KALP DOSTU LİFLER
Elma, armut, mor erik ve mürdüm eriği pektin adı verilen özel çözünür bir life sahiptir. Sindirim...
Elma, armut, mor erik ve mürdüm eriği pektin adı verilen özel çözünür bir life sahiptir. Sindirim sistemindeki kolesterolün, kan dolaşımıyla emilmesi yerine gövdeden uzaklaştırılmasını sağlar. Böylece kandaki kolesterol seviyesi kontrol altında tutulur ki bu da, kalp hastalıkları riskini azalttığı için çok önemlidir. Fakat bu tür meyvelerde, kalbimiz için yararlı olan şey sadece pektin değildir, Bunlar aynı zamanda daha iyi kalp sağlığı ile bağlantılı favonidler gibi polifenol antioksidanlar ile doludurlar. Elma ve armut yiyen 75 bin yetişkin üzerinde yapılan bir araştırma felç riskini yüzde 11 azalttığını gösteriyor. Bir başka çalışma ise, sağlıklı ve dengeli beslenmenin yanında her gün 1 elma tüketilmesinin de, konu damar hastalıklarını önlemek olduğunda, kandaki kolesterolü düşürmek için sıkça kullanılan tıbbi bir yöntem olarak statin ilaçların almayla benzer bir etki yarattığını ortaya koydu.
Kandaki şeker seviyesi kontrolü
Pektin sadece kandaki kolesterolü düşürmez. Aynı zamanda sindirim sisteminde jel formunu alarak tüketilmesinin ardından kan dolaşımında şekerin emilmesini yavaşlatır. Bu da insülin hassasiyetini artırır ve Tip 2 diyabetin habercisi olan insülin direncine karşı korunmaya da yardımcı oluyor. Flavonidler birçok meyvede bulunur ve Tip 2 diyabet riskini azaltmasıyla da bağlantısı vardır.
Daha kolay nefes alın
Çalışmalar, özellikle kuersetin olmak üzere daha fazla flavonid alımının, astım, zayıf akciğer fonksiyonları ve hatta akciğer kanserine karşı koruma sağladığını kanıtlamıştır. Örneğin kapsamlı bir araştırmada, her gün bir elma yiyen kadınların akciğer kanseri riskinin yüzde 37 oranında azaldığı görülmüştür. Bir başka araştırmada ise, haftada en az beş elma yiyen erkeklerin solunum yolu hastalıkların riskinin azaldığı kanıtlandı.
Bağırsak için faydalı
Pektin, bir prebiyotik görevi görür. Yani bir başka ifadeyle, bağırsaklarımızdaki iyi bakteriler için bir besin kaynağıdır. Bu onların büyümesine ve gelişmesine yardımcı olarak sağlıklı bir sindirim sistemi elde edilmesini sağlar. Bazı çalışmalar, elmanın, bağırsak kanseri dahil sindirim bölgesindeki tüm kanser risklerine karşı koruma sağlayacağını gösteriyor. Kurutulmuş erik, lifle doludur ve normal bağırsak fonksiyonlarının korunmasına yardımcı olur. Doğal olarak sorbitol içerir. Bu genel olarak şeker yerine kullanılan kalorisiz bir tatlandırıcı olarak bilinir. Sorbitol tamamen emilmez ve laksatif bir etkisi vardır. Bu da kurutulmuş eriğin, kabızlığın hafifletilmesi ya da önlenmesi için iyi bir tercih olmasını sağlar.