• Haberler
  • Ekonomi
  • Kamu işçilerinin toplu iş sözleşmesi görüşmeleri devam ediyor

Kamu işçilerinin toplu iş sözleşmesi görüşmeleri devam ediyor

1 Ağustos günü itibarıyla başlayan 7. Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri devam ediyor. Görüşmeler, yaklaşık 4 milyon...

1 Ağustos günü itibarıyla başlayan 7. Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri devam ediyor. Görüşmeler, yaklaşık 4 milyon memuru ve 2,5 milyon memur emeklisini kapsıyor. Görüşmeler sırasında, 4 milyon kamu emekçisinin ve 2,5 milyon kamu emeklisinin 2024 – 2025 yıllarındaki mali ve sosyal hakları belirlenecek.

Memur-Sen Başkanı: %110 zam talep edeceğiz

Toplantılarda memur konfederasyonlarının genel başkanları ve yetkili sendikaların temsilcileri görüş bildirecek.

11 sendikayı kapsayan Memur Sendikaları Federasyonu başkanı Ali Yalçın, sunacakları zam teklifinin %110 olduğunu söyledi. Bu teklif ilk yıl için yapılacak %70’lik ve 2. yıl için yapılacak %40’lık talebi kapsıyor. Yalçın, ayrıca ilk toplantıda 936 teklifin masaya yatırılacağını, bu tekliflerin çözüme ulaşmasının yerinin toplu sözleşme masası olduğunu vurguladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan konuşma yaptı

Dün, toplu sözleşme görüşmelerinin açılışında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da konuşma yaptı. Yaptığı konuşmada Işıkhan yaklaşık 6 milyon kamu görevlisinin ve emeklisinin, 2024 ve 2025 yıllarını kapsayan maaşları için yapılacak 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerini başlattığını, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın attığı adımlarla 2 gün önce Türk Devletleri Sendikalar Teşkilatı’nın kurulduğunu belirtti.

Amaçlarının millete hizmet etmek olduğunu, AKP’nin iktidarda bulunduğu bütün yıllarda milletten güç alarak toplumsal barışı ve huzuru tesis etme gayesi güttüğünü söyleyen Işıkhan, “En kısa sürede, en az maliyetle, en iyi kamu hizmetlerini sunan şeffaf bir yönetim anlayışı ile değiştirdik.

Covid-19 pandemisi tüm dünya ile birlikte ülkemizi de etkilemiştir. Kısa çalışma ödeneği ile çalışanlarımızı ekonomik anlamda destekledik. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın ambulans uçaklarla ülkemize getirilmesi, tek kişilik odalarda tedavi edilmesi Türkiye Cumhuriyeti’nin sağlık olarak ne kadar güçlü olduğunu göstermiştir. Sayısı 5 milyona varan çok büyük bir kamu görevlisi grubu bunları başarmamızda emek verdiler.

Afet durumlarında da kamu çalışanlarının önemini gördük. Kamu görevlilerimize şükranlarımızı sunuyorum. Depremde kaybettiğimiz kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Türkiye olarak depremden etkilenen kardeşlerimizi destekledik ve hep onların yanında olduk. Doktorlarımız, hemşirelerimiz, AFAD personelimiz ve diğer kamu görevlilerimizin de yardımıyla birçok ülkenin bu kadar kısa sürede altından kalkamayacağı depremin üstesinden geldik.Bu bölgede ekonomiyi yeniden canlandırmak için çalışmalarımız da hızla devam ediyor.

Bunu kamu çalışanlarımız ile birlikte başardık. Kamu personel sisteminin ülkemizin kalkınmasındaki rolünün son derece bilincinde olarak kamu personel sayımızı sürekli artırdık. Kamu çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik.” ifadelerini kullandı.

Sendikalaşma oranları dikkat çekiyor

Işıkhan, ayrıca AKP’nin karar mekanizmalarında daha fazla kamu personelinin yer almasını sağladığını, Tükiye’deki sendikalaşma oranlarının İskandinav ülkelerini bile geçtiğini, İskandinav ülkelerinde bu oran %60 iken Türkiye’de %75’lere ulaştığını söyledi.

Memur sendikalarının ve sendika başkanlarının AKP için çok önemli ve demokrasinin vazgeçilmez parçalarından olduğunu belirten Işıkhan, “Mali ve sosyal hakların belirlenmesinde toplu görüşmeden toplu sözleşmeye geçirilmiştir. Doğrudan uygulanabilen bir mevzuat niteliğini almış bulunuyor. Kamu personeli danışma kurulunu kurduk ve yakın zamanda bu kurulu daha da işlevsel hale getireceğiz. Kamu görevlilerinin örgütlenme hakkını genişlettik. Sendika ve konfederasyonların uluslararası kuruluş kurabilmesine imkan sağladık. Kamudaki iş ve istihdam alanlarını sürekli geliştirdik. 2002’de 2,5 milyon olan kamu personelimizin sayısı bugün 5 milyonun üzerine çıkmış durumda.

Bütçeden kamu personeline ayrılan payı da artırdık. 2002’de bu pay yüzde 18 iken bugün yüzde 27’yi aşmış durumdadır. Hükümetimiz bu zor dönemde emeklilerimizi ve emekçilerimizi enflasyonun tahribatlarından uzak tutmak için bütçe limitlerini zorlayarak adımları atmıştır.Çalışan kesimi enflasyona ezdirmediğimiz gibi refah artışından da ciddi bir pay vermiş olduk.” dedi.

Memurların talep listesi

Memur Sendikaları Konfederasyonu, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde sunacakları talepleri geçtiğimiz hafta açıklamıştı. Memur-Sen, emekli ve çalışan memurların maaşlarında ve ücretlerinde 2024 yılının ilk 3 ayı için refah payı dahil %35, 2. 3 ayı için %10, 3. 3 ayı için %15, 4. 3 ayı için %10 zam talep etmişti.

Aynı artış talebi 2025 yılının ilk 6 aylık döneminde refah payı dahil %25, 2. 6 aylık döneminde ise %15 olarak açıklanmıştı.

Sendika, aylık 7650 liralık kira yardımı, memura yapılan seyyanen zammın emekliye de yansıtılması ve gelir vergisinin %15’te sabitlenmesi gibi taleplerde de bulundu.

Haber merkezi

Bakmadan Geçme