İzmir’deki şirketi AKP ve CHP beraber mi koruyor

İzmir’in Bergama ve Dikili ilçeleri arasında bulunan Agrobay Seracılık’ta sendikalanan işçilerin küçülme bahanesiyle işten çıkarıldığı, ağır...

İzmir’in Bergama ve Dikili ilçeleri arasında bulunan Agrobay Seracılık’ta sendikalanan işçilerin küçülme bahanesiyle işten çıkarıldığı, ağır iş yüküne maruz kaldıkları, kalitesiz ekipmanlarla çalıştırıldıkları, maaşlarının geç yattığı ve promosyonlarına çöküldüğü söylenmişti. İşçilerin başlattıkları hareket bölgeye gelen sendikaların destekleriyle çadırlı direnişe dönüşmüş, seranın sahibi Bayburt Grup ise iddiaları yalanlamıştı.

Bölgeye işçilere desteğe gelen sendikacılardan Bağımsız Maden-İş Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, AKP’nin ve CHP’nin Agrobay’ı korumak için adeta seferber olduğunu anlattı.

Patron temsilcilikler kurulacağını söyledi, Tuncay Özkan “ilgileneceğim” dedi

Seranın patronu Arzu Şentürk işçilerin dinlenmesi için temsilcilikler açılacağını söylemişti. CHP İzmir İl Kongresi sırasında işçilerin kongreye taleplerini iletmesi ve destek istemesi sonucu Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Tuncay Özkan ise işçilere konuyla ilgileneceğine dair söz vermişti.

Öte yandan Tuncay Özkan ile Agrobay patronu Arzu Şentürk arasında derin bir ilişki olduğunu, Tuncay Özkan’ın sera patronu Arzu Şentürk’ün nikah şahidi olduğunu, Özkan’ın Ergenekon sürecindeki avukatıyla şirketin avukatının aynı kişi olduğunu ve Özkan’ın serayı düzenli olarak ziyaret ettiğini hatırlatan Aksu, CHP’li Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’nün ve Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz’ün de şirketle samimi olduğunu dile getirdi, verilen sözlere kuşkuyla yaklaştıklarını belirti. Aksu, “İşçileri oyalayacakları kanaatindeyiz. Arzu hanım ve Ahmet Bey ile konuştuk. Yasal haklarını kullandıklarını ve bu tavırlarını sürdüreceklerini belirtmişler” dedi.

Sosyalist partiler temkinli yaklaşıyor

Sosyalist partilerin yerel yapılanmalarının dayanışma için bölgeye gidip gelmesine rağmen henüz tamamıyla sistemli bir destek ve sahiplenme gelmediğini de vurgulayan Aksu, “Uzun süredir ilk kez böyle kadın merkezli bir işçi direnişi oluştu, fakat CHP’nin işin bir tarafında bulunduğu eylemlere genelde daha temkinli yaklaşılıyor. Agrobay’a yaklaşımda da bunun izlerini görmek mümkün” dedi.

İşçi kadınların çoğu CHP seçmeni

Serada çalışan kadın işçilerin çoğunlukla Kınık’ta ve Bergama’da yaşayan yörük ve çepnilerden oluştuğunu, bu kesimin çoğunun CHP seçmenleri olduğunu vurgulayan Aksu, buna rağmen İzmir’deki 14 CHP milletvekilinin, il örgütünün, Dikili’nin CHP’li Belediye Başkanı Adil Kırgöz’ün arandığını, kendilerine ise bir geri dönüş olmadığını bildirdi.

Tuncay Özkan’dan söz, kongreye gidilerek alınabildi

Tuncay Özkan’ın Agrobay işçisi kadınların CHP İl Kongresi’ne gitmesi sonucu işçileri dinlemek zorunda kaldığının altını çizen Aksu, “Tuncay beyden bile sözü kadınlarla kongreye giderek alabildik, mecburen ilgilenme sözü verdi” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Emek Bürosundan Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Efe Uyar, konunun MYK’da değerlendirildiğini ve 3 kadın milletvekili ile beraber seraya ziyarette bulunacağını belirtse de ziyaret için bir tarih verilmemiş durumda.

Grup Başkanı ve CHP Genel Başkan Adayı Özgür Özel de 16 Eylül günü yapılan CHP İzmir İl Kongresi’nde bir hafta içinde Agrobay’ı ziyaret gerçekleştireceğini belirtmişti.

Binali Yıldırım “sendikadan ayrılın” dedi

Geçtiğimiz günlerde İzmir’in Kınık ilçesindeki Hasat Festivali’ne katılan Binali Yıldırım da seradaki işçilerin örgütlendiği Tarım İşçileri Sendikası’nın başkanı Umut Kocagöz’le karşılaşmış, sendikanın serada çoğunluğu sağlaması ve yönetimin buna direnmesi halinde sendikayı destekleyeceğini belirtmiş, işçilerine konuyla ilgilenme sözü vermiş fakat iddialara göre ardından seradaki işçilerden sendikadan ayrılmalarını talep etmişti.

Kolluk kuvvetleri direnişe müdahale ediyor

Geçtiğimiz günlerde kolluk kuvvetleri sendikanın önünde toplanan eylemcilere 2 kez müdahalede bulunmuş, pek çok gözaltı gerçekleşmişti. Eylemci işçileri seranın önüne taşıyan servis şoförünün ise trafiğe çıkması 2 aylığına yasaklanmış, 20.000 lira para cezası kesilmişti.

Utku Beycan

Bakmadan Geçme