İZ BIRAKANLAR – KEBAPCI HAFIZ – ABDÜLKADİR KAYNAR
Ödemiş denilince kuva-yi milliye ruhu ile dolu işgal güçlerine karşı Hacı İlyas mevkiinde şimdiki İlk Kurşun...
Ödemiş denilince kuva-yi milliye ruhu ile dolu işgal güçlerine karşı Hacı İlyas mevkiinde şimdiki İlk Kurşun köyünün olduğu yerde yunanla günlerce çatışarak onlarca şehit verilen yer gelir aklımıza.
Cumhuriyetin ilk yıllarında altı savaş uçağı alarak bunları THK’ ya hediye eden yerin adıdır Ödemiş. Mazlumun yanında, düşmanların karşısında olan Efelerin yetiştiği yerdir Ödemiş. Yeşilin her tonundan nasibini almış verimli topraklara sahip bu güzel ilçenin kendine has yiyecek içecekleri vardır. Bayındır’ın etli ekmeği, Salihli’nin odun köftesi, Ödemiş’inde Ödemiş Kebabı meşhurdur. Bu meşhur kebabın mucidi kimdir? Diye araştırma yaptığımda Kebapçı Hafız’dan başkası olmadığını gördük.
Ancak Ödemiş kebabını 1900’lü yılların başlarında Ödemiş’e çalışmak için gelen Arnavutların başlattığı varsayılır. O zamanlar tereyağına kırmızı biber ve çeşitli baharatlar koyarak eritilerek ekmeğin banılmasıyla yapıldığı bilinir. Daha sonra yağlı ekmeğe köfte ilave edilerek günümüzdeki Ödemiş kebabı ortaya çıkmıştır. İşte bugün Ödemiş kebabının mucidi olarak bilinen Kebapçı Hafız ( Abdülkadir KAYNAR)’dan bahsedeceğim. Kebapçı Hafız Bulgaristan’ın Nevrekop şehrinde 1903 yılında doğmuştur. Bulgaristan’da yapılan mübadele anlaşması gereği ailesiyle birlikte 1920 yılında Ödemiş’e gelmiş kasabalı namıyla tanınan bir ustadan üç ayda kebapçılığı öğrenmiştir. Kebapçı Hafız kur’an hafızı değildi fakat mevlit okumasını bilirdi. Fakir fukaranın cemiyetlerine gider mevlit okur para almazdı fakir dostu cömert bir insandı.
Lozan Meydanında aylığını 10 liraya Deli Muammerin dükkanını kiralayarak Köfteciliğe başladı. Kebapçı Hafız 1950 yıllarında Ödemiş’in en popüler esnaflarındandı günde 40 kg kıymadan köfte yapar ve öğleye kadar bitirir Ödemiş’in ana pazarının kurulduğu Cumartesi günü 80kg kıymadan köfte yapardı. Dükkanda satacağı köftenin malzemelerini eve götürür baharatını evinde kıymayla karıştırarak kimseye göstermezdi.
Kebapçı Hafız garip ve fakirin dostuydu onlara yedirir içirir ve para almazdı. Ramazan aylarında Ödemiş’e teberru ve yardım için gelenleri dükkanında ağırlar para almazdı. Ne hikmetse Ödemiş’e yolu düşen mutlaka onu bulurdu. Cömertliğini bilmeyen yoktu Ramazan ayında Ödemiş’e dışarıdan hafızlar gelir Kebapçı Hafız onlara kalacak yer bulur yemek yedirirdi. Aynı zamanda İstiklal Madalyası sahibidir.
İşte bizim Kebapçı Hafız lakaplı Abdülkadir Kaynar böyle bir insandı. 1967 yılında vefa etti kalabalık bir cemaatle namazı kılındı kendisine Allah’tan rahmet diliyorum.