• Haberler
  • Teknoloji
  • Kazakistan, Otokar ARMA Zırhlı Muharebe Araçları için 4.4 Milyar Dolarlık Dev İhracat Planlıyor

Kazakistan, Otokar ARMA Zırhlı Muharebe Araçları için 4.4 Milyar Dolarlık Dev İhracat Planlıyor

Kazakistan, iddialara göre, Otokar ARMA Zırhlı Muharebe Araçları’ndan 834 adet tedarik etmek için 4.4 milyar dolarlık...

Kazakistan, iddialara göre, Otokar ARMA Zırhlı Muharebe Araçları’ndan 834 adet tedarik etmek için 4.4 milyar dolarlık bir anlaşma yapmayı planlıyor. Bu anlaşma, Türk savunma sanayiinin tek seferde gerçekleşecek en büyük ihracatı olabilir.

Kazakistan Ordusu, bir süredir Türk askeri kara platformları üreticisi Otokar’ın ARMA Zırhlı Muharebe Araçları’nı test ediyor. Kazakistan basınından Orda, Kazakistan’ın 4.4 milyar dolarlık bütçeyle 834 adet ARMA Zırhlı Muharebe Aracı tedarik etme planları yaptığını iddia etti.

Kazakistan’ın Otokar tarafından üretilen TULPAR ve ARMA tipi zırhlı muharebe araçlarını yaklaşık bir yıldır çeşitli koşullarda test ettiği biliniyor. Test edilen ARMA konfigürasyonu, ASELSAN tarafından geliştirilen NEFER Kulesi’ne sahip ARMA 8×8 aracıdır. Ancak Kazakistan’da, Rus yapımı 2K23 Kulesi entegre edilmiş TULPAR ve ARMA araçlarının da testleri yapılmıştı.

RABDAN adıyla Birleşik Arap Emirlikleri Ordusu tarafından kullanılan araçlar da ARMA temel alınarak geliştirildi ve bu araçlarda da 2K23 Kulesi tercih edildi.

Haber
Rus amfibi piyade savaş aracı BMP-3 ve 2K23 kulesi, bu kule TULPAR ve ARMA 8X8 araçlarında kullanılması bekleniyor.

TULPAR ve ARMA 8×8 araçlarının yakın gelecekte Kazakistan Ordusu envanterine girmesi beklenmektedir. Kazakistan Savunma Bakanı Yardımcısı Sultan Kamaletdinov, Aralık 2022’de yaptığı bir açıklamada, “Türk şirketi tarafından üretilen zırhlı araçlarla ilgili kılavuz belgeler bulunduruyoruz. Birkaç ülke tarafından (bu zırhlı araçlar) alınmış. Bu nedenle, silahlı çatışmalarda test edilmiş.” ifadelerini kullanmıştı. İsim verilmese de Kamaletdinov’un ARMA aracını kastettiği tahmin ediliyor.

Haber
COBRA, TULPAR ve ARMA 8X8

Otokar tarafından daha önce Kazakistan’a ihraç edilen COBRA Zırhlı Araçları, şu anda Kazakistan Ordusu tarafından aktif olarak kullanılıyor.

Arma 8x8in Kazakistan’dan görüntüsü

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme