• Haberler
  • ihale
  • Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıktı

Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıktı

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Türkiye'nin dört bir yanında bir araya gelen...

Haber

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Türkiye’nin dört bir yanında bir araya gelen kadınlar, erkek şiddeti ve iktidarın politikalarına tepki gösterilirken dayanışma ve mücadele çağrısı yaptılar. İl ve ilçe merkezlerinde bir araya gelen kadın örgütü temsilcileri, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz!” dediler.

Kadınların 25 Kasım için Ödemiş’teki buluşma noktası, Emniyet Müdürlüğü önündeki Atatürk heykeli önü oldu. Ödemiş Kadın Meclisi tarafından organize edilen basın toplantısına yaklaşık 50 kişilik bir izleyici grup da eşlik etti.

Çeşitli pankartların taşındığı basın açıklamasını Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Zarife Özcan okudu. Açıklamada günün anlam ve önemine ilişkin özetle şu bilgilere yer verildi:

“Dominik Cumhuriyeti’nde daha güzel ve özgür bir dünya için mücadele eden ve özgürlük mücadelesinin direniş sembolleri olan Mirabel Kardeşler, 25 Kasım 1960 yılında eşlerini cezaevinde ziyaret etmelerinin ardından arabalarından zorla indirilip tecavüze uğramış ve işkenceyle katledilmişlerdir. Bu katliamın ve kadına yönelik şiddetin hesabını soran kadınların mücadelesi sonucunda Birleşmiş Milletler, 1999 yılında aldığı kararla 25 Kasım tarihini ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma Günü’ olarak ilan etmiştir. Bu bağlamda 25 Kasım; kadınlar açısından ayrımcılığa, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ev ve aile içi şiddete, savaşa, kadın kırımına, kadın bedeni ve kimliğine yönelik saldırılara karşı direnişin sembolü olmuştur.”

Kadına yönelik şiddetin tanımı yapıldıktan sonra İstanbul Sözleşmesi hakkında bilgi verilen açıklamada eşinden şiddet gördüğü için Türkiye’de defalarca savcılığa başvuran ve eşinin saldırısı ile annesi öldürülen Nahide Opuz davası hakkında başvurularına rağmen tedbir alınmadığı için Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından tazminata mahkum edildiği ifade edildi. İşte açıklamadan bazı bölümler:

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ

“Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasından vazgeçmiştir. İstanbul Sözleşmesi’nin kadına karşı şiddetin önlenmesi hakkında etkin mücadelede önemini bir defa daha vurguluyor ve sözleşmenin uygulanması yönünde çağrıda bulunuyoruz.”

ANNE-BABA!

“Ödemiş ilçesinde de bir örneğini gördüğümüz ‘En iyi narkotik polisi annedir’ şeklinde hazırlanmış pankartta evlilikte olduğu gibi tüm sorumluluğu ebeveyn olarak da kadının üstünde bırakıldığını görüyoruz. Bu pankartın ‘En iyi narkotik polisi anne ve babadır’ şeklinde değiştirilmesi için buradan Ödemiş İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne açık çağrıda bulunuyoruz.”

İŞ GÜVENCESİ SAĞLANMALI

“Türkiye’de giderek derinleşen ekonomik kriz, istihdam alanlarında da kadınların ayırımcılığa maruz kalmasına neden olmaktadır. Kadınların gebe kalabileceği ihtimali göz önünde bulundurularak işe alınmaması veya işten çıkarılması, iş yerlerinde kadınların mobbinge maruz kalması, geçici veya sözleşmeli personel istihdamının artması, esnek çalışma biçimlerinin yaygınlaşmasıyla kadın, iş güvencesinden yoksun bir hale getirilmeye çalışılmaktadır.”

EN BÜYÜK GÖREV DEVLETİN

“Şiddetle mücadelede en büyük görev, devlete düşmektedir. Şiddetle mücadele ederken devlet titizlikle ve bütüncül bir yaklaşım benimsemeli; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, emniyet güçleri, kaymakamlık ve valilik birimleri, belediyeler, muhtarlıklar vb. etkili önlemler uygulamalı, STK’lar ile birlikte çalışmalı ve politikalar üretmelidir.”

STK’LAR DİKKATE ALINMALI

“Kadına karşı şiddetle mücadelede STK’ların çok önemli yeri olduğunun da altını çizmek gerekir. STK’ların güçlendirilmesi, kadın STK’ların dahil olduğu sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile politikaların geliştirilip uygulanması ve uygulamanın izlenmesi, özellikle toplumda ayrımcılığa maruz kalan veya maruz kalması mümkün kadınların belirlenmesi ve bu şiddetle mücadele etmeye ilişkin tedbirlerin alınması gerekmektedir.”

HER ALANDA MÜCADELE

“Kadına yönelik şiddetin artarak devam ettiği Türkiye’de biz kadınlar, kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırıldığı bir dünya yaratabilme gücüne sahip olduğumuzu biliyoruz ve şiddet karşısında susmuyoruz. Bu nedenle kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için her alanda mücadele edeceğimizi bir kez daha kamuoyunun bilgisine sunuyoruz. Kadına yönelik şiddetin engellenmesi, ancak ve ancak kadın- erkek arasındaki eşitsizliğin ortadan kaldırılması ve buna yönelik politikaların üretilmesi ve hayata geçirilmesiyle mümkündür.”

Bakmadan Geçme