İZSU, İzmir’deki su fiyatlarıyla ilgili açıklama yaptı
İzGazete’den Yağız Barut’un haberine göre İzmir, suya yapılan yüzde 43,47 zamdan sonra ‘zam şampiyonu’ olmakla eleştiriliyor....
İzGazete’den Yağız Barut’un haberine göre İzmir, suya yapılan yüzde 43,47 zamdan sonra ‘zam şampiyonu’ olmakla eleştiriliyor. Zamlar, 1 Ağustos 2023’ten itibaren geçerli olacak.
Yapılan zam, suyun metreküp fiyatında 9 lira 60 kuruşluk bir artışa denk geliyor. Artışla beraber suyun metreküp fiyatı 20 lira 08 kuruştan 28 lira 81 kuruşa yükseldi. Bu fiyatın üçte biri, 9 lira 60 kuruşu atık su bedeli.
İZSU Genel Müdürlüğü ise, İzGazete’den Yağıt Barut’a yaptıkları açıklamada suyun, İzmir halkına üretim maliyetinin bile altında verildiğini söyledi. İZSU’nun verdiği bilgilere göre 2023 yılının ilk 5 ayında 1 metreküp suyun üretim maliyetlerinin ortalaması, 31,08 liraya denk geliyordu. İZSU ise suyu vatandaşı 23,42 liraya ulaştırıyordu.
Suyumuzu kuyulardan çıkarıyoruz
Açıklamaya göre İzmir’de suyun üretim maliyetini pahalılaştıran etkenlerden biri suyun çoğunlukla baraj dışlarından temin edilmesi. İstanbul’da suyun %99’u, Ankara’da %98’i barajlardan temin edilirken, İzmir’de bu oran %45.
Suyun geri kalan %55’i ise daha maliyetli bir yoldan, açılan kuyularla yeraltı kaynaklarından çıkarılıyor.
Baraj azlığının yıllık maliyeti 1 milyar 360 milyon lira
İzmir’de baraj sayısındaki azlığın, geçen yıl boyunca 1 milyar 360 milyon liraya mal olduğunu söyleyen İZSU, bu maliyete kuyuların, kuyu bakımlarının, pompaların ve bunların kullanılmasında gereken enerjinin dahil olduğunu söyledi. Bu tarz yöntemler, 1 milyar 360 milyon liralık maliyetin 1 milyar 140 milyon lirasına denk geliyor.
İZSU, belediyenin vatandaşları su sağlarken kar amacı gütmediğini de ifade etti.
Su kayıp kaçak oranı, ortalamanın altında
Son olarak İZSU, su kayıp kaçaklarını azaltmak için önemli çaba harcadıklarını da söyledi. Özellikle çevre ilçelerde su kayıp kaçaklarının önlenmesi adına belediye yatırımlarının önemli bir kısmının eskiyen şebekelere gittiği vurgulandı.
Kaçakların önlenmesi için eskiyen şebekeler hakkında çalışmaların sürdüğü bildirildi. Verilere göre İzmir’de bulunan 11 merkez ilçede su kayıp kaçak ortalaması %27,95, 30 ilçenin tamamında ise 28,31. Türkiye çapında ise bu ortalama %33,54’e çıkıyor
haber merkezi