KAPTAN: BÜYÜMEYE DEVAM

Küçük Menderes Sulama Birliği&rsquonin (KMSB) her geçen gün altyapısını güçlendirerek büyümeye devam ettiğini ifade eden Yönetim...

Küçük Menderes Sulama Birliği’nin (KMSB) her geçen gün altyapısını güçlendirerek büyümeye devam ettiğini ifade eden Yönetim Kurulu Başkanı Özay Kaptan, 2 bin 200 üyeye sahip birliği üreticiyle birlikte yönettiklerini söyledi.

Bölgede yapımı süren üç barajdan ikisinin işletilmesi konusunda 2013 yılında meclis kararı alarak işletmeye talip olduklarını hatırlatan Kaptan, sulama faaliyetleri kapsamında üreticilerin beyanlarına dayalı olarak tahsilatların da sürdüğünü vurguladı.

Kaptan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Bölgemiz için hayati önem taşıyan, Beydağ sulamasının başlaması çiftçimize sevince boğmuştur. KMSB olarak, 2013 yılında 1000 hektarlık alanın sulamaya açılması, 2015 itibariyle de 5000 hektarlık alanın sulamaya açılmasıyla birlikte, toplam 6000 hektarlık alanda faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bugün itibariyle sol sahilde Ovakent Mahallesi’ne kadar, sağ sahilden Türkönü Mahallesine kadar sulama yapmaktayız. Projenin tamamı 19 bin 650 hektarlık alana sahiptir. Yaklaşık 38 yerleşim yerini kapsamaktadır. Proje, %3 Beydağ , %92 Ödemiş, %5 Tire ilçelerini kapsamaktadır.

“SULAMA BİRLİĞİ İÇİN EN AZ 6 BİN HEKTAR GEREK”

Bilindiği üzere sürekli yeni sulama alanlarının açılması bu sulamaya açılan hatlar, arıza nedeniyle açılıp kapanabiliyor. Bu da çiftçilerimizin suyu kullanımında zorluklar yaratıyor. DSİ’nin ve yüklenici firmanın çalışmaları sonucunda en kısa zamanda aksaklıklar giderilmeye çalışılıyor.

Sulama birliğinin açılabilmesi için en az 6000 hektar alana olması gerekmektedir. Yeni kurulan Bayındır sulama birliği iki barajın birleşmesiyle kurulabilmiştir. Rahmanlar, Bademli ve Aktaş barajlarının toplam sulama alanı 4 bin 128 hektardır. Yaklaşık olarak Pirinçci’nin %50’si, Bademli’nin %50’si, Ovakent’in %80’i, Konaklı’nın %80’i, Bozcayaka’nın da %50’si Beydağ sulamasından faydalanmaktadır.

“BEYDAĞ VE BADEMLİ SULAMALARI İÇ İÇE”

Bademli Barajı’nda sulanması gereken yerlerde KMSB tarafından Beydağ Barajı’ndan sulama yapılmaktadır. Bademli sulama sahasıyla bizim sulama sahamız iç içedir. Bademli sulama sahasında kalan yerler KMSB meclisinde temsil edilmektedir. Aynı parsel içinde hem bizim hidrant, hem de Bademli sulamasının hidrandı bulunmaktadır.  Bu durumda bu bölgedeki çiftçilerimizin hem bizim birliğe hem de diğer kuruma üye olmak zorunda kalacaktır. Yetki karmaşası olacaktır. Türkiye de sulama birlikleri, 6172 sayılı kanuna göre sulama işlerini gerçekleştirsin diye kurulmuşlardır.  2013 yılı KMSB Kasım olağan meclis toplantısında oy birliğince Bademli ve Aktaş barajlarının işletmesini KMSB’ce yapılması karar alınmıştır. Meclis kararı uyarınca 06.01.2014 tarihinde DSİ 2. Bölge Müdürlüğü’ne Bademli ve Aktaş barajlarının işletilmesi konusunda yazımızı yazdık. Çiftçilerimizin daha iyi hizmet verebilmek ve yetki karmaşasına son vermek adına bu barajların işletilmesine KMSB olarak talibiz”

“DSİ SAYAÇ TAKILAMAYACAĞINI İFADE ETTİ, ERTELEDİK”

Ödemiş Belediye Meclisi toplantısında gündeme gelen konularla ilgili değerlendirmelerini sürdüren Kaptan şöyle devam etti: “Bölgemizde yapımı devam eden üç barajın işletilmesini belediyenin talep etmesi ve özellikle Bademli Barajıyla iç içe olmamız sıkıntılı bir durumdur. Sulama Birliğimiz 6172 sayılı sulama birlikleri kanun uyarınca birlik meclisimizin aldığı karar doğrultusunda yapıyoruz. Sulamaya açılan alanlarda anında müdahale edip gerekli alt yapıyı kuruyoruz.

Birlik meclisimizce hidratlara sayaç takılması kararından sonra DSİ 2. Bölge Müdürlüğüne yaptığımız yazılı başvurumuzda,  projenin devam ediyor olmasından dolayı sayaç takılamayacağı bize yazılı olarak bildirilmiştir. Bizde buna istinaden birlik meclisimizi olağan üstü toplayıp sayaçların ileriki bir tarihe ötelenmesi kararı alınmıştır.

“BEDAVA SU YOK, BEYAN VAR”

Suyu kimsenin bedava kullanmadığı gibi sulamaya açılan yerlerdeki çiftçilerimizden beyanları alınıp beyan esasına göre tahsilâtları yapılmaktadır. İddia edildiği gibi 2013 yılında Kızılcaavlu’ya kadar değil Eselli’ye kadar, sol tarafta da Emirli’ye kadar alanda KMSB Meclisi tarafından sulama suyu ücreti alınmamasına karar verilmiştir. Bunun da gerekçesi sulama suyunun sulama sezonu sonuna doğru verilmesi ve sık sık arıza çıktığı için bölge çiftçimiz zamanında suyu kullanamamasıdır”

“ÜRETİCİMİZLE BERABER YÖNETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Küçük Menderes Sulama Birliği’nin her geçen gün büyümeye devam ettiğini kaydeden Kaptan, “2013 yılından itibaren de sulamaya açılan her yerden beyanlar alınıp sulama ücretleri eksiksiz olarak alınmıştır. KMSB olarak her anlamda hizmet verme yarışındayız. Tahsilâtlarımızı zamanında yapmaktayız. Birliğimiz her geçen gün çiftçimizin de desteğiyle büyümeye devam etmektedir. Hep beraber birliğimizi yönetmeye devam edeceğiz.

Birlik meclisimizin aldığı kararları birlik yönetimi olarak eksiksiz yerine getireceğiz. Bölgemiz çiftçimizin menfaatlerini uygun çalışmamızı sürdüreceğiz. İnşallah en kısa zamanda tamamlanıp bütün çiftçilerimiz bu projeden faydalanır. Bölgemizde bulunan kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve halımızın desteğini bekliyoruz. Bu projelerin yapımında emeği geçen ve geçecek olan herkese sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Su hayattır suyumuzu koruyalım” ifadelerini kullandı.

Başar Uçar

Bakmadan Geçme