İstanbul barajları alarm veriyor!

İnsan kaynaklı karbon salınımı sonucu havanın mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ile oluşan kuraklık devam ediyor. Kuraklık,...

İnsan kaynaklı karbon salınımı sonucu havanın mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ile oluşan kuraklık devam ediyor. Kuraklık, orman yangınları ve verimsizlik gibi etkenler dışında olası su kıtlığı şeklinde de kendini gösteriyor.

İstanbul Planlama Ajansı, yaptığı sosyal medya paylaşımlarıyla İstanbul’daki barajların durumunu bildirdi. Ajansın yaptığı paylaşımlar ise şu şekilde;

“Olağanüstü kuraklık ve orantısız tüketimin sonunda barajlarımız ne durumda?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerinden hareketle özellikle İstanbul ve Marmara Bölgesi’nin son 24 aylık dönemde çarpıcı bir kuraklık yaşadığı göze çarpmakta. İstanbul’un batı kıyılarından başlayarak Trakya’ya kadar uzanan alanda MGM tarafından “Olağanüstü Kurak” diye nitelendirilen kuraklık boyutuna ulaşıldığı görülüyor.

Kuraklık sorunu devam ederken İstanbul’da yıllık su tüketimi her geçen yıl önemli ölçüde yükseliyor.

90’lı yıllardan itibaren İstanbul’un nüfusu 2 katına yükseldi ancak aynı dönemde su tüketimimiz 4 katına çıktı. İklim değişikliği ve kuraklık problemimiz orantısız artan su tüketimimiz ile birleştiğinde tehlikenin boyutu artıyor.

Kuraklık ve su tüketiminde yaşanan artışın etkilerini her geçen gün daha da fazla hissetmeye başlıyoruz. İstanbul barajlarının toplam doluluk oranlarına baktığımızda 10 Ağustos 2023 itibariyle şehrimizdeki barajların doluluk oranının %34,5 ile son 9 yılın en düşük seviyesine inmiş olduğu görülüyor.

Gelecekte tüm dünyada artacağından emin olduğumuz su kıtlığına karşı merkezi ve yerel yönetimlerin koordinasyonu ve planlaması kadar yurttaşların israftan kaçınması da oldukça önemli.”

Olağanüstü kuraklık ve orantısız tüketimin sonunda barajlarımız ne durumda?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerinden hareketle özellikle İstanbul ve Marmara Bölgesi’nin son 24 aylık dönemde çarpıcı bir kuraklık yaşadığı göze çarpmakta. İstanbul’un batı kıyılarından… pic.twitter.com/AaXYfjjEjC

— İstanbul Planlama Ajansı (@ipaistanbul) August 12, 2023

Utku Beycan

Bakmadan Geçme