Kırmızı et üretimi rekor seviyeye ulaştı
Yeni Kiraz’dan Semi Tektaş’ın haberine göre Türkiye İstatistik Kurumu, 2022 yılına ilişkin kırmızı et üretim istatistiklerini...
Yeni Kiraz’dan Semi Tektaş’ın haberine göre; Türkiye İstatistik Kurumu, 2022 yılına ilişkin kırmızı et üretim istatistiklerini açıkladı. Açıklanan verilere göre rekor seviyelere ulaşırken İzmir Ziraat Odası Başkanı Hakan Çakıcı bu durumun süt veren hayvanların kesilmiş olabileceğini söylerken süt üretimdeki düşüşün bunu doğruladığını belirtirken kasap Selim Sönmez bu durumun fiyatlara yansımadığından bahsetti.
Kırmızı et üretiminin artışının iki açıklaması olabileceğinden bahseden Çakıcı, ”Birincisi, maliyetlerin karşılanamaması nedeniyle süt veren hayvanlarının kesime gitmesi. Nitekim bunu süt üretimindeki düşüş doğruluyor. İkincisi ise geçmiş dönemde kırmızı et üretiminin fazla düşmesi nedeniyle oransal bir artış söz konusu olabilir. Çünkü piyasada yüksek fiyatlar ve talebin karşılanamaması üretimi teşvik ediyor. Ancak besicilikte de maliyet baskısı nedeniyle sürdürülebilirlik görünmüyor. Üretim artışı olduğu söylense de piyasada et fiyatları hâlâ çok yüksek. Bunun izahı talebin yüksek olduğunu söylemekle olur. Ancak bu fiyatlarla talep artışı olduğunu söylemek de zor. Yani kırmızı et üretiminde maliyet çok yüksek üretim hâlâ çok düşük” ifadelerini kurdu.
İstatistiki bilgilerin tersine bir durumun söz konusu olduğunu belirten Sönmez,” Artış söz konusuysa neden fiyatlar düşmüyor, bazı ürünlerde sıkıntı çekiyoruz ama bu fiyatlar ile kimse almıyor. Et fiyatları maalesef her bütçeye uygun değil bunun önüne geçilmeli, üreticide, satıcıda, tüketicide mağdur” sözlerini söyledi.
Açıklanan verilere göre 2021’de 1 milyon 952 bin 38 ton olan kırmızı et üretimi, 2022’de yüzde 12,3 artışla 2 milyon 191 bin 625 ton olarak hesaplandı. Böylece 2001 yılından bu yana oluşan istatistikler dikkate alındığında, ilk kez kırmızı et üretimi 2 milyon tonu aşarak rekor kırdı. (M.T.)
Haberi Merkezi