• Haberler
  • İzmir
  • İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Güzelbahçe’de Stevia Bitkisinin Üretimini Destekliyor!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Güzelbahçe’de Stevia Bitkisinin Üretimini Destekliyor!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Şeker Tadında Köyümde Şenlik Var” etkinliğinde Güzelbahçe Çamlı’daki üreticilerle bir...

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Şeker Tadında Köyümde Şenlik Var” etkinliğinde Güzelbahçe Çamlı’daki üreticilerle bir araya geldi ve onların sevinçlerine ortak oldu. İklim krizine ve kuraklığa dirençli bir kent hedefiyle, İzmirli üreticilere sulama gerektirmeyen bitki yetiştirme konusunda öncü olan Başkan Tunç Soyer, Çamlı üreticilerinin yetiştirdiği Stevia (şeker otu) bitkisinin tanıtılması ve gelir kaynağı haline dönüşmesi için destek verdi. Soyer, üreticilere güvendiğini ve bu hikayenin giderek büyüyeceğini söyledi. Kapılarının üreticilere her zaman açık olduğunu ve yanlarında olacaklarını belirtti.

Haber

Pazar akşamı düzenlenen etkinliğe Köy Koop İzmir Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, S.S. Çamlı Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Gurbet Gündüz, Çamlı Muhtarı Mehmet Çakır, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, üretici kooperatifleri, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, meclis üyeleri ve köylüler katıldı. Etkinlikte Güzelbahçe Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu zeybek gösterisi sergiledi, 4 yaşındaki Derin Lena Türek ise “Kooperatif Geleceğimiz” şiirini okudu.

Haber

İzmir Büyükşehir Belediyesi, S.S. Çamlı Üretim ve Pazarlama Kooperatifi üyelerine 2022 yılında 18 bin “Stevia” fidesi hibe etti. Stevia bitkisinin dikimi, hasadı ve pazarlaması konusunda da eğitim desteği sağladı. Amaç, kooperatif üyelerinin arazilerinde sağlıklı, çevreye dost, sürdürülebilir Stevia bitkisinin üretimini yaygınlaştırarak tarımda istihdam alanları yaratmak ve genç nüfusun kentlere göçünü önlemek. Stevia bitkisi, gübre ve ilaç kullanılmadan yetiştirilebilen, sıfır şeker ve kalori içeren, diğer şeker gruplarından 400 kat daha tatlı olan bir bitkidir. Bu sayede küçük üreticilere yüksek gelir sağlamayı ve kooperatiflerin desteklemesini hedeflemektedir.

Etkinlikte yaptığı konuşmada Başkan Tunç Soyer, tarımın ülkenin can damarı olduğunu ve kendi kendine yeten bir ekonomi kurmanın önemini vurguladı. İzmir’in tarım şehri olduğunu ve katma değeri yüksek ürünler üretmek istediklerini belirtti. Başkan Soyer, üreticilere güven duyduklarını ve bu hikayenin giderek büyüyeceğine inandıklarını ifade etti.

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, çiftçilere alternatif ürünlerle destek sağladıklarını ve Stevia üretimine verdikleri desteği vurguladı. Köy Koop İzmir Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer ise köylerin önemine dikkat çekerek, kooperatiflerin ve köylülerin üretimdeki önemini vurguladı.

Stevia üreticisi Deniz Pehlivan, Stevia bitkisinin faydalarını anlattı ve köylerinde doğal şeker arayışlarının Stevia ile sonuçlandığını belirtti. Stevia’nın sağlıklı ve kalorisi düşük bir tatlandırıcı olduğunu söyledi.

Haber

Stevia, Güney Amerika’da bol miktarda bulunan bir bitki olup, yapraklarında bulunan özler tatlandırıcı görevi görür. Brezilya, Kore ve Çin’de doğal tatlandırıcı olarak kullanılan Stevia, sakkarozdan 400 kat daha fazla tatlı aromaya sahiptir. Isıya dayanıklı ve kalorisi düşük olması, sağlıklı ürünlerin ortaya çıkmasına olanak sağlar. Ayrıca sigarayı bırakmak isteyenler tarafından da sıkça kullanılır ve şeker tüketiminden uzaklaştırır.

Başkan Tunç Soyer’in desteğiyle Stevia üretimi yaygınlaştırılarak tarımda istihdam alanları yaratılması ve küçük üreticilere yüksek gelir sağlanması hedeflenmekte.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme