Kayyum belediye hukuksuzluk yumağına dönüşmüş!

Kayyumla yönetilen Batman Belediyesi’nde, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından kiralanan bir binanın tadilatı sırasında, 8...

Kayyumla yönetilen Batman Belediyesi’nde, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından kiralanan bir binanın tadilatı sırasında, 8 temmuz 2021’de bir işçi hayatını kaybetmişti. Ölen işçi Nuri Aydın’ın ölümüne ilişkin yapılan araştırmalar sonucunda, belediye başkan yardımcısı Metin Gürbüz’ün sigortasız ve kaçak işçi çalıştırmaktan sorumlu olduğu ortaya çıktı. Kaçak işçi çalıştıran Metin Gürbüz hakkında, kayyum belediyenin soruşturma izni vermemesi dolayısıyla 2 yıl boyunca hiç işlem yapılmamış.

Soruşturma izni verilmemesi kararı, Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi tarafından kaldırılmış bulunuyor. Batman Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturmada Metin Gürbüz asli kusurlu durumunda.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlanan inceleme raporuna göre yaşamını yitiren işçinin yanı sıra 3 işçi daha sigortasız çalıştırıldı. İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmadı. Kiralanan iş yerinin sahibi ve kiralayan belediye arasında herhangi bir resmi anlaşma ve belge de imzalanmadı.

Raporun sonunda;“Nuri Aydın 8 Temmuz günü çalıştığı iş yerinde zemine düşerek vefat etmiştir. ‘İş kazası’ olarak sayılmıştır. Kaza olayında işveren yüzde 100 kusurlu. Belediyeye ait olan Yıldızlar Çayevi’nde sigortasız işe alımında sorumlu olanların ceza alması gerektiği, Batman Belediye Başkanlığı tarafından kiralanmış yapılarda İhale Kanunu kapsamı dışında gayri resmi yönetmeliklerle ile iş yaptırıldığı, elden para gönderildiği ve adli makamlarca yanlış bilgi verildiği tespitlerine yönelik gereğinin yapılmasını teminen İçişleri Bakanlığına bilgi verilmesi gerekiyor.”denildi.

Metin Gürbüz şu anda görevi “kötüye kullanma”, “kamu idaresinin güvenirliğine ve işleyişine karşı suçlar”, “kamu kurumunu zararı uğratma”, “sigortasız ve iş güvenlik önlemleri olmaksızın işçi çalıştırma” ve “kasıt seviyesinde ihmalli işçi ölümüne neden olmakla” suçlanıyor.

Haber merkezi

Bakmadan Geçme