• Haberler
  • İzmir
  • İzmir’de üzümler hastalandı, şarap üretmeye üzüm kalmadı

İzmir’de üzümler hastalandı, şarap üretmeye üzüm kalmadı

Ege Bölgesi Sanayi Odası 3. Grup Bitkisel Ürünler ve İçecek Sanayi Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Murat...

Ege Bölgesi Sanayi Odası 3. Grup Bitkisel Ürünler ve İçecek Sanayi Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Murat Güner, Ege’de SonSöz Gazetesi yazarı Diren Çelik’e açıklamalarda bulundu.

Yaptığı açıklamalarda Güner, yıl içerisinde beklenmeyen yağışlardan dolayı Ege Bölgesi’nde mildiyö hastalığının ortaya çıktığını ve yayıldığını belirtti. Mantar kaynaklı bir hastalık olan mildiyö, rüzgarla çevreye yayıldı ve geniş bir alanda etkili oldu.

Üzümler henüz korukken hastalandı

Hastalığın verim kaybına neden olduğu biliniyor. Güner’in açıklamalarına göre üzümler henüz koruk halindeyken hastalığa yakalandı. Hastalığın etkili olduğu bağlar kurudu, kötü hava koşulları verimi düşürdü.

Nedeni iklim krizi

Hastalığın nedeninin iklim krizi olduğunu da belirten Güner, “Burada esas problem iklim krizi. Şaraplık üretim zaten yüzde 2-3 civarındaydı. Mildiyö hastalığı Denizli Bölgesi’nde etkili oldu. Kendi bağlarımızda da büyük zararımız var. Sağlam kalan üzümler de azaldı. Arz- talep dengesizliğinden dolayı fiyatlar yükselecek. Hastalık, üzüm fiyatlarını yukarıya çıkaracak. Fiyatlar yükselirse fabrikalar üzümleri almaz” dedi.

Maliyetlere etkisi oldu

İklim krizi sonucu ortaya çıkan hastalığın verimle beraber maliyetleri de olumsuz etkilediğini belirten Güner, üzüm üreticisinin maliyetlerden dolayı üretimden kaçtığını söyledi. Sektördeki ağır vergi yüklerini de vurgulayan Güner, “Şarapta ihracat da istenilen seviyede değil. Ülkede turizm kötü gidiyor. Bu sebeple gastronomi turizmi de gerçekleştirilemiyor. Pandeminin ardından turistler eskisi gibi şarap tüketmiyor. Elimizde geçtiğimiz yıldan kalan şaraplar var. Stoklarımızın elinde kalması biraz daha durumu dengeledi” ifadelerini kullandı.

Haber merkezi

Bakmadan Geçme