İZBAŞ’ın kanatları yola sığmıyor

Üretim, istihdam ve ihracatı sürekli olan artan İzmir Serbest Bölgesi (İZBAŞ), çevreyoluna ulaşım sorunu için acil...

Üretim, istihdam ve ihracatı sürekli olan artan İzmir Serbest Bölgesi (İZBAŞ), çevreyoluna ulaşım sorunu için acil çözüm istiyor. 16 kilometre mesafedeki İzmir çevreyoluna Seyrek Kavşağı’na kadar uzanan tek şeritli yol, gün içerisinde yoğun araç trafiğine sahne olmakta ve İZBAŞ’ta üretilen dev rüzgâr türbini kanatlarının İzmir ve Aliağa limanlarına ulaşımında problemler yaşanmakta.

“ÇÖZÜM BULAMADIK”

İZBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli, TPI Composites’in ürettiği ve uzunluğu 80 metreyi aşan kanatların, çevreyoluna ulaşımında yaşadıkları sorunun çözümü için yetkilileri defalarca göreve çağırmalarına rağmen, bugüne kadar sonuç alamadıklarını dile getirdi.

Bir şerit gidiş bir şerit geliş olarak kullanılan yolu sadece İZBAŞ’ın değil, Bakırçay Üniversitesi’nde eğitim alan öğrenciler, Seyrek ve Maltepe’de ikamet eden vatandaşların da kullandığının altını çizen Sevimli, “5 binin üzerinde çalışanımızın yanında, üretim yapan fabrikalarımızın tüm sevkiyatları bu yol üzerinden yapılıyor. Bugüne kadar merkezi ve yerel yönetimlere bu sorunumuzu defalarca anlatmamıza, rapor vermemize rağmen çözüm bulamadık” dedi.

“120 METRELİK KANATLAR”

Genişleme sahası olarak gördükleri bir buçuk milyon metrekare arazide birkaç yıl içinde ikinci İZBAŞ’ı inşa edeceklerini belirten Sevimli, 10 binin üzerinde çalışanın daha İZBAŞ’ta istihdam edilmesi ile mevcut yolun ihtiyacı karşılamaktan tamamen uzaklaşacağını ifade etti.

Rüzgâr endüstrisindeki gelişime paralel olarak türbin kanatlarının uzunluklarının da her geçen yıl artığına işaret eden Sevimli, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Genişleme sahamız olan arazide yatırım yapacak firmalar, 120 metrelik kanatlar üretecek. O zaman sorun daha da içinden çıkılmaz hal alacak. Bunca yatırımı yapmayı başarmışken, okyanusu geçip derede boğulmak istemiyoruz. Yaşanan manzara gerçekten de ülkemize yakışmıyor.”

 

HABER MERKEZİ

 

Bakmadan Geçme