Kırkoluk ve Çamyayla

Basından edindiğimiz bilgilere göre Ödemiş Belediyesi, Bozdağ-Salihli yolu üzerinde bulunan Kırkoluk Çeşmesi'nin bulunduğu alan ile ilgili...

Basından edindiğimiz bilgilere göre Ödemiş Belediyesi, Bozdağ-Salihli yolu üzerinde bulunan Kırkoluk Çeşmesi’nin bulunduğu alan ile ilgili bir proje hazırlayarak bu bölgedeki ‘kurulu’ düzeni değiştirme yoluna gidecekmiş.

Kırkoluk Çeşmesi’nin trafik sıkışıklığına neden olduğu gerekçesiyle belediye tarafından taşınmak istenmesi, yine basında çıkan haberlere göre tepkilere neden oluyormuş. Çeşmenin yakınlarında tezgâh açan seyyar satıcılar, karardan vazgeçilmesi için imza kampanyası başlatmışlar.

Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, yaptığı açıklamalarda Bozdağ ile Salihli yolu üzerinde bulunan 6 bin metrekarelik söz konusu bölgede inşa edilecek projenin uygulanacağı alanla ilgili olarak, “Ziyaretçilerin rahat ve güvenli bir alanda alışveriş yapması, pazarcı esnafın düzenli bir ortamda sergi açması amacıyla Kırkoluk projesini hazırladık. 7 ayda tamamlanacak” demiş.

Salihli, Ödemiş, Akhisar, Manisa’nın diğer ilçeleri ve İzmir’den gelen yolcuların bu çeşmeden su doldurduğunu söyleyen esnaf ise çeşmenin tarihi olduğunu savunup karara tepki göstermiş.

Kırkoluk Çeşmesi’nin 100 yıldan bu yana var olduğunu belirten esnaflar, “Tarihi çeşmenin kaldırılmasını asla istemiyoruz. Bunun için topladığımız imzaları belediyeye vereceğiz” demişler. Verip vermediklerini bilemiyorum.

Kırkoluk Çeşmesi tarihi bir çeşme midir bilemiyorum…

Ayrıntıları hakkında yazabilecek kadar bilgi sahibi değilim.

Ama benim gördüğüm kadarı ile burası, insan eli ile yapılmış, zaman içinde de belli bir tanınmışlığa kavuşmuş. Gelip geçenin kısa bir süre durup dinlendiği bir alan. Bana sorarsanız daha güzel bir düzene kavuşmalı. Şu haliyle Bozdağ’a yakışmıyor.

Her şeye karşıyız’ mantığını şahsen doğru bulmuyorum ama yapılacak değişikliğin ilgili kurumların ve esnafın görüşleri alınarak yapılması gerektiğine inanıyorum.

Her şey şeffaf ve ortak akıl ürünü olmalı…

Yeri gelmişken bir konuyu hatırlatmak istiyorum:

Manisa’daki Spil Dağı’nda bulunan Niobe’yi herkes ağlayan kaya olarak biliyor. Niobe sadece bir kaya değildir. Efsaneye göre Niobe, Manisalı bir prensestir. Niobe, Dünya’nın en eski anıtıdır. Mısır piramitlerinden dahi eskidir.

Peki ne oldu bu Niobe Ağlayan Kaya’ya bileniniz var mı!

Kırkoluk’ta bir düzenleme yapılabilir tabii ki ama yeri değiştirilirken su kaynağı tıkanırsa tek bir oluk da kalmayabilir.

Bence Kırkoluk yerinde, satış alanları da daha geniş bir alana yayılarak düzenlenmelidir. Araçların da trafiği engellemeyecek şekilde uygun yerlere park etmesi sağlanmalıdır.

ÇAMYAYLA PITRAK

Ödemiş’in kuzey-batı yönünde kalan dağ zirvesi ve eteklerinde Çamyayla, Başova, Subatan, Suçıktı, Ayvacık, Artıcak mevkii ve yaylalarının adlarını duyarız.

Buralar biraz bakirdir. Pek bilinmez…

Belki bilinmemesi iyidir çünkü bu bölgeler, Ödemiş’in su kaynaklarıdır. Buralarda meydana gelebilecek kimyasal kirlenmeyle yer hareketleri, Ödemiş’in su sorununu arttırabilir.

Eskiden, parklara veya kahvelere oturduğumuzda hemen bir bardak suyumuz gelirdi. Hem de buz gibi çeşme suyu.

Artık buz gibi çeşme sularını bulamıyor, küçük 50 kuruşluk pet şişelerle karşılaşıyoruz.

Bu, hem ticari hem de sularımızın kirlenmesi ile ilgili bir durumdur.

Çamyayla’da bir düdenimiz var. Bir değil birkaç tane düdenimiz var.

Düden; eriyebilen kayaçların, özellikle kireçtaşlarının yaygın olduğu bölgelerde görülen, değişik çap ve derinliği olabilen, çok kez çember biçiminde kapalı çukur, doğal kuyudur.

Subatan Düdeni gerçekten ilginçtir. Yapılan incelemeler sonucunda buradan kayaların içine giren dağ suları, yaklaşık 250 metre derinliğe inip 1,5 kilometre ilerledikten sonra Suçıktı’dan yine yüzeye çıkar.

Bildiğim kadarı ile Ödemiş’in içme suyunun bir bölümü de buradan sağlanır.

Acaba Çamyayla’daki tarım alanlarında kullanılan kimyasallar denetleniyor mu?

Acaba Çamyayla bölgesindeki yer hareketlerini değiştirebilecek çalışmalar izleniyor mu?

Acabaları arttırabiliriz.

Ödemiş’e, tarihine ve doğasına sahip çıkalım…

Bakmadan Geçme