İZTO haziran ayı toplantısı yapıldı

İzmir'den iki başkanın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulunda bulunduğunu ifade eden İzmir Ticaret Odası...

İzmir’den iki başkanın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulunda bulunduğunu ifade eden İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanımız Sayın Ender Yorgancılar TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı’na seçildi ve İzmir Ticaret Borsası Başkanımız Sayın Işınsu Kestelli, 79 yıllık tarihinde TOBB Yönetim Kurulu’na giren ilk kadın temsilci oldu. İzmir’in ilk defa TOBB’da iki yönetim kurulu üyesiyle temsil edilmesi bizler için bir gurur vesilesi. Sevgili Dostlarıma, Değerli Başkanlarıma başarılar diliyor, İzmir ve ülkemiz adına önemli başarılara imza atacaklarına inanıyorum” dedi.

Ekonomiye dair bekleyişlerin sürdüğünü ifade eden Özgener, “ Sayın Şimşek’in göreve başladığı ilk gün itibariyle iş dünyasına verdiği mesajlar bizler için büyük önem taşıyor. Tutarlılık, şeffaflık ve öngörülebilirlik vurgusunu; ekonomide rasyonel politikalara ve uluslararası normlara dönülmesi konusundaki hassasiyeti, yeni ekonomi programlarının belirlenmesi açısından önemli buluyor, destekliyoruz ve kendisine teşekkür ediyoruz. Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek ve kuracağı ekibin bu süreçte, makroekonomik istikrar kurulana kadar iş dünyamızdan gerekli desteği alabilmesi önem arz ediyor” şeklinde konuştu.

Ekonomiye dair bekleyişlerin devam ettiğini belirten Özgener, “Sayın Şimşek’in göreve başladığı ilk gün itibariyle iş dünyasına verdiği mesajlar bizler için büyük önem taşıyor. Tutarlılık, şeffaflık ve öngörülebilirlik vurgusunu; ekonomide rasyonel politikalara ve uluslararası normlara dönülmesi konusundaki hassasiyeti, yeni ekonomi programlarının belirlenmesi açısından önemli buluyor, destekliyoruz ve kendisine teşekkür ediyoruz. Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek ve kuracağı ekibin bu süreçte, makroekonomik istikrar kurulana kadar iş dünyamızdan gerekli desteği alabilmesi önem arz ediyor” ifadelerini kullandı.
Küresel ekonominin, cari denge açısından yakından takip edilmesini söyleyen Özgener, Yurtdışındaki faizler, yurtdışı talep kanalıyla ihracatımız ve cari açığın finansman maliyetlerini etkiliyor. Ekonomik ve finansal dengelerin sürekli değiştiği bu dönemde, rüzgarın hangi yönden eseceğini hesaplayarak hareket etmemiz gerektiğini düşünüyorum.  Avrupa Birliği’nden daha önce ve hızlı bir şekilde faiz artırmaya başlayan Amerika Birleşik Devletleri’nden gelen sinyaller, piyasalar tarafından bir süredir faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaştığımıza işaret olarak algılanıyor.
Fakat, FED bu konudaki yorumların hızlı bir şekilde gevşemeye yol açmaması için mesaj vermeye devam ediyor. Faizlerde erken bir indirim beklentisinin önüne geçerek, enflasyondaki düşüşün yavaşlamasını engellemeye çalışıyor. Avrupa Merkez Bankası (AMB) ise, Amerika Birleşik Devletleri’ne göre faiz ve enflasyon döngüsünde daha geride. Yıllık TÜFE, yüzde 7’den yüzde 6,1’e geriledi ve son toplantısında, Avrupa Merkez Bankası faizleri 25 baz puan artırdı ve faiz artırımlarının bitmediği mesajı verildi. Banka, 2023 için enflasyon tahminini yükseltirken büyüme tahminini düşürdü” diye konuştu.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme