İZ BIRAKANLAR – MUSTAFA ŞEVKET BENGİSU
Ödemiş'te halk arasında Mustafa Bey olarak bilinen 1927-1935 yılları arası Belediye Başkanlığı yapan ve günlüğünde ''Ödemiş...
Ödemiş’te halk arasında Mustafa Bey olarak bilinen 1927-1935 yılları arası Belediye Başkanlığı yapan ve günlüğünde ‘’Ödemiş küçük bir Paris Olacak’’ diye not düşen. Büyük projeler düşünen ve uygulayan efsane Belediye Başkanı Mustafa Şevket Bengisu.
İlçe de elektrik yok, su yok, kanalizasyon yok, şehir planlaması yok ve Gölcük yaylasına bir otel yapılabilirdi. Başkan seçilince daha önce İl Genel Meclis Üyeliği yaptığı için vilayet çalışmalarını biliyordu.
İzmir’e giderek dönemin efsane valisi Kazım Dirik’i ziyaret ederek sorunları, Ödemiş’e yapılması gerekenleri, Bozdağ ve Gölcük yaylalarını uzun uzun anlattı.
Kimdir bu Belediye Başkanı 1880 yılında Ödemiş’te Mursallı köyünde doğan Doktor Mustafa Bengisuydu.
Köyünde çobanlık yaparken okumayı çok arzu ediyordu, babası Ödemiş’te Büyük Camii Hocası Süleyman Efendinin yanına ilköğretimini tamamlaması için verdi.
Ardından Ödemiş Ortaokuluna verildikten sonra rüştiyeyi de bitirince askeri liseyi parasız yatılı olarak kazandı.
Askeri liseyi başarılı bitirip diplomasını alıktan sonra Askeri Tıbbiyeye geçti. Tıbbiyeyi de tamamladıktan sonra 3 Eylül 1903 tarihinde İstanbul Tıp Fakültesi’nden Doktorluk Diplomasını aldı ve İstanbul Gülhane Askeri Hastanesinde Göz-Kulak-Burun-Boğaz öğrenimine başladı. Bu arada bilgi ve görgüsünün artması için kısa bir süreliğine Fransa’ya gönderildi.
Tüm bunların ardından cerrahlık ‘’ihtisasını’’ tamamladı. Tabip Muavinliği unvanıyla ‘’Yüzbaşı’’ rütbesine ulaştı.
Ardından Yemen, Şam, Kuzey Afrika, Arıburnu, Conkbayırı gibi cephe ve savaşlarda doktorluk ve subaylık görevlerini yaptı.
İstiklal Madalyası sahibi olan Bengisu İzmir ve Çanakkale Milletvekilliği görevlerinde bulundu.
1927 seçimlerinde Ödemiş’e Belediye Başkanı olan Bengisu ilk icraatı şehir planlaması yapmak oldu, ardından su ve elektriği getirmenin yollarını aradı. Evlerde su olmadığından cadde ve sokakların köşelerinde bulunan tulumba ve çeşmelerden evlere su götürülüyordu. Suya çok önem veren bengisu yaptığı çalışmalar neticesinde ilçenin Üzümlü deresinin üstünde Lübbey köyünün daha da yukarısında kaynak suyu bularak Ödemiş merkezine getirdi.
Bu çalışmalar 21 Ocak 1930 yılında ilk kazmayı vurarak başladı ve o imkansızlıklar içerisinde 2 yıllık bir çalışma neticesinde su evlerin içine girmişti. Gölcük yaylasında bir otel yapımını da gerçekleştiren Bengisu 12 Şubat 1939 yılında beklenmedik bir anda Çanakkale Müfettişliği görevini sürdürürken hayata gözlerini yumdu.
Ölümü Ödemiş halkını o kadar üzmüştü ki cenazesi trenle Yeni İstasyona getirildiğinde Ulus Meydanında daha önce görülmemiş bir kalabalık doktorun yasını tutuyordu. Ödemiş halkı, kenti modern ve uygar hale getiren efsane başkanı son yolculuğuna uğurluyordu. Tabut Türk Bayrağına sarılı olarak el üstünde taşınıyor, Halk evi bandosu matem marşını çalıyordu.
Günlerden cumaydı cenaze namazı Cuma namazından sonra Küçük Cami’de kılınmıştı, adeta bütün Ödemiş, köylüsü, kentlisi cenaze namazına gelmiş. Koca doktora son görevlerini yapmak için Ödemiş mezarlığına defin ettiler. Kendisine Allah’tan rahmet diliyoruz. Ödemiş’e yaptığı bütün çalışmalar için teşekkürler.
Bakmadan Geçme





