Karpuz var, alıcı yok

Karpuzun fiyatlarının düşük olmasına rağmen alıcı bulamadıklarını ve maliyetlerini karşılamadığını belirten karpuz üreticisi  Ertan Çepli, 'Bu...

Karpuzun fiyatlarının düşük olmasına rağmen alıcı bulamadıklarını ve maliyetlerini karşılamadığını belirten karpuz üreticisi  Ertan Çepli, “Bu sene çok mağduruz. Çünkü üretim, bu sene diğer senelere göre daha fazla. Bir de havaların yağmurlu gitmesinden dolayı biraz geç kaldı. Karpuzun kilosu şu anda 40 kuruş ve müşteri bulamıyoruz, satamıyoruz. Bu karpuzun bize maliyeti 50 kuruş ama biz 40 kuruşa pazarlayamıyoruz. Köylüden alıyoruz, işçiye veriyoruz. Bizim elimize hiçbir şey geçmiyor. Üretici, şu anda fidan parasını bulamıyor. Karpuzun fidanı 2.50 TL, fidan parasını kurtarmıyor. Üretici, kendi cebinden takviye ediyor. 30-40 kuruşluk karpuzu alan yok. Bu mallar tarlada yanıyor” dedi.

Bir diğer karpuz üreticisi Hüseyin Çınar, “En iyi karpuz yetiştiricisi ve üreticisi benim. Karpuzum burada, bir sürü masraf ettim ama burada alıcı kalmadı. Ben bu karpuzu ne yapayım? Hayvanlarım yok ki yedireyim. Alıcı yok ki satayım. Satsam da 30 kuruş, 40 kuruş, en fazla 50 kuruş. Bizim bazı komisyoncularımız var, alıp satanlar var. Onlar yetiştirici değil. Onlar da bizim gibi tohumunu alıyor, burada satmaya çalışıyor. Su parasını, elektrik parasını ödeyemiyor. Cebinden çıkan para geri girmiyor. Ne yapsın bu adam? Tarlasını mı satsın, karpuzunu mu satsın? Bugün bir amelenin günlüğü 90 TL. Karpuzun tarladan kırılıp getirilmesi 300 TL” diyerek yakındı.

“Karpuzlarımı hayvanlara götürüyorum”

Dört ton karpuzun 1 TL olduğunu kaydeden üreticilerden Ali Erdoğan ise, “Elektrik parasını ödeyemiyoruz. Su parasını ödeyemiyoruz. Mazot parasını hiç ödeyemiyoruz. Bizim halimiz ne olacak hiç bilmiyorum. Alıcı bekliyoruz, alıcı da yok. Akşam olduğunda hayvanlara götürüyorum karpuzları. Fiyatlar neredeyse 20 kuruş ama alan yok. Dün biraz daha iyiydi, birkaç kişi geldi ama bugün o da yok. Eken de zararda, alan da zararda” ifadelerini kullandı.

“Mühim olan, herkes bunu tüketsin”

Diğer üreticilere göre durumun o kadar vahim olmadığını, iyi durumda olduklarını iddia eden Birol Duvarcı ise, “Geçen sene fiyatlar biraz yüksekti. Geçen seneye nazaran bu sene daha iyi. Karpuz sezonu devam ediyor, tam hasadının olduğu zamandayız. Bu sene karpuzlarımız da güzel. Bu iş, arz talep meselesi. Herhalde dışarılarda da ekim biçim çok. Geçen senenin fiyatını korumamasının sebebi bu. Biraz bolluk var gibi. Böyle olunca da tabi fiyatlara da yansıyor ama bu bolluğun karşısında biz alıcıda da eksiklik görüyoruz. Bu sene, genele göre çok az aşağıda. Hasadımız devam ediyor ve satışlarımız iyi. Fiyatlar kimine göre yüksek, kimine göre pahalı. Bunu şöyle düşünmek lazım: Çok yüksek olursa gariban kesim yiyemez. Mühim olan, herkesin bunu tüketmesi. Bu fiyatlar, kendini koruduğu müddetçe iyidir. Üretici, bu sene umduğunu bulamadı. Tüketiciyle üreticiye baktığımızda üretici umduğunu bulamadı. Petrol zaten yüksek, günlük işçilik ücretleri pahalı, gübresi yüksek. Tarlası, suyu sondajı hepsi kendinin olsa bile umduğunu bulduğunu sanmıyorum” dedi.

Ödemiş Karpuz Pazarı’ndan karpuz almaya gelen esnaf ise “Çarşı yiyemiyor, köylüler zarar ediyor. Bu vatandaş ilaç parası, gübre parası veremiyor. Mal, para yaparsa dışarıdan geliyor. Para yapmazsa hiçbir yere gitmiyor. Aldığımız karpuzu borçla alıyoruz. Kurbanda bir hayvan satarsak onun parasıyla borcumuzu ödüyoruz. Bir parça ekmek bulursak yemeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

İlker Özekli

Bakmadan Geçme