Kabakulak belirtileri nedir?

Kabakulak, paramiksovirus adı verilen bir virüs tarafından yayılır. Virüs, tükürük bezlerini, özellikle de kulak altında bulunan...

Kabakulak, paramiksovirus adı verilen bir virüs tarafından yayılır. Virüs, tükürük bezlerini, özellikle de kulak altında bulunan ve yanağın ön kısmında yer alan parotis bezlerini enfekte eder. Bununla birlikte, virüs diğer tükürük bezlerini, testisleri, yumurtalıkları, pankreası ve nadiren de beyin gibi diğer organları da etkileyebilir.

Kabakulak genellikle damlacık yoluyla, yani virüs içeren tükürük damlacıklarının havada bulunan bir kişi tarafından solunmasıyla bulaşır. Aynı zamanda ortak kullanılan eşyaların veya yüzeylerin dokunulması sonucu da bulaşabilir. Kabakulak, bulaşıcılığı oldukça yüksek olan bir hastalıktır ve hasta kişinin semptomları başlamadan önce bile bulaşabilir.

Kabakulak belirtileri genellikle ateş, yorgunluk, baş ağrısı, iştahsızlık, yutma güçlüğü ve tükürük bezlerinde şişme ile karakterizedir. Hastalık genellikle kendiliğinden iyileşir, ancak bazen komplikasyonlar gelişebilir, özellikle erişkinlerde veya kabakulakla enfekte olan diğer organlarda (örneğin testislerde veya yumurtalıklarda) komplikasyonlar daha sık görülebilir. Bu komplikasyonlar arasında yumurtalık iltihabı (orşit), testis iltihabı (epididimit), beyin iltihabı (ensefalit), pankreatit (pankreas iltihabı) ve nadiren işitme kaybı yer alabilir.

Kabakulaktan korunmak için aşılar mevcuttur ve genellikle çocukluk dönemi aşı takvimine dahil edilir. Aşılama, hastalığın yayılmasını önlemeye ve ciddi komplikasyonların ortaya çıkma riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Eğer kabakulak şüphesi varsa, bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir.

(B.U)

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme