Kanola Yağı!
Kanola yağı Brassica ailesinin bir parçası olan Kanola bitkisinin ezilmiş tohumlarından alınır. Lahana, karnabahar ve brokoli...
Kanola yağı Brassica ailesinin bir parçası olan Kanola bitkisinin ezilmiş tohumlarından alınır. Lahana, karnabahar ve brokoli gibi sebzeler aynı bitki ailesinin bir üyesidir. Kanola bitkileri üç ile altı metre arasında büyür ve kokulu, güzel, parlak sarıçiçekler üretir. Olgun Kanola bitkilerinden alınan tohumlar, daha sonra ezilir ve rafine edilerek şişelenir.
Bu doğal yağ, güzelliğe olan katkılarından, kilo vermeye, genel sağlığın iyileştirilmesinden, saç bakımına kadar uzanan farklı amaçlarla kullanılmaktadır. Birçok kişi kanola yağını normal yemeklik yağ olarak kullandığı gibi güvenli bir içerik olarak saç bakımı ve cilt bakımı ürünleri yerine de tercih etmektedir.
A-Faydaları
*Kolesterole iyi gelir: Vücutta iyi ve kötü kolesterol bulunmaktadır. Yüksek seviyedeki kötü kolesterol, ciddi veya yaşamı tehdit eden sağlık koşullarına neden olabilir. Kötü kolesterolü düşürmek için bilinen en sağlıklı besinler arasında kanola yağı da vardır. Kanola yağı, kolesterolün vücut tarafından emilmesini önlemeye yardımcı olur. Dahası, kanola yağı içinde bulunan tekli doymamış yağlar kötü kolesterolü düşürürken iyi kolesterol seviyesini de yükseltir.
*Kalbe iyi gelir: Kalbiniz için sağlıklı bir diyet arıyorsunuz, kanola yağı yok saymamalıdır. Kanola yağı bitkisel sterollerin (kampesterol ve beta-sterol gibi) mükemmel bir kaynağıdır. Kanola yağının içindeki trans yağları ve doymuş yağları düşüktür. Bu nedenle düzenli olarak kanola yağı tüketimi kalp problemi riskini azaltabilir. Buna bağlı olarak, koroner arter hastalığı, kalp krizi ve felç riskini düşürmeye de yardımcı olabilir. Kalp problemleri ve hastalıkları geçirmiş olsanız bile, ilerlemesini önlemek için diyetinize kanola yağı ekleyebilirsiniz.
*İltihaplanmayla mücadele eder: Kanola yağının sağlığa olan yararları arasında artritin hafifletilmesi de bulunmaktadır. Artrit nedeniyle iltihap problemi yaşayan insanlarda hassasiyet ve sertliği azaltarak daha fazla hareket kabiliyeti imkânı sağlar. Kanola yağı içindeki ALA’lar ayrıca astıma bağlı iltihaplanmayı azaltma yeteneği de sahiptir. Benzer iltihaplı koşullar arasında yer alan iltihaplı barsak hastalığı ve ülseratif kolit gibi diğer enflamatuvar durumlara da etki edebilmektedir.
*Kanserle mücadele eder: E vitamini gibi antioksidanlar kansere karşı oldukça etkilidir. Serbest radikaller, sağlıklı hücrelerin kanserli hücrelere dönüşmesine neden olur. Kanola yağı ise yüksek miktarda E vitamini içermektedir ve diyete dâhil etmek için oldukça uygundur. Böylece kanserle mücadele etmenize yardımcı olur ve aynı zamanda kanser ortaya çıktıktan sonra yavaşlatmak için de harika bir seçenek haline gelir.
*Diyabete iyi gelir: Kanola yağında bulunan tekli doymamış yağlar kalp hastalığını önlemekle kalmaz, aynı zamanda kandaki glikoz seviyelerini korumaya da yardımcı olabilir. Bu da diyabetin gelişme riskinin çok daha küçük olduğu anlamına gelir, çünkü glikoz seviyelerini dengede tutmaktadır. Vücudun metabolizması glikoz ve insülin seviyelerini korurken diyabet hastaları için tehlikeli olan kan şekerindeki artış ve düşüşlerin olasılığı azalır.
*Hücreleri korur: Kanola yağında bulunan E vitamini ayrıca lipid çözünür bir antioksidandır, yani vücudun her yerindeki hücre zarlarının bütünlüğünü korumaya yardımcı olabilmektedir. Mukus zarları, vücudumuzu yabancı maddelerden korumak ve bağışıklık sistemimizin önemli bir bölümünü oluşturmak için son derece önemlidir.
*Enerji verir: Kanola yağında bulunan düşük kolesterol miktarı ve yüksek miktarda önemli antioksidanlar, vücudun metabolizmasının normal bir hızda hareket etmesine yardımcı olabilmektedir. Bu durumda, vücut yorgun düşmez ve vücuttaki enerji aşırı stresli bir kardiyovasküler sistem tarafından boşaltılmaz.
*Zihnin fonksiyonlarına iyi gelir: Alzheimer hastalığı ve bunama gibi durumlar özellikle kişi yaşlandıkça kendini belli etmeye başlayan bilişsel işlevlerdeki problemlerdir. Kanola yağında bulunan ve serbest radikallerle savaşan antioksidanlar, beynin sinirsel bağlantıları kesebilecek ve bu tehlikeli koşullara yol açabilecek hasarları önlemeye de yardımcı olabilmektedir.
*Cilt problemlerine iyi gelir: Kanola yağı E vitamini ve K vitamini bakımından oldukça zengindir. Bu nedenle, kırışıklıklar, ince çizgiler, akne, lekeler gibi cilt problemlerini ortadan kaldırmaya yardımcı olabilmektedir. Cildin esnek ve parlak olmasına destek olan birçok cilt kremleri ve losyonların yapımında kanola yağından yararlanılmaktadır.
*Cilt sağlığını destekler: Kanola yağı, güçlü bir lipid çözünür antioksidan olan E vitamini antioksidanını içermektedir. Cildi oksijensiz kalmasına neden olan radikallerden korur, böylece yumuşak ve besleyici hale getirir, genç bir görünüm kazandırır. Bir çay kaşığı kanola yağı, günlük önerilen E vitamini değerinin yaklaşık % 15’ini içermektedir.
*Cilt enfeksiyonlarını tedavi eder: Kanola yağındaki yağ asitleri kuru ve tahriş olmuş cildi yatıştırır. Vücudun her yerinde yumuşak, pürüzsüz ve sağlıklı bir cilt ortaya çıkarır. Kanola yağına birkaç damla lavanta yağı ekleyin ve sıcak bir banyodan sonra tüm vücuda uygulayın. Özellikle topuklar, timsah derisi, egzama, akne ve lekeler gibi cilt enfeksiyonlarını etkili bir şekilde tedavi edilebilir.
*Yaşlanma belirtilerini hafifletir: Kanola yağı yüzdeki kırışıklıkları ve koyu halkaları etkili bir şekilde hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu, yağda bulunan gerekli antioksidanlardan sahip olduğu vitamin E’den kaynaklanmaktadır. Gece kremlerinizin veya losyonlarınıza birkaç damla kanola yağı ekleyebilir ve daha sonra yüzünüzde uygulayabilirsiniz.
*Saç sağlığını destekler: Kafa derisine kanola yağı ile yapılan masaj saç derisinde yeniden saç büyümesini sağlamaya yardımcı olabilmektedir. Ayrıca, yağı biraz ısıtıp kafa derinize günlük olarak masaj yapabilir ve saçların yeniden uzama şansını artırabilirsiniz. Bu yöntemler, aynı zamanda kepek probleminin ortadan kaldırılmasına da yardımcı olabilmektedir.
*Kas problemlerine iyi gelir: Ağır nesneler taşıdığından kas gerginliği yaşarsanız ya da çok çalışırsanız ve belirli sağlık durumlarından muzdarip olursanız, vücudunuza masaj yapmak için kanola yağını kullanmayı düşünmelisiniz. Kanola yağı içindeki yağ asitleri kasları rahatlatabilir ve yatıştırabilir. Sonuç olarak, kanola yağı kullanımı kaslarda önemli bir rahatlama sağlar.
*Yağ yakmaya yardımcı olur: Birçok pişirme yağı, vücudumuza istenmeyen ağırlık katar ve yağı yükler. Kanola yağı sağlık ve güzellik faydaları hakkında araştırma yapan bilim adamları, kanola yağının karın yağını azaltmaya yardımcı olduğunu düşünmektedir. Kanola yağı içerisindeki K vitamini ve E vitamini yağ çözme özelliğine sahiptir.
B-Zararları
Çeşitli araştırma çalışmaları, kanola yağının yenilebilir yağ olarak güvenli bir şekilde kullanılabileceğini göstermiştir. Bununla birlikte, etiketin erusik asit ve glikozinolardan arındırılmış olduğundan emin olmak için dikkatlice bakın. Erusik asit, kolza tohumu, hardal, lahana gibi bitkilerin diğer Brassica familyalarında da görülen bir omega-9 yağ asididir.
Arıtılmamış kolza yağı % 45’e kadar erusik asit içerir. Bununla birlikte, genetiği değiştirilmiş kanola bitkisi genetik olarak erusik asit ve glikozinolat üreten proteinlerden yoksundur. Bu nedenle, gıda sınıfı kanola yağı bu toksinleri içermez ve insan tüketimi için güvenlidir.
C-Tavsiyeler
- Piyasada yemeklik yağ olarak kullanılmasının yanı sıra, kanola, salata soslarında, kızartmalarda ve diğer pişirilen yemeklerde tercih edilen yağlardan biridir.
- Kanola yağı, açık renktedir ve nötr bir lezzet sunar. Eklenen otlar ve baharatlar ile harmanlanır ve otların ve baharatların lezzetine hâkim olur.
Yağ uygun şekilde saklanırsa, yaklaşık bir yıl güvenle kullanılabilir. Yağın zaman zaman rengini ve kokusunu not ettiğinizden emin olun. Renk değiştiren veya kötü koku veren kanola yağı kötüye gitmiştir ve vücuda zarar vermemek için derhal atılması gerekmektedir.
Yarın tekrar görüşmek üzere, sağlık ve huzurla kalınız inşallah.
Sevgiler