KAŞINTI

Vücudun herhangi bir yerinde hissedilen ve böcek dolaşıyormuş, hafif yanma ve batma gibi rahatsızlıklarla ortaya çıkan...

Vücudun herhangi bir yerinde hissedilen ve böcek dolaşıyormuş, hafif yanma ve batma gibi rahatsızlıklarla ortaya çıkan kaşıntıya, dilinde “pruritus” veya “kaşeksi” denir.

Kaşıntıyı doğuran sebepler çok çeşitlidir. Bunlar şöyle sıralanabilir:

*Sabun, çamaşır tozları ve bazı boyaların sebep olduğu kaşıntılar.

*Yün veya naylon giyeceklerin sebep olduğu kaşıntılar.

*Bazı kimyasal maddelerin sebep olduğu kaşıntılar.

*İstiridye, yumurta, süt, çilek, soğan gibi bazı besinlerin sebep olduğu kaşıntılar.

*Bazı ilaçların sebep olduğu kaşıntılar. Penisilin ve Aspirin bazı hassas kimselerde kaşıntıya sebep olur.

*Şeker, karaciğer, böbrek hastalıkları veya löseminin sebep olduğu kaşıntılar.

*Kurdeşen, egzama, su çiçeği, kızamık, kızıl, kızamıkcık veya iltihabının sebep olduğu kaşıntılar.

*Böcek, arı, karınca, sivrisinek, tatarcık, bit, pire, uyuz böceğinin sebep olduğu kaşıntılar.

*Mantarların Sebep olduğu kaşıntılar.

*Meslekle ilgili kaşıntılar, bakkallarda şekerin, marangozlarda maun ağacının, bahçıvanlar da hayvanların sebep olduğu kaşıntılar.

*Kıl kurtlarının sebep olduğu kaşıntılar.

*İshal veya kabızlığın sebep olduğu kaşıntılar.

*Sinirlilik ve Ruhi sıkıntıların sebep olduğu kaşıntılar.

Tedavinin ilk şartı, doğuran sebebi bulmaktır. Tedavi, sebebe göre yapılır. Bu arada, mümkün olduğu kadar kaşınmamaya gayret edilir.

İç hastalıkları dışındaki etkenlerin sebep olduğu kaşıntıların tedavisinde aşağıdaki reçete uygulanır.

Reçete 1- Malzeme: Kepek, gül hatmi kökü, su

Hazırlanışı: 20 su bardağı suya yarım kilogram kepek ve 3 çorba kaşığı dövülmüş Gül Hatmi kökü konur. 20 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Ilıdıktan sonra, kaşınan yerler yıkanır.

Reçete 2- Malzeme: Pırasa, su

Hazırlanışı: 10 bardak suya iki tane pırasa doğranır 20 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Kaşınan yerler yıkanır.

Peçete 3- Malzeme: Acı hıyar( Ebu Celil karpuzu), su

Hazırlanışı :Bir tane acı hıyar ezilir, üzerine bir çay kaşığı su ilave edildikten sonra kaşınan yerlere sürülür.

Reçete 4- Malzeme :  Sığır kuyruğu( sığır dili), su

Hazırlanışı: 4 bardak suya, bir tutam( 30 gram) sığır kuyruğu konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 3 kere, ikişer çorba kaşığı içilir.

Reçete 5- Malzeme : Börülce, su

Hazırlanışı : 6 bardak suya, bir avuç börülce konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir.

Peçete 6- Malzeme : Kişniş, su

Hazırlanışı : 4 bardak su ya, bir çorba kaşığı kişniş konulur. Kaynatıldıktan sonra süzülür, kaşınan yerler yıkanır.

Reçete 7- Malzeme : İplik nişadır, su

Hazırlanışı : Bir bardak suya, yarım kahve kaşığı dövülmüş iplik nişadır konur. 5 dakika bekletildikten sonra süzülüp içilir.

Reçete 8- Malzeme: Vazelin, kükürt, su

Hazırlanışı: 100 gram vazelina, 2 çorba kaşığı toz kükürt ve 1 tatlı kaşığı su konur. Merhem haline gelinceye kadar karıştırılır. Sabah akşam kaşınan yerlere sürülür. Aynı işleme 3 gün devam edilir. Sonra Arap sabunu ile yıkanır. çamaşırlarda dezenfekte edilir.

Reçete 9- Malzeme : Erik , sirke

Uygulanışı : Sirkeye batırılan erikler kaşınan yerlere sürülür. Günde 3 kere tekrarlanır

Reçete 10- Malzeme: Yulaf sapı, su

Hazırlanışı : 4 bardak suya bir tutam yulaf sapı konur. Kaynatıldıktan sonra temiz ve ince bir tülbentten süzülür. Günde üç kere birer çay kaşığı içilir.

Peçete 11- Malzeme: Patates, su

Hazırlanışı : 4 bardak suya 3 tane patates doğranır. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde üç kere birer çay kaşığı içilir.

Aşağıdaki kaplıcalardan da faydalanılır :

Açık Ilıca, Kızılcahamam/ Ankara

Hıdırlar ılıcası, Yenice/ Çanakkale

Kara Mustafa Paşa kaplıcası, Bursa

Küçük Kaplıca, Kızılcahamam/ Ankara

Orakada kaplıcası, Bodrum

Bakmadan Geçme