ISIRGAN
Isırgangillerden İlkbahar’da yetişen, her tarafı sert tüylerle kaplı bir ottur. “Büyük” ve “Küçük” olmak üzere 2...
Isırgangillerden; İlkbahar’da yetişen, her tarafı sert tüylerle kaplı bir ottur. “Büyük” ve “Küçük” olmak üzere 2 çeşidi vardır. Tüylerinin terkibinde “Formik asid” vardır. Sürüldüğü yeri kaşındırır ve yakar. Tohumları da kullanılır.
Faydası: Dıştan tatbik edildiği zaman, iç organlarda biriken kanı çeker.
Romatizma ve mafsal ağrılarını dindirir. Burun kanamasını keser. Egzamanın şikayetlerini giderir. Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar. Böbrek kumlarını döker. Balgam söktürür. Haricen tatbik edildiği zaman, dalak hastalıklarına ve çıbanlara da faydalıdır.
ISPANAK
Ispanakgiller familyasından; kış sebzesi olarak yetiştirilen bir bitkidir. Terkibinde demir, vitaminler ve enzimler bulunur.
Faydası: Vücudun dayanıklılığını artırır. Kansızlığı ve gelişme bozukluğunu giderir. Soğuk algınlığına karşı korur. Kalp adalelerini kuvvetlendirir. Kabızlığı giderir. Ruhi çöküntünün sıkıntılarını kaldırır. Kan miktarını artırır. Kansızlığı giderir. Ağız, boğaz ve göğüs hastalıklarında faydalıdır. Kanser ve veremden korur. Hamilelere çok faydalıdır. Doğacak bebeğin güçlü olmasını sağlar.
Yara, yanık ve dolamada faydalıdır. Dişlerin çürümesini önler. Şişmanlık ve eker hastalığında faydalıdır.
AYRIKOTU
Buğdaygillerden yabani bir bitkidir. Sarımtırak beyaz renkteki kökü kullanılır. İlkbahar ve sonbahar aylarında toplanıp, kurutulur.
Mekke ayrığı (İdrisotu, Andropogon) denilen çeşidi de, ayrıkotunun özelliklerini taşır. Domuz ayrığı (Cynodon dactylon) ise, zararlıdır.
Faydası: İdrar söktürür. Böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Buralardaki iltihapları da giderir. Albümini atar. Nefrit ve nikriste de faydalıdır.
Bakmadan Geçme





