“Kesilen ağaçların yerine 5 katı dikilerek orman yeşertilmez”

Akbelen’deki dev ağaç kesiminin sona ermesinin ardından Muğla Valiliği, yaptığı açıklamada kömür madenini açan şirketlerin bölgede...

Akbelen’deki dev ağaç kesiminin sona ermesinin ardından Muğla Valiliği, yaptığı açıklamada kömür madenini açan şirketlerin bölgede ağaç dikimi yapacağını açıkladı. Açıklamanın ardından Cerrahpaşa Orman Fakültesi öğretim üyesi Doğanay Tolunay’ın yıllar önce yaptığı paylaşımlar ortaya çıktı.

Nisan 2019’da Twitter’da paylaştığı bir flood’da Tolunay, kesilen ağaçların yerine 5 katı ağaç dikilmesi ile yeni orman oluşturulup oluşturulamayacağını anlatmıştı.

Yaptığı paylaşımlarda Tolunay, ekosistemin ekolojik bir sistem olduğunu, yani aslında birçok ögenin bir araya gelmesiyle oluşan bir bütün olduğunu vurgulamış, “Ormanlar da bir sistemdir. Ekosistemin öğeleri canlılar (flora-fauna), cansız varlıklardan (ısı, ışık, su, hava, toprak, topoğrafya vb.) oluşur. Bir ekosistemde hava, su, enerji girdileri vardır ve bu girdiler ile ekosistem çalışır.” demişi.

Ekosistemi oluşturan pek çok öğenin bulunduğunu, bu öğelerin arasında sürekli ve dengeli bir etkileşim bulunduğunu vurgulayan Tolunay, girdilerde bir sorun olmaması (hava kirliliği gibi) halinde ekosistemin düzenli bir şekilde çalışacağını eklemiş, bu ekosisteme belli bir sürede müdahalede bulunulmasının ise girdileri bozacağını vurgulamıştı.

Tolunay, yaptığı paylaşımda “Ekosistemlerin bütünlüğü de ekolojik süreçlerin sağlıklı olarak devamı için önemlidir. Ortasından bir yol geçen ya da taş ocağı açılan orman ekosisteminde ise ekolojik süreçler sağlıklı olarak gerçekleşmez. Cep telefonunuzun ekranının kırıldığını düşünün. Bazı uygulamalar çalışmayacaktır. Özetle bir orman ekosisteminin en önemli öğesi ağaçlardır. Ama ağaçlar sistemdeki tek öğe değildir. Yüzlerce, binlerce canlı cansız öğe bir araya gelerek sistemin çalışmasını sağlamaktadır. Bir yere ağaç diktiğinizde diğer ekosistem öğeleri alanda oluşana kadar orası orman olmayacaktır. Peki kesilen ormanın yerine 5 katı fidan dikilmesi ile orman ekosistemi oluşturulabilir mi? Ya da şöyle sorayım; telefonunuzu bana verirseniz yerine 5 sim kart vereceğim dediğimde kabul eder misiniz?” ifadelerini kullanmıştı.

Utku Beycan

Bakmadan Geçme