Kırkoluk Çeşmesi

Ödemiş-Salihli yolu zirvesindeki Kırkoluk Çeşmesi'ni bilirsiniz. Zaman zaman çevre ve gezi sayfalarında da 'Bozdağlar’ın arasında serin...

Ödemiş-Salihli yolu zirvesindeki Kırkoluk Çeşmesi’ni bilirsiniz. Zaman zaman çevre ve gezi sayfalarında da “Bozdağlar’ın arasında serin bir mola: Kırkoluk” gibi başlıklarla yer bulan Kırkoluk mevkiinde yürütülen düzenleme çalışmaları devam ediyor. Bozdağ’ın buz gibi suyunun Salihli’ye doğru aktığı derenin kenarında yoğunlaşmaya başlayan esnaflara nefes aldırmak ve bölgeyi daha kullanışlı hale getirmek isteyen Ödemiş Belediyesi, yaklaşık iki yıldan bu yana burada çalışma yürütüyor.

Ödemiş’i Bozdağ üzerinden Salihli’ye bağlayan karayolunun Bozdağ beldesinden sonra yaklaşık üç kilometre sonrasında bulunan Kırkoluk Çeşmesi, yazın sıcağından kaçanların alternatif gezi noktası.

Bir kaynak suyunun başına yan yana kırk adet boru monte edilmiş. İnsan yapısı yani. İnanç bu ya, her bir çeşmesinden birer yudum da olsa içenin dileğinin yerine geldiğine rivayet edilen Kırkoluk, çevresiyle birlikte bölgenin ilgi çeken bölgelerinden biri haline gelmiş.

Geçtiğimiz pazar şöyle bir turlayalım dedik. Ne kalabalık, ne kalabalık!

Hem Ödemiş’ten hem de Manisa’nın Salihli ve Ahmetli gibi yakın ilçelerinden gelenler veya bu yolu kullananlar, Kırkoluk Çeşmesi çevresinde oluşturulan çay bahçelerinde dinlenme imkanı buluyorlar.

Çay bahçelerinin yanı sıra yerli üretim zeytinyağı, pekmez, tarhana, bal, erişte, fasulye, ceviz gibi yöresel ürünler satan köylüler de Kırkoluk’u bir pazaryeri haline getirmişler. Çay bahçelerinde odun ateşiyle yakılan kuzinelerde pişirilen çay ile dere kıyısında serinliğin tadını çıkaran vatandaşlar, köylü kadınların hazırladığı gözlemelerin de tadına bakıyorlar.

Çeşme, adeta görünmez olmuş. Esnaflar, Kırkoluk Çeşmesi’ni resmen yok etmişler.

Her şey ‘güzel’ gibi ama bir büyük bir keşmekeşlik ve denetimsizlik var. Belediye, Kırkoluk’tan 500 metre gerideki bir alana yeni bir pazar yeri oluşturmuş. Sanıyorum yaz aylarından önce açılışı yapılır.

Denetim şart. Yoksa her şey, kapanın elinde kalıyor. Ayrıca araç parkındaki düzensizlik de yayalar için büyük tehlike.

Ziyaretçilerin rahat ve güvenli bir alanda alışveriş yapması, pazarcı esnafın düzenli bir ortamda sergi açması amacıyla Bozdağ-Salihli yolunun sağ tarafındaki yaklaşık 6000 metrekarelik alanda kurulacak pazaryerinin hakkaniyetle dağıtılmasını umuyorum. Esnafın beklentileri de bu yönde.

Peki çeşmenin yeri değişecek mi? İşte onu bilemiyorum.

Dilerim, düzenlemeden herkes memnun kalır.

**

Birgi, Gölcük ve Bozdağ üçgeni, Ödemiş için önemli bir turizm bölgesi. Daha önce yazmıştım. Bu bölgede yapılacak düzenleme çalışmaları, mutlaka hem doğaya hem de tarihe saygılı olmalı.

Birgi girişinde kimi binalar yükselmeye başlamış. Gün geçtikçe ortaya çıkıyor. Üç katlı, modern, betonarme binalar. Sanıyorum bunların dış görüntüleri, Birgi’nin tarihsel yapılarına benzer olacak.

En azından benim beklentim bu yönde. Dilerim yanılmış olmam.

Ben daha önceki bir yazım da demiştim ki Küçükavulcuk köyünden geçerken bile ziyaretçiler, bu tarihi üçgenin havasını görsel açıdan da koklamaya başlamalılar. Gölcük’e çıkan diğer yolda bulunan Zeytinlik beldesi ile birlikte burada yapılan tüm yeni yapılar, taş işçiliğine yönelmeli. Yapılmış olanlara da taş giydirme yapılmalı.

Birgi girişinde sözünü ettiğim bu yeni betonarme binalar, dilerim bu ‘tarihi ve manevi’ havayı bozmaz.

Ayrıca Birgi içindeki başta belediyenin olmak üzerini tüm pankartlar kaldırılmalı. İnsanlar, Birgi’ye bu büyük boy pankartların fotoğraflarını çekmeye veya görmeye gelmiyorlar.

Bakmadan Geçme