İZ BIRAKANLAR – MEZARCI İSMET YALGIN

  Büyüklerimiz vardır, görürüz o büyüklerimizi parklarda, evlerinin bahçelerinde, balkonlarda otururken. İki elinin arasına bastonunu almış,...

 

Haber

Büyüklerimiz vardır, görürüz o büyüklerimizi parklarda, evlerinin bahçelerinde, balkonlarda otururken. İki elinin arasına bastonunu almış, başını bastonuna dayamış düşünürler.

Geçmişlerini, çocukluk, gençlik, okul, askerlik anılarını canlandırırlar.

Neler geçer akıllarından kim bilir belki de tüm geçmişleri gözlerinin önünden film şeridi gibi geçmektedir bilinmez.

Bu hafta bir büyüğümüz geldi aklıma 1939 doğumlu 2 çocuk babası Mezarcı İsmet lakaplı İsmet Yalgın.

İnşaatçılıktan, siyasete, spordan, tüccarlığa, emlakçılığa varıncaya kadar her sektörde yer almış toplumla barışık, hoşgörülü, güler yüzlü bir abimiz. Kendisiyle yaptığımız sohbetlerin içinde sorardım ‘’Abi sana neden Mezarcı İsmet diyorlar’’ diye.

Anlatmaya başlardı: Ben Ödemiş’te 80’e yakın mezar yaptım 300’den fazla daire, dükkan, mahalleler kurdum resmi işler yaptım, okul, sağlık ocağı, köy konağı gibi ama Mezarcı İsmet lakabını silemedim ama mutluyum derdi. Çünkü benim sermayem mezarcılıktan geliyor diyerek anlatırdı.

İsmet Yalgın Ödemiş Cumhuriyet Mahallesinden inşaat ustası Hüseyin Yalgın’ın oğlu ilkokul mezunu, küçük yaşta çalışmak için İstanbul’a gidiyor, burada Fenerbahçe kulüp başkanı Faruk İlgez ile tanışır. Ardından onun yanında inşaatlarda çalışmaya başlar, genelde mermer üzerine çalışır.Yalgın’ın evlenme çağı gelmiştir, Ödemiş’e gelir iş bulamaz bir gün muhasebeci Murtaza Atar’ın yanına Günlüce (Dadbey) Dr. Sadık Bey gelir. Muhasebeci Murtaza Atar’a zengin adama yakışır bir mezar yaptırıver der Yalgın mezarı ben yaparım diyerek mezarcılığa başlar.

Ödemiş’te 300 tane mezar yapan Yalgın ‘’Mezarcı’’ lakabını alır.

Ödemiş’te o yıllarda mermer atölyeleri olmadığından, İzmir’den mermerleri getiriyorlardı. Görenler mezarı çok beğenirler postacı Fikret Boncuk, eski Hava Komutanı Hasan Aksay gibi ilçenin tanınmış ailelerinin ölmüşlerinin mezarını yapardı.

Sermayesini mezarcılıktan kazanan Yalgın daha sonrasında Müteahhitliğe başlar. Ödemiş, Bayındır, Kiraz, Beydağ, ilçelerinin birçok köyüne okul, lojman, sağlık ocağı Bayındır’ın merkezine düğün salonu, ekmek fabrikası, Ödemiş’te daireler, Ziraat bankasının yanındaki eski kilisenin ve sinema olarak çalışan yerin olduğu yere düğün salonu ve iş yerleri de yapan Yalgın, İnceoğlu sokaktaki eski evleri yıkarak bir mahalle kurar. İnşaat malzeme satış yeri de açan Yalgın siyasetle de uğraşmaya başladı. 1962 yılında İstanbul Beşiktaş ilçesinde Adalet Partisinde gençlik kolları başkanlığı yapmıştı. Aynı partiden Ödemiş’te Ahmet Okçular, Fuat Kılcı, Osman İnal, Hakkı Ergün gibi değerli politikacılarla çalıştı.

1980 ihtilalinde siyasi partilerin kapatılmasıyla, siyasetten bir süre uzaklaşan Yalgın, 1980 sonrası kurulan Doğruyol (D.Y.P) partisine üye oldu. Yöreye yardımcı olabilme adına D.Y.P üst düzey yöneticilerle Milletvekilleriyle iyi ilişkiler içine girdi.

Ödemiş’te beş yıl spor başkanlığı da yapan Yalgın, Saraçoğlu Stadyumunun kapalı tribünlerini ve karşı ilave tribünlerini yaptırdı. U-19 Milli maçlarının Ödemiş’te oynanmasını sağladı.

Av. Bilal Bahadır ve Av. Ahmet Balcılar’ın yaptıkları yardımlarla Devlet Hastanesinin yapılacağı yer, Spor Bakanlığının mülküydü bu bölge Sağlık Bakanlığına devredildi.

Emekli olduktan sonra, ilçenin Uzun sokağında bir emlak ofisi açarak burada gelen dostlarıyla görüşüyor ve emlak alacaklara da yardımcı oluyordu.

Kendisiyle yaptığım bir görüşmede ‘’ Abi çalışma artık ‘’ dediğimde bana bak Adnancım yüce dinimiz ‘’Hiç Ölmeyecek Gibi Çalışmalıyız Yarın Ölecek Gibi İbadet Etmeliyiz’’

Adnancım Allah bayrağımızı indirmesin ezanımızı susturmasın.

Allah Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı evlatlar yetiştirmeyi nasip etsin.

Bende, sevgili abimiz İsmet Yalgın’ı saygıyla anıyor kendisine ve sevdiklerine sağlıklı ve uzun ömürler diliyorum.

 

Haber

Bakmadan Geçme