KEFİR İÇMEK İÇİN BİRÇOK NEDENİNİZ VAR

Kefir taneleri eklenmesi ile elde edilen bu sağlıklı içecek, laktik asit bakterilerini ve maya içeren fermente...

Kefir taneleri eklenmesi ile elde edilen bu sağlıklı içecek, laktik asit bakterilerini ve maya içeren fermente bir sağlık iksiridir. Kefir taneleri küçük karnabahar veya patlamış mısır görüntüsünde, düzensiz şekilli, sarı-beyaz renkte elastik yapılı canlı kültürlerdir. Bu taneler hem bakteri hem de mayaları içinde bulunduran polisakkarit yapıda canlılardır. Kefire hayat veren ve vücudumuzda birçok hastalığı önleyen sır bu kefir tanelerinde saklıdır.

Nelere iyi geliyor?

Kanser için Umut Kaynağı

Birçok araştırmada kefirin kanser başlamasını yavaşlatarak, tümör oluşum aktivitesini önleyici etkisi olduğu bildirilmiştir. Kefirde suda çözünebilen bir glukogalaktan ve kefir tanelerinin üretmesi ile ortaya çıkan kefiranin adli bir bileşenin kanser hücreleri keşfedilmiştir. Ayrıca kefirde bulunan amino asitlerin kansere karşı durdurucu etkisi olduğu ve kanserli hücrelerin hücre duvarlarının delerek kontrolsüz üreyen bu hücreleri öldürerek etkili olabileceği açıklanmıştır.

Bağışıklık Sistemini Düzenler

Beslenme ile bağışıklık sistemi arasında doğrudan ilişki olduğunu biliyoruz. Sağlıklı beslenme içinde kefir, bağışıklık sistemi üzerinde düzenleyici etkisi tartışılmaz derecede etkili bir içecek. Kefir tanelerinin sütte yarattığı fermentasyon sayesinde hastalık etmeni olan zararlı bakterilerin üremesini önleyerek mide ve bağırsak sistemi üzerinde bağışıklık sistemini bozan maddelerin de üretimini biliniyor. İyi bağışıklık sistemine sahip olmak için günde 1 su bardağı kefirin hafta düzenli tüketilmesi gerektiğini unutmayın!

Stresi ortadan kaldırır!

Kefir ile ilgili yapılan araştırmalar; özellikle öğrencilerin sınav stresini ortadan kaldırdığını, bağışıklık sisteminin güçlendiğini ve sınavlarda konsantrasyonu daha iyi kullanabildiklerini göstermektedir. Deney araştırmalarında ise yoğurt ve kefir gibi Türk insanı tarafından yaygın tüketilen süt tüketimi ile sebze meyve tüketimimin teşvik edilmesi çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyon korunmada ve tedavide yararlı olacağını belirtmektedir. Probiyotik olarak adlandırılan kefirin, çocuklarda soğuk algınlığı semptomlarını hafiflettiği, immun sistemi kuvvetlendirdiği göstermiştir.

Damarda Yararlı Kolesterol Oranını Artırır

Kolesterol yüksekliği olan kişilerin düzenli kefir içtiklerinde damarlarda kolesterol oranında farklılık oluştuğu gözlemlenmiştir. Özellikle kalp hastaları için risk yaratan ve damar içi elastikiyeti bozarak sertleşmeye neden olan kötü huylu kolesterolü azaltıp damarın gençleşmesine yardımcı olan yararlı kolesterol miktarının arttığı belirlenmiştir. Kefir içinde bulunan bakteriler ve mayaların, safra asidi parçalayıcı enzimler oluşturarak zararlı kolesterol emilimini azaltarak bu olumlu etkiyi sağladığı da bildirilmektedir. Kefirin düzenli içilmesi ile 1 ay gibi kısa sürede kolesterol düzeyini azalttığı çalışmalarda tespit edilmiştir.

Kan Şekerini Düzenler

Kefirde bulunan kefiran, iskelet kaslarında glikozun hücre içine hızlıca girmesini sağlayarak damarlarda bulunan fazla şekerin kaslarda enerji olarak kullanımını artırdığı belirlenmiştir. Kefir tüketildikten sonra mide asidi tarafından bozulmadan bağırsaklara geçtiği ve bu küçük yap olan kefirinin bağırsaklardan kolayca emilerek yüksek kan şekerinin düşmesinde etkili olduğu da bildirilmektedir.

Nasıl tüketelim?

Özellikle kanser başta olmak üzere pek çok hastalığa karşı koruyucu özelliği olan kefiri günde bir bardak rahatlıkla içebilirsiniz. İçtiğiniz sade kefirin ekşimsi tadı sizi rahatsız ediyorsa sevdiğiniz bir meyve veya taze nane ile tüketebilirsiniz.

Bakmadan Geçme