İZDENİZ, Büyükşehir'e gözdağı verdi

Yeni İzmir'den Berivan Kaya'nın haberine göre İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İzmir Deniz İşletmeciliği Nakliye ve Turizm...

Yeni İzmir’den Berivan Kaya’nın haberine göre; İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İzmir Deniz İşletmeciliği Nakliye ve Turizm Ticaret A.Ş’de (İZDENİZ) devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmeleri tıkandı.

Türk-İş’e bağlı Türkiye Denizciler Sendikası Şehir Hatları Şubesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi adına Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) arasında devam eden görüşmelerde uzlaşı sağlanamaması sebebiyle sendika İZDENİZ Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.

İZDENİZ’de 400’e yakın personeli ilgilendiren görüşmelerde taraflar anlaşamadı. Sendika, İZDENİZ’de çalışan personelin ücretlerinin diğer kentlerin şehir hatları şirketlerinde çalışan personelin seviyesine çekilmesini talep etti. Türkiye Denizciler Sendikası Şehir Hatları Şube Başkanı Tuncay Yeniay ve Türk İş Ege Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak’ın katılımıyla gerçekleşen basın açıklamasında, talepler bir kere daha bahsetti.

60 günlük anlaşma süresinin sonuna geldiğini belirten Şube Başkanı Tuncay Yeniay, “İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı İZDENİZ A.Ş ile Ocak ayında başlayan 11. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin 6. Oturumunda da ücret zammı konusunda anlaşma sağlanamamış olup, 60 günlük anlaşma süresi sona ermiş ve arabulucu sürecimiz başlamıştır” diye konuştu.

İZDENİZ çalışanların bu süreçleri bekleyecek gücü ve tahammülü kalmadığını söyleyen Tuncay Yeniay, “Türkiye’nin içerisinde bulunduğu ekonomik kriz sebebiyle tüm emekçilerin yaşamakta olduğu geçim sıkıntısını İzdeniz çalışanları olarak bizlerde yaşamaktayız. Türkiye’de yaşam maliyetleri her geçen gün artıyor, sürekli fiyat etikleri değişiyor ve alım gücümüz düşüyor. Hemen hemen tüm çalışanların maaş arkası kredi ve kredi kartı limitleri bitmiş temel ihtiyaçlarını dahil karşılayamaz duruma gelmişlerdir” ifadelerinden bahsetti.

AÇLIK SINIRINDA YAŞAMAYA MAHKUM

Ekonomik krize ve yükselen enflasyondan söz eden Yeniay, “Enflasyonun böylesine yüksek seyrettiği bir dönemde İzdeniz çalışanları olarak 16 Aydır sadece 01 Temmuz 2022 tarihinde asgari ücrete yapılan ara zam öncesinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Tunç SOYER çalışanların talebine %18 oranında iyileştirme yaparak cevap vermiştir. Kendisine o gün olduğu gibi bugünde teşekkür ediyoruz. Ancak Enflasyonun yüksek seyri nedeniyle çalışanlara yapılmış olan bu iyileştirme 01 Ocak 2023 tarihi itibariyle asgari ücret seviyesine gerilemiş ve hala asgari ücret seviyesinde devam etmektedir. Biz geçinebilecek ücretler istiyoruz. Biz üyelerimizi açlık yoksulluk sınırında yaşamaya mahkûm edemeyiz. Bizim talebimiz üyelerimizin insan onuruna yakışır ücretler almasıdır” şeklinde konuştu.

İzmir’de düdük eyleminin başladığını söyleyen Yeniay, “Bugün itibarıyla haklı taleplerimiz için İzmir de düdük eylemlerimize başladık. Neden mi gemi düdüklerini kullanıyoruz uluslararası kurallar gereği denizde çatışmayı önleme tüzüğü, denizde çatışma yaşanmaması için uygulanması gereken kuralları içerir. Kural 34 (Manevra ve uyarı işaretleri) bu kuralda bir çatışma yaşanmaması için karşı tarafa düdük işaretleri ile niyetinizi belirtiniz ve çatışmaya engel olunuz diyor, bugün yapmış olduğumuz düdük eylemi ile çalışanlar olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzdeniz yönetimi ile bir çatışma yaşamak istemiyoruz” ifadelerinden bahsetti.

DENİZCİ DİLİYLE UYARI YAPTI

Eylemlerin artarak devam edeceğinden bahseden Başkan Yeniay, “Bizler biliyoruz ki bir çatışma olursa her iki tarafta bundan zarar görür biz çalışanlar olarak bunu istemiyoruz. Bizler emeğimizin karşılığı olan insanca yaşanabilir ücretler istiyoruz. Çünkü biz çalışanlar bugün çalışarak geçinemiyor durumdayız. Sendika olarak Taleplerimiz karşılanıncaya kadar her gün 09:00 ve 18:00 saatlerinde 1 dakikalık gemi düdüklerini çalarak eylemlerimize başlıyoruz ve eylemlerimiz artarak mücadelemiz sonuna kadar devam edecektir” diye konuştu.

İZDENİZ emekçilerine üvey evlat muamelesi yapıldığını belirten Türk İş Ege Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak, “Bizim elimiz her zaman havadadır. Yeter ki bize düşen neyse onu bize teslim edin, biz de gerekeni yapalım. Ama aile içerisinde ayrımcılık yapılacaksa birine farklı, diğerine farklı bir toplu sözleşme yapılacaksa biz yokuz. Aile içerisinde evlatlar arasında ayrımcılık yapmayın. Bu kenti seviyorsanız, ‘eşit işe eşit ücret’ dediniz, inşallah bunu bütün aile fertlerine uygularsınız. Seçim öncesi biz siyaset yapmıyoruz ve siyasi yön verme mücadelesi içerisinde değiliz. Bir Türk-İş’iz, Türkiye işçi sınıfına yön veren insanlarız. Herkesin siyasi görüşü kendine aittir. Biz masada toplu sözleşmeyi ve emeği savunuyoruz. 16 aydır bu emekçi kardeşlerim asgari ücret üzerinde belli bir seviyede ücret alıyor. Enflasyonu, doları biz patlatmadık. Bunları yönetenler düşünsünler. Biz sadece kendi hakkımıza düşeni istiyoruz. Kendi toplu sözleşme masamızda pazarlığa oturduk. Bu pazarlıkta sizleri mutlu edecek rakamları bulacağız. Biz gerekirse başkanlık önünde de basın açıklaması yaparız. O zaman oraya yığacağımız üye sayısını kentte, büyükşehir de görür” şeklinde konuştu.

Basın mensuplarının sorularını cevaplayarak Çakmak, “Biz yüzde oranıyla bir şey söylemedik. Yüzde oranla yapılınca anlaşma bir anlam ifade etmiyor. Biz deniz çalışanları için, iç sularda çalışan deniz emekçilerinin ücretleri neyse onları talep ettik. Kara çalışanlarıyla ilgili ise, diğer iştiraklerde uygulanan ücret neyse o ücreti istiyoruz. Rakamları daha sonrasında açıklayacağız. Oransal olarak aramız çok açık, şu anda rakam konuşmanın bir anlamı yok” diye konuştu. (M.T)

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme