İsrail, Batı Sahra’yı Fas’a bıraktı

İsrail, tartışmalı Batı Sahra bölgesi üzerindeki Fas egemenliğini tanıdı. Olay, Fas hükümeti tarafından duyuruldu. İsrail, Fas...

İsrail, tartışmalı Batı Sahra bölgesi üzerindeki Fas egemenliğini tanıdı. Olay, Fas hükümeti tarafından duyuruldu.

İsrail, Fas egemenliğini tanıdığını bir mektupla bildirdi. Fas’ın açıklamasına göre İsrail başbakanı Binyamin Netanyahu, Fas kralı 6. Muhammed’e bir mektup yazdı. Mektupta yazanlara göre İsrail, Dakhla’da bir konsolosluk açabilir.

Netanyahu, Batı Sahra üzerindeki Fas egemenliğinin tanındığının Birleşmiş Milletler’e, yerel ve küresel kuruluşlara ve İsrail’in diplomatik ilişki içinde olduğu bütün ülkelere bildirileceğini söyledi.

İsrail Başkanlık Ofisi: “Mektup doğru”

Mektubun varlığı, İsrail Başkanlık Ofisi tarafından doğrulandı. Başkanlık Ofisi tarafından yapılan açıklamada Fas hükümetinin, mektup hakkında yaptığı açıklamaların doğru olduğu söylendi.

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen de verilen kararın memnuniyetle karşılandığını söyledi ve atılan bu adamın, Fas ve İsrail arasındaki ilişkileri güçlendireceğini, bölgesel barış ve istikrarı derinleştirerek işbirliğini sağlayacağını ekledi.

Batı Sahra tarihi

Batı Sahra, 1976 yılında bağımsızlığını ilan eden eski bir İspanyol sömürgesi. Sakiyet’ul Hamra ve Vadi ez-Zeheb isimli iki ana bölgeden oluşuyor. Bölge, fiilen Fas egemenliği altında olsa da Filistin ve Fas arasında anlaşmazlığa neden oluyordu. Bölgede ‘Polisaro cephesi’ olarak bilinen ayrılıkçı bir grup da bulunuyordu. Bu grup, 2007 yılında sorunların çözümü için “genişletilmiş özerklik” modelini önerdi. Grubun bugün önerdiği çözüm ise bölgenin kaderi için referanduma gidilmesi. Grup, Cezayir’in desteğini arkasına almasıyla biliniyor.

Fas egemenliğini Trump tanımıştı

Bölgedeki Fas egemenliğini 2020’de Donald Trump tanımış, Dakhla şehrinde bir konsolosluk açılacağını duyurmuştu. Aynı gün Fas, 2000 yılında askıya aldıkları İsrail ile diplomatik ilişkileri yeniden başlatma kararı almıştı.

haber merkezi

Bakmadan Geçme