• Haberler
  • İzmir
  • İzmir'de mahkeme kararı çiğnendi 'Millet Bahçesi' planına yine 5 katlı 'ticaret alanı' eklendi

İzmir'de mahkeme kararı çiğnendi 'Millet Bahçesi' planına yine 5 katlı 'ticaret alanı' eklendi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 15.04.2021'de Bergama'da 'Millet Bahçesi ve Ticaret+Konut Alanı' için onayladığı 1/25.000...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 15.04.2021’de Bergama’da “Millet Bahçesi ve Ticaret+Konut Alanı” için onayladığı 1/25.000 ölçekli plan onay verdi. Ancak 6. İdare Mahkemesi planda 5 katlı ticaret alanı olması ve Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı değişiklikleri kararları ile kaldırılan kullanımlara eşdeğer “Stadyum” ve “Kapalı Spor Salonu” plan kararları öngörülmemiş olması nedeniyle iptal edildi. Bakanlık planları bir kez daha onaylayarak 15 Eylül 2023 tarihine kadar askıya çıkardı. Askıya çıkarılan planlarda da mahkeme kararına rağmen 5 katlı ticaret alanı kullanım kararının yer aldığı ayrıca stadyum ve kapalı spor salonu da öngörülmediği görüldü. Onaylanan planlarda 39 bin 770 metrekare olarak öngörülen Millet Bahçesi’nin yüzde 3.35’in oluşturan 1130 metrekaresi ticari alan olarak ayrıldı.

MAHKEME “KAMU YARARI İÇERMİYOR” DEMİŞTİ

Bergama’da 49 ada 18 parselin “Bitişik Nizam 5 katlı (B-5) yapılaşma koşullu Ticaret Alanı” olarak öngörülmesinin plan bütünlüğü içerisindeki yeşil alan hiyerarşisini bozucu olduğu ve kamusal kullanıma kazandırılmış alanların yeniden özel mülkiyete konu edilmesinin kamu yararı içermediği kararları verilmişti.

Millet Bahçesine ilişkin hazırlanan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanan plana dava açıldı. 6. İdare Mahkemesi kararında yer alan ifadelerde: “Dava konusu plan değişikliklerinde koruma statüsünde olmayan alanların koruma amaçlı plan kararları kapsamında plan onama sınırı içine dâhil edilmesinin plan tekniği, plan bütünlüğü, planlama esaslarına ve imar mevzuatına aykırıdır.  Ertuğrul Mahallesi Millet Bahçesi 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Değişiklikleri kararları ile kaldırılan kullanımlara eşdeğer ‘Stadyum’ ve ‘Kapalı Spor Salonu’ plan kararları öngörülmemiş olmasının yürürlükte bulunan 1/5.000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı kararları açısından “plan bütünlüklerini’ bozucu niteliktedir.  49 ada 18 parselin ‘Bitişik Nizam 5 katlı (B-5) yapılaşma koşullu Ticaret Alanı’ olarak öngörülmesinin plan bütünlüğü içerisindeki yeşil alan hiyerarşisini bozucu olduğu ve kamusal kullanıma kazandırılmış alanların yeniden özel mülkiyete konu edilmesi kamu yararı içermemektedir.”

 

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme