İzmir’de belediye okul servislerini denetledi

Yeni eğitim dönemi bugün itibarıyla başlarken İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Zabıta Dairesi Başkanlığı Zabıta Trafik Şubesi,...

Yeni eğitim dönemi bugün itibarıyla başlarken İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Zabıta Dairesi Başkanlığı Zabıta Trafik Şubesi, öğrenci servislerini denetledi. Denetimlerde Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin standartları ve servis yönetmelikleri göze alındı; şoför tanıtım kartları, çalışma ruhsatları, rehber personeller, yangın tüpleri, kemerler, kornalar ve aksesuarlar kontrol edildi. Eksik bulunan veya kurallara uygunsuzluk yapan öğrenci servislerine 1608 sayılı Belediye Emir ve Yasakları Yönetmeliği’ne göre 1295 lira para cezası verildi.

Evraklar eksik çıktı, öğrencileri okula zabıta götürdü

Denetim sırasında evrakları eksik çıkan bir öğrenci servisinin taşıdığı çocuklar ve serviste çalışan personeli okula zabıta aracı ulaştırdı. Zabıta Trafik Şube Müdürü Fatih Toprakdeviren, öğrenci servislerine yapılan denetimlerin öğrencilerin emniyetinin ve can güvenliğinin öneminden dolayı sıkılaştırıldığını, pek çok serviste eksikler tespit edildiğini belirtti.

Eksiklerin ilk bakışta belli olmadıklarını ve tespit edilmeleri için titizlikle yürütülen bir denetim gerektiğini ekleyen Toprakdeviren, “Öncelikle aracın genel görümümü ve araç içerisinde bulunan emniyet kemerlerine bakıyoruz. Servis annesi ile çalışmaları da ayrıca önemli. Yangın söndürme tüpleri olmazsa olmaz. Yaptığımız denetimlerde genellikle araçlarda bulunan yangın söndürme tüplerinin çalışmadığını gördük” dedi.

Araçlarda yasak mavi neonlar var

Kimi araçlarda göz almasından dolayı kullanımı yasak olan mavi neonlarla kaplı lambalar görüldüğünü belirten Toprakdeviren, şoförlerin yönetmeliklere uygun olmasının ve tanıtım kartının önemli olduğunu, tanıtım kartı bulunmayan bir kişinin katiyen serviste çalıştırılamayacağını, şoförün hem kendisinin hem öğrencilerin can güvenliğini gözetmesi gerektiğini, aracın ruhsatının ve emniyet kemerinin olmazsa olmaz olduğunu vurguladı, “Şoförün ve öğrencilerin taktığı emniyet kemeri sağlıklı ve çalışır durumda olmalı. Yangın tüpü her araçta bulunmalı. Şoförler öğrenciyi okula yetiştirmek adına çok fazla hız yapmasınlar. Çocuklarımızı okula getirirken kendi can güvenlikleri ile çocukların can güvenliğini tehlikeye atmasınlar. Ve gerekli olan evrakları sürekli yanlarında taşısınlar.” dedi.

Orijinal korna dışında korna bulundurulmamalı

Zabıta Trafik Komiseri Ömür Kara ise araçta bulunan kornaların orijinalliğinin önemine dikkat çekti, orijinal korna dışında herhangi bir korna kullanımının yasak olduğunu söyledi.

Konu hakkında yönetmeliğin açıklığına rağmen aksi örneklerle karşılaşıldığını belirten Kara, “Bu yasak. Aynı zamanda araçtaki aksesuarlar da yasak. Çünkü görüş açısını engelliyor. Ayrıca karşı tarafta yayayı görmemesine de neden olabiliyor.” ifadelerini kullandı.

Haber merkezi

Bakmadan Geçme