• Haberler
  • İzmir
  • Kemalpaşa’daki tabiat parkının yakınlarında taş ocağı planı

Kemalpaşa’daki tabiat parkının yakınlarında taş ocağı planı

Ege’de SonSöz’den Metehan Ud’un haberine göre OkkaGrup isimli şirket grubunun çatısında bulunan Güven Madencilik’in sahibi Ceyhun...

Ege’de SonSöz’den Metehan Ud’un haberine göre OkkaGrup isimli şirket grubunun çatısında bulunan Güven Madencilik’in sahibi Ceyhun Okkaoğlu, İzmir’in Kemalpaşa ilçesindeki Spil Dağı Tabiat Parkı’nın yakınlarında kalker ocağı açmak için girişimlerine devam ediyor.

Okkaoğlu’nun ocağı açmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan izin istemesi sonucu bakanlık ÇED süreci ile ilgili olarak halkın katılım toplantısı ile ilgili detayları duyurmuştu. Toplantı, 26 Eylül’de saat 13.30’da Damlacık Köy Kahvesi’nde yapılacak.

Muhtardan ve köylülerden sert tepki

Ege’de SonSöz’e yaptığı açıklamalarda Damlacık Köyü Muhtarı Mehmet Küntür, köylülerin yapılması planlanan ocağa karşı tepkili olduğunu belirterek bakanlıktan ve şirketten projeden vazgeçilmesini talep etti.

Ocağın bölgeye vereceği ekolojik zararların yanı sıra, açılması planlanan bölgenin yakınlarında köylülere ait kiraz ağaçlarının ve keçilerin bulunduğunu da belirten muhtar, bu ağaçların ve hayvanların köylülerin en önemli gelir kaynağı olduğunu vurguladı; “Bunların zarar görmesi durumunda zorluk yaşarız. Yol yakınken vazgeçsinler. Köyümüzün etrafında taş ocağı istemiyoruz. Ocak hem köyün hem de milli parkın yok oluşu demek. Halka rağmen bakanlık ÇED izni verirse bu halkı kimse tutamaz” ifadelerini kullandı.

Geçmiş yıllarda da benzer girişimler engellendi

Köyün 200 yıllık bir geçmişi olduğunu da sözlerine ekleyen muhtar Küntür, köylülerin çocuklarının geleceği ile oynanmasına izin vermeyeceklerini, geçmiş dönemde de köye yakın bölgelerde yapılan benzer girişimlerin bölge halkı tarafından engellendiğini, tarlaların korunması için mücadele verileceğini belirtti.

Kalker ocağıyla beraber kalkacak tozun poyrazın etkisiyle köye ulaşması tehlikesinin de altını çizen Küntür, durumun diğer köyleri de etkileyeceğini söyledi; “Halkın katılım toplantısına izin vermeyeceğiz. Biz katılmayacağız ve biz katılmadığımız için toplantı yapılamayacak. Bakanlık bir an önce dursun” dedi.

Projenin kapsadığı alan

Proje, Damlacık sınırları içerisinde bulunan 87,81 hektarlık bir alanı kapsıyor ve yılda 6 milyon ton kalker çıkarılması planlanıyor. Proje kapsamında 2 milyon 400 bin ton kapasiteli 2 kırma eleme tesisi de bulunuyor.

Proje alanına en yakın konut 875 metre uzaklıkta bulunurken yaklaşık 47 milyon lira bütçe ayrılacak ocağın ömrünün ise 14 yıl olması planlanıyor. Projenin gerçekleşeceği bölge Spil Dağı Tabiat Parkı’nın yakınlarında bulunuyor.

Şirket, Torbalı’da planlarını gerçekleştirememişti

Aynı şirket daha önce Torbalı’da bulunan Metropolis Antik Kenti’nden 2 kilometre uzaklıktaki bir bölgede ocak ve tesis inşa etme girişiminde bulunmuş, girişim Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından veto edilmişti. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü de proje için olumsuz görüş bildirmişti.

Haber merkezi

Bakmadan Geçme