da kış aylarının gelmesiyle beraber zorlu bir döneme girmiş bulunmaktayız. Halkımızın bu dönemde mümkün mertebe evlerinde zaman geçirmeleri, elzem olmayan ev ziyaretlerini azaltmaları, evden çıktıklarında mutlaka maske takmaları ve dışarıda sosyal mesafeye dikkat etmeleri, genel yaşantılarında beslenme, uyku düzeni ve kişisel vücut hijyenine vermelerini söylüyoruz.

“Lütfen tedbirlere uyalım”

Virüs ile mücadelemizde gördük ki en büyük silahımız olan maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyduğumuz zaman virüs ile olan mücadelede başarılı oluyoruz. Aksi ihlal durumlarında kendimizi ve başkalarını üzmüş oluyoruz. Lütfen unutmayalım, ‘Bana bir şey olmaz’ demeyelim. Bu düşüncede olduğumuzda virüs, vücudumuza sirayet etmekte olup diğer insanlara bulaşmaktadır. Bu hassas süreci hep beraber atlatmak için herkesin ilgili kurallara riayet etmesi gerekir. Bu zorlu süreçte hepimizin ailesinden, zamanından fedakarlıkta bulunarak sağlık çalışanlarına destek olması gerekir.

Bazı belirtiler daha belirgin

Bulaşıcı hastalıkların yayılımının arttığı bu dönemde bilgi karmaşası olmaması için grip, soğuk salgınlığı ve koronavirüs belirtileri açısından bahsedecek olursak ateş, bitkinlik, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ağrıları grip ve Kovid-19’da ortak olarak görülse de koku, tat kaybı ve nefes darlığı ise Kovid-19’da daha belirgin görülmektedir.

Gripte etken inflüanza soğuk algınlığı etken, daha çok rhinovirüslerdir. Bu hastalıklarda ilaç kullanmanın mutlaka hekim görüşü dahilinde olması gerekir. Gripte çoğu hasta, herhangi bir tedavi almadan vücudun kendi doğal savunmasıyla bir haftada iyileşir ancak risk grubu dediğimiz yaşlı veya herhangi bir kronik hastalığı olanların hekim kontrolünde tedavi almaları gerekebilir.

Grip aşısı için tam zamanı

Diğer bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi grip ve Kovid-19’da hastaların kişisel hijyenlerine dikkat etmeleri, dışarıda ve kapalı ortamlarda çalışıyorlar ise maske takmaları, yeterince dinlenmeleri, yeşil meyve sebze tüketmeleri ve bol sıvı almalarını öneriyoruz.

Grip aşısına değinecek olursak grip aşısı ile %50-80 oranında korunma sağlanabilir. Aşı içeriği, her yıl bir önceki grip salgını incelenerek değişebilmektedir. Aşının yapılma zamanı olarak Ekim ve Kasım aylarının tercih edilmesi gerekir. Herkese sağlıklı günler diliyorum.”

Şazenuş Keskin

Bakmadan Geçme