• Haberler
  • Gündem
  • İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma programı

İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma programı

İstiklal Marşı'nın kabulünün 101. yıl dönümü ve şair Mehmet Akif Ersoy'u anma etkinliği kapsamında Ödemiş Belediye...

İstiklal Marşı’nın kabulünün 101. yıl dönümü ve şair Mehmet Akif Ersoy’u anma etkinliği kapsamında Ödemiş Belediye Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende, Ödemiş Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan program sunuldu.

Ödemiş Belediye Kültür Merkez’inde düzenlenen törene Ödemiş İlçe Kaymakamı Fatih Aksoy, Ödemiş Belediye Başkan Yardımcısı Ufuk Kızıler, Ödemiş İlçe Emniyet Müdürü Hasan Özge, Ödemiş İlçe Jandarma Komutanı Hüsnü Korkmaz, Ödemiş İlçe Milli Eğitim Müdürü Bahattin Gengörü olmak üzere çeşitli okullardan gelen okul müdürleri ve siyasi parti ile kamu kurum temsilcileri yapılan törene ilgi ve katılım gösterdiler.

Törende bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini anlatan konuşmayı Ödemiş Anadolu Lisesi Müdürü Erdal Görken gerçekleştirdi.

“Milletimizin benliğinde

en nadide yeri almıştır”

Okul Müdürü Erdal Görken konuşmasında, “İstiklal Marşı’mızın kabulünün 101. yıl dönümünü ve milli şair Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü vesilesiyle düzenlenen programda emeği geçen tüm öğretmen ve öğrencilerime huzurlarınızda teşekkür ediyorum.

724 şiir arasından seçilen İstiklal Marşı’mız; sadece 12 Mart 1921’de Birinci Meclis’i coşku, gurur ve heyecana sevk etmekle kalmamış, o günden bugüne, bugünden geleceğe, bağımsızlık sembolümüz olarak milletimizin benliğinde en nadide yeri almıştır.

İstiklal Marşı’mız; milletimizin eşsiz bir bağımsızlık destanı olup, istiklalimizin sembolü v istikbalimizin de teminatıdır. Milletimizin bağımsızlık aşkının, imkânsızlıklar içerisinde gösterdiği büyük kahramanlığın, azim ve fedakârlıkla verilen kurtuluş mücadelesinin mısralara dökülmüş ifadesidir. Her dizesi, her bir kelimesi milletimizi tek yürek, tek bilek haline getiren İstiklal Marşı; vatan, millet, bayrak ve istiklal aşkının ilmek ilmek dokunduğu eşsiz bir şaheserdir. Bu anlamda İstiklal Marşı’mız, milli birlik ve beraberlik duygusunun, milletimizin bağımsızlığa olan tutkusunun veciz bir biçimde ortaya konulduğu milli mutabakat metnidir. Birlik ve beraberliğin, vatan ve bayrak sevgisinin, benzersiz kahramanlığın göstergesi hükmündeki İstiklal Marşı’nın, yüz yıl önce bu topraklara operasyon yapmaya kalkışanlara Akif’in dizeleriyle milletimizin haykırışıdır. Bu öyle bir haykırıştır ki yankısı bugün, Fırat Kalkanı, Zeytindalı, Barış Pınarı ve Bahar Kalkanı Harekatları’ndan duyulmaktadır. Dün Sakarya’da, Dumlupınar’da, Başkomutanlık Meydan Savaşı’nda düşmana geçit vermeyen ecdadın torunları, bugün de aynı azim ve kararlılıkla yedi düvelin yanı başımızda kurduğu oyunları canları pahasına bir bir bozmaktadır.

Değerli öğretmen arkadaşlarım. İstiklal Marşı’mızla birlikte, bu eşsiz destanın mimarı, İstiklal Şairi Mehmet Akif’in genç nesle en iyi bir biçimde tanıtılması gerekmektedir. Akif’in hayat mücadelesini, yaşadığı zorlukları, şairliği ile birlikte düşünce ve aksiyon adamı kişiliğini iyi okumalı; yüksek ahlakını, kişiliğini, millet sevgisini ve bağımsızlık aşkını kendimize örnek almalı; evlatlarımızı Akif’in Safahatında ete kemiğe bürünen gençlik timsali ‘Asım’ misali yetiştirme gayreti içerisinde olmalıyız. Unutmamalıyız ki önümüze büyük hedefler koyduğumuz, milletçe bin bir badirenin üstesinden geldiğimiz bu dönemde, yegâne dayanağımız ‘Asım’da somutlaşan gençlerimizdir. Zira Asım; göğsü iman dolu, vatan ve millet aşığı gençliğin sembolüdür. Hiç kuşkusuz milletimizi, dünya milletleri arasında karakterli, sözü dinlenen bir konuma taşıyacak nesil de Asım’ın Neslidir.

Sevgili gençler, hepimiz ilk dizesi ‘Korkma’ diye başlayan İstiklal Marşı’nın muhatabıyız. O sebeple son ocak tüttüğü, ay yıldızlı al bayrak semada nazlı nazlı dalgalandığı, uğruna şehadeti göze alan yiğitlerimiz olduğu müddetçe, bu topraklarda varlığımız daim olacaktır. Ezelden beri hür ve bağımsız yaşadığımız üzere, gelecekte de bu topraklarda, namahreme fırsat vermeden yaşayacağız. Bunun için her karışı şehit kanlarıyla sulanan aziz vatanımıza, sonuna kadar sahip çıkmalısınız. İlk günden itibaren tarih sahnesinde var olan bu milletin, kültür ve medeniyet kodlarına mutlaka vakıf olmalısınız. Köklerinizi milletimizin tarihine, kültürüne, edebiyatına, gelenek ve göreneklerine salmalısınız. Bu bağlamda Akif’in milletin malıdır diyerek Safahat’ına almadığı ve her dizesi ayrı bir manifesto niteliğindeki İstiklal Marşı’nı; dize dize, kelime kelime ruhunuzda hissetmelisiniz. Akif’in ‘Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın’ duasına icabet edecek hissiyata ulaşmalı; genç nesil olarak üzerinize düşen vazifeleri hakkıyla yerine getirmelisiniz. Ve nihayetinde milletimizin vizyon hedefleri doğrultusunda çok çalışmalı, ilim ve fende olduğu gibi milletimizin milli ve manevi değerlerini benliğinize nakşetmelisiniz. Kıymetli konuklar son olarak, İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü’nde, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, İstiklal Marşı’nın Şairi Mehmet Akif Ersoy’u ve İstiklal Savaşı’nın tüm kahramanlarını rahmet, minnet ve şükranla anıyorum“ dedi.

Ödemiş Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan programda ilk olarak saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması, günün anlam ve önemini anlatan konuşmanın gerçekleştirilmesi, Mehmet Akif Ersoy’un hayatının anlatıldığı videonun sunulması, İstiklal Marşı temalı orotoryo gösterisi, müzik dinletisi ve ödül töreni gerçekleşti. Ardından program sona erdi.

Samime Sarayköy

Bakmadan Geçme